Influenza: 19 ezer új beteg egyetlen hét alatt

Rengeteg az influenzás, a súlyos betegség azonban megelőzhető. Ennek leghatékonyabb módja a védőoltás.


November 28. és december 4. között 232 800-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 19 600 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók harmada gyerek, minden tízedik pedig 60 éven felüli felnőtt volt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába 119 betegtől érkezett légúti minta. Közülük négy betegnél az influenza valamelyik vírusát, 20-nál koronavírust, egynél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.

influenza, nátha, vakcina, oltás, légúti megbetegedés
Fontos a megelőzés! Fotó: Getty Images

Fontos a megelőzés

Mint arról már korábban beszámoltunk, az influenza elleni védekezés, a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Az oltás biztonságos, és segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul – emiatt az oltást évről évre meg kell ismételni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hozzájuk beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki a vakcina összetételére.

Kik kapják ingyen a védőoltást?

Az állam idén a kockázati csoportba tartozók számára biztosítja térítésmentesen a vakcinát. Akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, orvosi rendelvényre vásárolhatják meg az oltóanyagot a gyógyszertárakban.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: