Nagy a baj a gyógyászati segédeszközöknél

Komoly problémára hívta fel a figyelmet a legnagyobb orvosi eszközöket forgalmazó szervezet. Az Orvostechnikai Szövetség szerint nagy gondot okozhat a gyógyászati segédeszközök drágulása és hiánya egyebek mellett az inkontinenciával küzdőknek, a sztómásoknak és a mozgássérülteknek is.

Már egy ideje kongatják a vészharangot a gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalmazók, de ezt egyelőre nem hallja meg az egészségügyi kormányzat” – írta meg a Napi.hu. A portálnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondta, 3400 termékből már több százat nem tudnak közfinanszírozott ár alatt beszerezni, és az utóbbi időben 50 terméket vissza is hívtak a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók. Az egészségbiztosító által megszabott árakon ugyanis már nem tudják értékesíteni a termékeket.

A Nemzeti Egészségbiztosító (NEAK) által támogatott termékekre egyebek mellett az inkontinenciabetétre, a pelenkára, a sztómazsákra, a kerekesszékre, a hallókészülékre és a kompressziós harisnyára jelenleg mintegy 960 ezer betegnek van szüksége Magyarországon. Ezek csaknem 100 százaléka importból származik, de már képtelenség a közfinanszírozott ár alatt beszerezni a segédeszközöket.

gyógyászati segédeszköz, NEAK, TB
Több száz terméket már képtelenség tb-támogatott áron beszerezni. Fotó: Getty Images

Másfél évtizede gyökerező problémáról van szó

A biztonságos betegellátást is veszélyeztető beszerzési problémák azonban nem új keletűek. Rásky László szerint a gyógyászatisegédeszköz-ellátás körüli gondok már legalább másfél évtizedre nyúlnak vissza, csupán elmúlt egy évben csúcsosodtak ki.

2002-ig az volt bevett szokás, hogy az egészségbiztosító meghatározott időközönként ártárgyalást tartott a gyse-gyártókkal és -importőrökkel. Azonban már 20 éve nem volt ártárgyalás, és a legutóbb meghatározott árak 2003-ban léptek életbe – jelenleg is ezeken a közfinanszírozott árakon folyik a gyse-ellátás Magyarországon. A forgalomba hozók ugyan nyújthatnak be áremelési kérelmeket a NEAK felé, ezeket azonban jellemzően elutasítják, miközben a cégeknek 300 ezer forint igazgatás-szolgáltatási díjat kell fizetniük minden ilyen kérelem után.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának elmondása szerint egyébként jelenleg is vannak áremelési javaslatok a NEAK asztalán, amelyek átlagosan 25-30 százalékos áremelést indítványoznak – de egyes termékköröknél még ez az emelés is kevés lenne. A szakember szerint, ha racionalizálnák a támogatási rendet, akkor nagyságrendileg 100 milliárd forintból meg lehetne oldani a korrekt gyse-ellátást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra