Nagy a baj a gyógyászati segédeszközöknél

Komoly problémára hívta fel a figyelmet a legnagyobb orvosi eszközöket forgalmazó szervezet. Az Orvostechnikai Szövetség szerint nagy gondot okozhat a gyógyászati segédeszközök drágulása és hiánya egyebek mellett az inkontinenciával küzdőknek, a sztómásoknak és a mozgássérülteknek is.

Már egy ideje kongatják a vészharangot a gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalmazók, de ezt egyelőre nem hallja meg az egészségügyi kormányzat” –  írta meg a Napi.hu . A portálnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta, 3400 termékből már több százat nem tudnak közfinanszírozott ár alatt beszerezni, és az utóbbi időben 50 terméket vissza is hívtak a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók. Az egészségbiztosító által megszabott árakon ugyanis már nem tudják értékesíteni a termékeket.

A Nemzeti Egészségbiztosító (NEAK) által támogatott termékekre egyebek mellett az inkontinenciabetétre, a pelenkára, a sztómazsákra, a kerekesszékre, a hallókészülékre és a kompressziós harisnyára jelenleg mintegy 960 ezer betegnek van szüksége Magyarországon. Ezek csaknem 100 százaléka importból származik, de már képtelenség a közfinanszírozott ár alatt beszerezni a segédeszközöket.

gyógyászati segédeszköz, NEAK, TB
Több száz terméket már képtelenség tb-támogatott áron beszerezni. Fotó: Getty Images

Másfél évtizede gyökerező problémáról van szó

A biztonságos betegellátást is veszélyeztető beszerzési problémák azonban nem új keletűek. Rásky László szerint a gyógyászatisegédeszköz-ellátás körüli gondok már legalább másfél évtizedre nyúlnak vissza, csupán elmúlt egy évben csúcsosodtak ki.

2002-ig az volt bevett szokás, hogy az egészségbiztosító meghatározott időközönként ártárgyalást tartott a gyse-gyártókkal és -importőrökkel. Azonban már 20 éve nem volt ártárgyalás, és a legutóbb meghatározott árak 2003-ban léptek életbe – jelenleg is ezeken a közfinanszírozott árakon folyik a gyse-ellátás Magyarországon. A forgalomba hozók ugyan nyújthatnak be áremelési kérelmeket a NEAK felé, ezeket azonban jellemzően elutasítják, miközben a cégeknek 300 ezer forint igazgatás-szolgáltatási díjat kell fizetniük minden ilyen kérelem után.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának elmondása szerint egyébként jelenleg is vannak áremelési javaslatok a NEAK asztalán, amelyek átlagosan 25-30 százalékos áremelést indítványoznak – de egyes termékköröknél még ez az emelés is kevés lenne. A szakember szerint, ha racionalizálnák a támogatási rendet, akkor nagyságrendileg 100 milliárd forintból meg lehetne oldani a korrekt gyse-ellátást.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: