Miért ellenzik az új influenza elleni védőoltásokat olyan sokan?

Az oltást ellenzők nem alkotnak homogén csoportot - válaszolja meg a kérdést az ÁNTSZ.

Oltásmegtagadó csoportok korábban is ismertek voltak. Hasonló csoportok a világ minden országában működnek. Influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos viták is vannak más

országokban is. Az utóbbi időben az uniós egyeztetéseken is szóba kerültek az interneten terjesztett anyagok, amelyek többféle nyelven, de lényegében hasonló tartalommal készülnek. Hasonlóan terjednek ezek a számítógépes vírusokhoz...

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Négyféle különböző oltásellenes csoportot különböztet meg az ÁNTSZ.

1. Általában az oltásellenesek, akik nem csak az influenza elleni védőoltásokat támadják, hanem valamennyi oltást - ez nem egy új csoport, régóta ismerjük őket, főleg az életkorhoz kötött védőoltásokkal kapcsolatban voltak eddig aktívak. Mára már egyértelmű, hogy jogi értelemben az életkorhoz kötött védőoltások Magyarországon nem támadhatók (például Alkotmánybírósági határozat, lezárt peres ügyek). A védőoltás-szkeptikusok azonban továbbra is aktívak.

2. Azok, akik ezt az eseményt politikai célokra használják fel.

3. Azok, akiket üzleti érdekek motiválnak. Ők nem a védőoltást, hanem más módszereket ajánlanak megelőzésre, véletlenül éppen a saját termékeiket.

Tévhit, hogy a védőoltás legyengíti a szervezetet!

4. Az új influenza elleni védőoltásban nem bízók, kételkedők - akik nem kellően tájékozottak, további információkat szeretnének megtudni, illetve akiket elbizonytalanítanak a különböző forrásból érkező ellentmondásos információk.

Mit teszünk azért, hogy az emberekben csökkentsük a bizonytalanságot? - kérdezi szakmai anyagában az ÁNTSZ.

Azt nem tudjuk vállalni, hogy mindenkit egyenként győzzünk meg. Vannak, akiknek erre nincs is szükségük, mert pontosan tudják, hogy miért van szükség a védőoltásokra. A másik csoportba tartozók pedig szintén meg vannak győződve, de éppen az ellenkezőjéről. Őket valószínűleg nem fogjuk tudni meggyőzni. Van azonban egy közbülső csoport, akik még nem döntöttek. A feladatunk az, hogy őket segítsük a döntésben.

A legfontosabb, hogy az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban keringő tévhiteket eloszlassuk!

Orvosilag korrekt információk az influenzáról és az oltásról:

Meghökkentő információk az új influenzavírusról

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra