Fontos változás jön az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódóan

Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés igénybevételének rendszere. A papíralapú utalványokat július 1-jén online rendszer váltja fel.

Egyszerűsödik júliustól az egészségügyi ellátásokhoz köthető utazási költségtérítés rendszere. Az elektronikus rendszerre való átállással a jogosultsági kör, illetve a támogatások mértéke nem változik, az ügyintézés viszont egyszerűbb lesz – ismertette György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

utazás, utazási költségtérítés, magyar egészségügy, egészségügyi ellátás
Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés igénybevételének rendszere. Fotó: Getty images

800 ezer embert érinthet a változás

Az új rendszer nagyjából 800 ezer embernek nyújt újfajta kényelmi szolgáltatást, de jelentősen csökken az egészségügyi szolgáltatók adminisztrációs terhe is. A költségtérítés igényléséhez ugyanis júliustól már nem kell a háziorvost felkeresni, és nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére sem. Elég a szakorvosnál jelezni a támogatási igényt, amelyet az orvos rögzít a rendszerben. A beteg az ügyfélkapun elérhető elektronikus űrlappal igényelheti a költségtérítést – mondta Labancz Attila, a Magyar Államkincstár lakossági szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese.

Az igénylés leadása után egy napon belül megszületik a határozat, majd a következő munkanapon a költségtérítést átutalják az ügyfél számlájára, vagy megkapja postai kézbesítéssel. A június 30-áig igazolt papíralapú utalványok legkésőbb december 31-éig nyújthatók be a kormányhivatalokba – tette hozzá.

És akinek nincs ügyfélkapuja?

Fontos azonban, hogy azok sem esnek el a támogatás igénylésének lehetőségétől, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval. Számukra megmarad a korábbitól eltérő, de papíralapú ügyintézés lehetősége. A szükséges nyomtatvány kérhető a postán is, személyesen pedig a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálatokon tölthető ki.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)