Klinikai fejlesztéssel a legsúlyosabb betegségek ellen

A gyógyszerfejlesztés azoknak a betegeknek a megsegítésére irányul, akik olyan súlyos és gyakori kórképekben szenvednek, amelyekre még nincs kellően hatásos kezelés. Kiemelt terület a szív- és érrendszeri betegségek, az onkológia és a nőgyógyászati terápia.

Világszerte betegek milliói szenvednek olyan súlyos krónikus betegségekben, amelyekre még nem létezik igazán hatásos gyógymód, vagy a meglevő terápiák nem elégségesek. A Bayer által kifejlesztett új hatóanyagok ezekre a területekre koncentrálnak. Jelenleg öt gyógyszer fejlesztése játszik központi szerepet a cég stratégiájában. Az első helyen a szív- érrendszeri betegségeket, és ezen belül a szívelégtelenség kezelését kell megemlíteni, hiszen a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek száma világszerte eléri a 23 milliót. E betegségben központi szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásának zavara, amit egy mellékvesekéreg-hormon (aldoszteron) befolyásol. A Bayer által fejlesztett egyik új hatóanyag e hormon hatásának gátlása révén befolyásolja a szívelégtelenség, illetve annak következményeként kialakuló krónikus veseelégtelenséget is. Mivel a veseelégtelenség leggyakoribb kiváltó oka világszerte a cukorbetegség, külön vizsgálat foglalkozik ezzel a javallati körrel, az ún., diabéteszes nefropátiával.

Veseelégtelenségben előbb-utóbb vérszegénység is kialakul, ami az erythropoietin (EPO) nevű hormon hiányára vezethető vissza. A már meglevő és hatásos injekciós terápiák mellett itt nagy az igény egy szájon át szedhető gyógyszerre is. A Bayer fejlesztés alatt álló hatóanyaga a vesében található "oxigénszenzor" befolyásolása révén serkenti az erythropoietin kiválasztását.

Egy további hatóanyag fejlesztésének célja a már meglevő szívelégtelenség romlásának feltartóztatása. Ha ez sikerrel jár, csökkenhet a kórházi benntartózkodások száma és a betegség halálozása is. A vegyület a szolúbilis guanilátcikláz enzim stimulálásán keresztül hat, és szintén előnye lehet, hogy szájon át adagolható. A szívelégtelenség két formájában is folyik vele klinikai vizsgálat: megtartott, illetve csökkent bal kamrai funkció esetén.

Kiemelt terápiás terület az onkológia is, itt a nyirokrendszer egyik rosszindulatú betegségében, a van előkészületben egy új, célzott terápiás hatóanyag. Bár a betegség kezdetben jól befolyásolható a rendelkezésre álló terápiákkal, a betegek 40 százaléka visszaesik a kezelés után. Szükség van tehát hatásos másod-illetve harmadvonalbeli kezelési lehetőségre is, melyek egyik alternatívája lehet a fejlesztés alatt álló szer.

Klinikai fejlesztéssel a legsúlyosabb betegségek ellen

A Bayer tradicionális területe a nőgyógyászati endokrinológia. Két igen gyakori, nagy szociális és lélektani terhet jelentő nőgyógyászati betegség, a endometriózis hosszú távú kezelésére szolgáló új progeszteron receptor modulátor klinikai vizsgálata van folyamatban.

A Bayer Magyarországon is kiterjedt klinikai vizsgálati tevékenységet folytat, így a fent felsorolt hatóanyagok nem a távoli jövőt jelentik, a hazai vizsgálóhelyek és szakemberek is tapasztalatot szerezhetnek velük. Az utóbbi öt év során 32 nagy beteglétszámú, zömében fázis III vizsgálat zárult le a magyarországi centrumokban. A vizsgálatok során több mint 3000 hazai beteg részesült az új terápiákban, és 180 kórházi vizsgálóhellyel alakítottak ki együttműködést. Az új hatóanyagok dinamikus fejlesztése miatt az elmúlt év a magyarországi vizsgálatok számának folyamatos emelkedését hozta. Jelenleg is 13 klinikai vizsgálat folyik, és hamarosan 11 további vizsgálatot is elindít a cég, 3 protokoll pedig megvalósíthatósági értékelés alatt áll.

Mi lehet a szponzor elvárása egy klinikai vizsgálattal kapcsolatosan? Kellő számú bevont beteg, magas színvonalú adatminőség és a tervezett időhatárok pontos betartása. Magyarországon az első követelményről "gondoskodik" hazánk hátrányos epidemiológiai helyzete, a másodikat biztosítja a gondos külső és belső minőségellenőrzés és a jól képzett egészségügyi szakembergárda.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: