Így oldanák meg az orvoshiányt

Három alapellátó központba szerveznék tevékenységüket a szombathelyi házi gyermekorvosok, hogy megoldódjon a vasi megyeszékhelyen is tapasztalható orvoshiány.

A gyermekorvosi alapellátásban részt vevő orvosok korábban levélben fordultak a képviselőkhöz, amelyben leírták, hogy a 16 gyermekorvosi praxisból jelenleg három betöltetlen, további négy pedig az orvos életkora miatt hamarosan megüresedhet. Jelenleg helyettesítésekkel, egymást váltva oldják meg az ellátást, így az ajánlott 800-900 ellátandó gyerek helyett 1300-1400 jut rájuk, és nem tudják kivenni a szabadnapjaikat sem.

gyermekorvos, gyermekorvosi ellátás, háziorvos, házi gyermekorvos, háziorvosi ellátás, háziorvosi praxis
gyermekorvos, gyermekorvosi ellátás, háziorvos, házi gyermekorvos, háziorvosi ellátás, háziorvosi praxis

Ez lehet a megoldás

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket - mondta korábban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A további részletekért kattintson ide!

Az érintett orvosok azt javasolják, hogy hozzanak létre három gyermekorvosi alapellátó központot, amely öt-hat körzetet látna el, diszpécserszolgálattal, védőnői központtal, valamint két-három közösen alkalmazott szakdolgozóval. A rendszer működőképességének megőrzéséhez szükség lenne fiatal gyermekorvosokra, de egy új, összevont struktúrában könnyebben megoldhatók lennének a helyettesítések is, illetve az ilyen központok munkájába - képzésük részeként - szakorvosjelöltek is bekapcsolódhatnának.

Az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélés után Pölöskey Péter, a levelet aláíró gyermekorvosok egyike bizakodóan nyilatkozott. Mint mondta, az önkormányzat látszólag kész megteremteni a szükséges anyagi feltételeket, a megbeszélések pedig folytatódnak.

Bár korai lenne bármiféle állásfoglalás vagy döntés előrevetítése, annyi elmondható, hogy az önkormányzat munkatársai vizsgálják a helyzetet és az érintett gyermekorvosok bevonásával dolgoznak a megoldáson - közölte Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció