Levágta, de pécsi orvosok megmentették egy férfi fél kezét

Egy faaprítógép használata közbeni baleset során jobb keze mutató-, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét is elvesztette egy férfi Zala megyében. A sérült végtagot végül egy bravúros, nyolcórás műtéttel mentette meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika orvosi csapata.

Az 54 éves férfit Zalalövőn érte a baleset. Tűzifavágás közben a jobb kezével véletlenül belenyúlt a fadaraboló gépbe. Két hete, vasárnapról hétfőre virradó éjjel szállította az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, ahol azonnal megoperálták. A dr. Kromek Lóránd vezette orvosi team nyolcórás műtét során varrta vissza a beteg három amputált ujját és fél kézfejét, megmentve ezzel a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi kezét.

Dr. Kromek Lóránd és betege a műtét után. Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs
Dr. Kromek Lóránd és betege a műtét után. Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Dr. Kromek Lóránd főorvos bizakodó a gyógyulási folyamatot illetően, de azt is hozzátette: „betegünk még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe”. Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes. A lágyrészek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett.

„Ahogy ideértünk a pécsi klinikára, pikk-pakk mentek a dolgok. Bekerültem a vizsgálóba, majd rögtön a műtőbe. Elaltattak, és másnap a kórteremben ébredtem. Nagyon kába voltam, de azt láttam, hogy vissza tudták varrni az ujjaimat. Annyira örülök! Minden elismerésem az orvosi csapaté. Nagyon köszönöm” – fogalmazott a történtek után a páciens.

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először dr. Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja. „Együtt örülünk betegünk gyógyulásának” – mondta el dr. Kromek Lóránd.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: