Kurkumát szedünk étrend-kiegészítőként? Gondoljuk át

Bár a legtöbben alapvetően fűszerként ismerjük és használjuk a kurkumát, egyre többen alkalmazzák étrend-kiegészítőként is. Egy új kutatásból azonban kiderült, hogy a kurkumatabletta akár komoly kárt is okozhat a szervezetben.

A kurkuma étrend-kiegészítőként elért nagy népszerűségét bizonyítja, hogy 2020-ban a kurkumatabletta volt a negyedik legkelendőbb gyógynövényalapú termék Amerikában, de a kurkuma alapú italok iránti kereslet is folyamatosan nőtt az évek alatt. A kurkumát a hatóanyaga, a gyulladáscsökkentő hatású kurkumin tette „híressé” az egészségtudatos vásárlók körében. Az étrend-kiegészítőt ráadásul számos egészségügyi probléma kezelésére ajánlják a forgalmazók, beleértve az ízületi gyulladást, a légúti fertőzéseket, a depressziót, az allergiákat és a májbetegségeket.

A kurkumatabletták az esetek túlnyomó többségében teljesen biztonságosak, amennyiben nem lépjük át az ajánlott, 60 milligrammos napi határt. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor ezek az étrend-kiegészítők többet ártanak, mint amennyit használnakírta meg a Health.com.

kurkuma, kurkumin, étrend-kiegészítő, táplálékkiegészítő, májkárosodás
A kurkamatartalmú táplálékkiegészítő néha többet árt, mint használ. Fotó: Getty Images

Fáradtság, hányinger és sárgaság

Több új kutatás is kapcsolatot talált a kurkamatartalmú táplálékkiegészítők és a májkárosodás között. Egyelőre viszonylag kevés ilyen eset ismert, az érintettek száma azonban egyre emelkedik.

Egy októberben megjelent tanulmány több mint 2000, feltételezhetően gyógyszer okozta májkárosodással küzdő beteg adatait vizsgálta meg. 345 páciensnél egyértelműen gyógynövény- vagy étrend-kiegészítők váltották ki a panaszokat, és 10 esetben a kurkumához volt köthető a májprobléma kialakulása. A kurkuma által kiváltott májkárosodás jellemzően középkorú nőknél fordult elő, akik ízületi gyulladásra, fájdalomcsillapításra vagy általános egészségi állapotuk fenntartása érdekében szedték az étrend-kiegészítőt. A tünetek – fáradtság, hányinger és sárgaság – általában az első használat után 84 napon belül jelentkeztek.

Ezenkívül 5 további esettanulmányt is bemutatott 5 különböző kutatócsoport. A kurkuma okozta májkárosodással diagnosztizált betegek 49 és 64 év közöttiek voltak, és a másik 10 pácienshez hasonló tünetekkel küzdöttek. Az egyik betegnél azonban nem volt azonnal egyértelmű, hogy a májkárosodás hátterében a kurkumatabletták állhatnak, hiszen az illető több gyógyszert és étrend-kiegészítőt is szedett. Amikor abbahagyta az összes tabletta szedését, a beteg jobban lett, ám amint újrakezdte a kurkuma szedését, újra besárgult, és kiújult a májgyulladása.

Mutatjuk, miben különbözik az étrend-kiegészítő a gyógyszertől.

Óvatosan a tablettákkal!

A kurkumás étrend-kiegészítők népszerűségének növekedése, illetve az új generációs tabletták könnyebb és hatékonyabb felszívódása valószínűleg még jobban elősegítheti, hogy a jövőben még több ilyen esetet tárjanak fel. Zachary Marwil gasztroenterológus és hepatológus szerint ráadásul az orvosoknak általában nagyon sok olyan páciensük van, aki ezt, az egyébként biztonságosnak vélt, természetes táplálékkiegészítőt szedi.

A betegek viszont nem is mindig mondják el orvosaiknak, hogy miket szednek, így nehezebb beazonosítani a furcsa tünetek pontos kiváltó okát. A szakértők ezért úgy vélik, hogy a problémás esetek száma az ismertnél jóval több lehet, és mindenkit az étrend-kiegészítők felelős használatára, illetve az orvosával való őszinteségre biztatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: