Mit jelent az éhgyomor?

A vérvizsgálat az egyik legalapvetőbb és leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer az egészségügyben. Segítségével számos testi funkció jól ellenőrizhető, bizonyos esetekben viszont az elfogyasztott ételek kihatással lehetnek az eredményekre, ezért ilyenkor éhgyomorra kell levenni a mintát a páciensektől. Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Akad néhány olyan paraméter a vérképben, amelynek szintváltozásai különösen érzékenyek az elfogyasztott táplálékra. Jó példa lehet erre a glükóz, azaz a vérben lévő szőlőcukor szintje, amely egy egészséges szervezetben is elérhet inzulinrezisztenciára vagy cukorbetegségre jellemző mértéket, amennyiben az éhominak szánt vizsgálat előtt megeszünk némi csokoládét. Hasonló gondok jelentkezhetnek például a vérzsírok és a koleszterin esetében is evés hatására, a húgysav koncentrációjának ellenőrzésekor pedig a megelőző napokban bevitt purintartalmú ételek okozhatnak nemkívánatos eltéréseket. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a tartós koplalás sem szerencsés, hiszen ez szintén elronthatja a vizsgálat során mért értékeket.

Mikortól nem szabad enni?

Joggal merül fel persze mindezek tükrében a kérdés, hogy pontosan mennyi ideig és milyen megszorításokat kell betartanunk az étkezés terén. Először is tisztázni kell, hogy szükséges-e egyáltalán az éhgyomorra történő vérvétel. Függően attól ugyanis, hogy a kezelőorvos mely paraméterekre kíváncsi, megeshet, hogy nyugodtan megreggelizhetünk, mielőtt útnak indulnánk otthonról. Ha tehát megkaptuk a beutalót, bátran kérdezzünk rá az adott szakembernél, hogy éhgyomorra kell-e majd megjelennünk a vizsgálaton.

Nem minden esetben szükséges éhgyomorra megjelenni a vérvételen
Nem minden esetben szükséges éhgyomorra megjelenni a vérvételen. Fotó: 123rf

Amennyiben a válasz igen, az azt jelenti, hogy a vérvételt megelőző 10-12 órában már nem szabad semmilyen táplálékot magunkhoz vennünk. Ez nagyon sok időnek tűnhet, de tekintve, hogy a mintavételezés rendszerint a reggeli órákban történik, valójában csak arról van szó, hogy egy viszonylag korai, egyben könnyed, nem túl megterhelő vacsorát követően már ne együnk semmit a másnapi vizsgálatig. A megkötés ugyanakkor nem csupán a szilárd élelmiszerekre terjed ki, hiszen egyes levesek és italok is jelentős tápanyagtartalommal rendelkezhetnek. Bizonyos üdítőitalokban rengeteg hozzáadott cukor található, míg a tejben és egyéb tejtermékekben a fehérjetartalom is problémás lehet. Az alkohol- vagy tea- és kávéfogyasztást úgyszintén kerülni kell ebben az időszakban, mivel ezek számos szerv működésére komoly kihatással lehetnek, beleértve például a gyomrot, a májat és a veséket.

Mi a különbség a palackozott ásványvíz és a csapvíz között? Melyiket érdemesebb fogyasztani hosszú távon? Részletek itt.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy teljes mértékig tiltott lenne a folyadékpótlás, sőt! Ízesítetlen, szén-dioxid-mentes vizet bátran fogyaszthatunk a vérvételt megelőző órákban, mi több, ezzel megkönnyíthetjük a véna megszúrását és a vér levételét egyaránt. A dehidratáltság ráadásul néhány laboratóriumi érték esetén eltérésekhez vezethet a normális állapothoz képest. Legyen szó tehát akár csapvízről, akár palackozott ásványvízről, egyáltalán nem szükséges lemondanunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről.

Felkészülés a terheléses vércukorvizsgálatra

Mind a cukorbetegség, mind az azt megelőző állapotok megállapítására alkalmas vizsgálat a terheléses vércukorvizsgálat, amely során a szakemberek azt követik nyomon, hogy a páciens szervezete milyen mértékben képes felhasználni a fő energiaforrásául szolgáló glükózt. Ehhez éhgyomorra kell öt perc alatt meginni egy pohár vizet, amiben 75 gramm oldott szőlőcukor található. Innentől meghatározott időközönként levéve a vérmintákat jól monitorozható, hogy miként alakul a vércukorszint. Ahhoz, hogy a teszt pontos képet adjon az érintettek anyagcseréjéről, kiemelten fontos, hogy megfelelő állapotban érkezzenek meg a vizsgálatra.

Jelen esetben az éhgyomor kifejezés annyit tesz, hogy - a fentebb említett korlátozásokat betartva - legalább 10 órán keresztül koplalni kell a vizsgálat megkezdése előtt. Fontos ugyanakkor, hogy a megelőző három napban a páciensek minimum 150 gramm szénhidrátot fogyasszanak el naponta, valamint hogy a fizikai aktivitásuk ne térjen el az átlagostól. A két órát igénylő vizsgálat során mindvégig nyugalmi állapotban kell maradni, azaz tilos ez idő alatt a dohányzás és a fizikai aktivitás egyaránt. Fontos, hogy a vizsgálatot végző egészségügyi személyzetet mindig értesítsük az esetlegesen fennálló fertőzéses betegségeinkről és a bevett gyógyszereinkről, mivel ezek módosíthatják az eredményeinket.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: