Nem adnak ki receptet az orvosok

A vásárlók egy része azzal szembesült január elején a patikákban, hogy nem tudják kiváltani a hozzátartozóik számára felírt gyógyszereket. A probléma egy január elsejei törvénymódosítás következtében állt elő.

Milyen egészségügyi kérdésekkel fordulhatunk a patikusokhoz? Részletek itt.

Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát - írta meg a Népszava . Emiatt a 2019-es év végéig az orvosok továbbra is kötelesek felírási igazolást vagy receptet is adni a betegeknek, azok hiányában ugyanis kizárólag maguk a betegek válthatják ki gyógyszereiket, a hozzátartozóik nem. A lap beszámolója szerint mindez számos esetben okozott már fennakadásokat az elmúlt egy hétben, amikor a családtagok nem tudták kiváltani súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait, mivel az orvos elfelejtette kiadni az ehhez a szükséges papírokat.

Az idei év végéig továbbra is kötelesek az orvosok felírási igazolást vagy receptet adni
Az idei év végéig továbbra is kötelesek az orvosok felírási igazolást vagy receptet adni

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy a gyógyszerészek jogsértést követnének el, amennyiben recept vagy felírási igazolás nélkül adnák ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ilyen esetekben egy esetleges ellenőrzés során pénzbüntetést szabnának ki az érintett gyógyszerészekre, illetve az egészségbiztosító is megtagadhatná a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, az orvosoknak az idei év végéig valóban kötelező felírási igazolást adniuk, sőt erről mindenkinek tudnia is kell. Ugyanakkor érdemes ezt külön is jeleznie a pácienseknek vagy a beteg helyett eljáró hozzátartozóknak, amennyiben maga az orvos megfeledkezne kötelezettségéről. Hankó Zoltán kifejtette, a hosszabbításra azért volt szükség, mert a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. A problémát most az okozza, hogy az orvosok egy része a korábban jelzett papírvények megszüntetéséhez tartotta magát, így év végétől már nem ad ki receptet.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: