Fogfúrástól szülésig: így viselhető el a fájdalom

Évszázadokkal ezelőtt az egyetlen lehetséges fájdalomcsillapítási mód az volt, ha a páciens ráharapott egy bőrszíjra - aztán lehetőleg minél előbb elájult. Ma már ennél kifinomultabb módszerek léteznek.

Fájdalom nélkül, éberen

A helyi érzéstelenítés mechanizmusa során, a gyógyszerek az adott területet ellátó idegrostok ingerületvezetését blokkolják. A hatásuk visszafordítható - tehát csak egy ideig állnak fenn -, másrészt a fájdalomérzés a tudat kikapcsolása nélkül gátolódik. Legnagyobb előnyük, hogy miután a bejuttatott gyógyszer hatása az érintett területre korlátozódik, a beavatkozást követő mellékhatások is ritkábbak.

Milyen fájdalomcsillapítást alkalmaz az orvos csont- és ízületi fájdalom esetén? Itt elolvashatja!

A helyi fájdalomcsillapítók gyakorlatilag az összes ideget képesek blokkolni a gerincvelői kötegektől a perifériás idegekig. Az érzéstelenítő az adott területet ellátó idegrostokhoz diffundál, és megváltoztatja bizonyos élettani tulajdonságaikat, ennek következtében - a beadott gyógyszer mennyiségétől függően - megszűnik a fájdalom és a hőmérséklet érzékelése, majd a tapintás- és a nyomásérzés, végül a testrészt mozgató idegrostok is blokád alá kerülnek. Az érzéstelenítés ideje addig tart, amíg elegendő mennyiségű érzéstelenítő van az érintett idegrost körül. A hatás megszűnése mindig fordított sorrendben történik, a fájdalomérzés tér vissza utoljára.
A fájdalmas beavatkozás előtt regionális érzéstelenítést alkalmaznak minden esetben, amikor az általános érzéstelenítés túl veszélyes lenne, illetve nem kivitelezhető a betegnél, amikor a páciens ezt az érzéstelenítési módot kéri, és a műtét utáni fájdalomcsillapításnál. Vannak azonban esetek, amelyekben lehetőség szerint nem alkalmazzák ezt a technikát: gyermekek esetében, nyugtalan, illetve súlyos pszichiátriai betegségben szenvedő betegnél, illetve olyan hosszú operációknál, amelyeket a páciens nehezen tűr.

Kifinomult technikák

A helyi érzéstelenítés a szó szoros értemében olyan fájdalomgátlást jelent, amelyet a test egy kis részén végeznek el. Ám a regionális érzéstelenítés - mely során egy nagyobb testrész fájdalmát iktatják ki - szintén ide tartozik. A vezetéses érzéstelenítés pedig egy olyan technikát jelöl, amelynek segítségével mind helyi, mind regionális érzéstelenítés végezhető.
A fogászati rendelőkben általában a felszíni és az infiltrációs érzéstelenítést, illetve az idegblokádot használják leggyakrabban

A fogászati rendelőkben általában a felszíni és az infiltrációs érzéstelenítést, illetve az idegblokádot használják leggyakrabban

A felszíni érzéstelenítés során a bőrre, illetve a nyálkahártyára juttatják az érzéstelenítőt, krém, oldat vagy spray formájában. A hatás általában rövid, és kizárólag azt a területet érinti, ahova az érzéstelenítőt felvitték. Az infiltrációs érzéstelenítés segítségével az érző idegvégződéseket lehet blokkolni. Kivitelezésekor a bőr alá vagy vénába fecskendezik az érzéstelenítő oldatot. A perifériás idegblokád során az idegi ingervezetést függesztik fel a perifériás idegrendszer különböző részein. Ha csak egy idegen alkalmazzák, akkor minor blokádról, ha több idegen egyidejűleg, akkor major blokádról van szó.
Két további, viszonylag ismert technika a központi idegrendszert célozza meg, ezeket összefoglaló néven centrális idegblokádnak hívják. Az epidurális érzéstelenítés során a gyógyszer a gerincvelői idegeket körülvevő térbe kerül, és az idegek kilépését, a gyököket célozza meg. Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni az epidurális teret, tudni kell, hogy a gerincvelőt az agyvelő kemény burka, a dura mater burkolja be, amely zsákszerűen terjed az agyvelő felől, annak folytatásaként. Az epidurális tér a kemény agyhártyát körülvevő keskeny tér. A spinális érzéstelenítés során az érzéstelenítő az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadéktérbe, a subarachnoidealis térbe kerül: ez a lágy agyhártyán, az arachnoideán belül elhelyezkedő terület. Az érzéstelenítő folyadék, utóbbi esetben közvetlenül függeszti fel az idegi vezetést, míg az epidurális érzéstelenítés esetében a gerincvelői gyököknél fejti ki hatását.
Noha a "hátba szúrt tű" gondolata elborzasztóan hat a legtöbb emberre, a helyes kivitelezés korántsem jár jelentős fájdalommal. Az aneszteziológus a pontos hely megkeresése után lokális érzéstelenítést alkalmaz lidokain oldattal lokális érzéstelenítést, ezért az azt követő szúrás gyakorlatilag fájdalmatlan. A megfelelő testhelyzet felvétele után - ez lehet ülő vagy oldalt fekvő helyzet - történik meg a tű beszúrása. Tartós epidurális érzéstelenítés során az orvos egy vékony kanült vezet be a tű segítségével, amelyen át akár napokig adagolhatja a fájdalomcsillapítót a nélkül, hogy még egyszer meg kelljen szúrnia a beteget. A kanül rögzítése után egy ún. tesztdózissal győződik meg arról, hogy a kanül a gerinc közeli térbe jutott. A kanül rögzítése után a páciens szabadon mozoghat. A spinális érzéstelenítés hasonló módon történik azzal a különbséggel, hogy a szúrás után az orvos nem alkalmaz kanült, hanem az érzéstelenítő befecskendezése után eltávolítja a tűt.

"Fájdalmak közepette szülöd gyermekeidet"

A helyi érzéstelenítésről mindenkinek a tű jut az eszébe, ami nem túl hálás téma - gondolom a cikk írása közben, aztán rövid idő elteltével észbe kapok: épp egy érzéstelenítő hatású fájdalomcsillapító cukorkát szopogatok. A helyi érzéstelenítőkkel tehát gyakrabban találkozunk, mint gondolnánk, de kétségtelen, legtöbbször a tű végén találjuk a kérdéses szert. A fogászati rendelőkben általában a felszíni és az infiltrációs érzéstelenítést, illetve az idegblokádot használják leggyakrabban. A kar és a váll műtéteinél mind az idegblokádok, mind a vénás infiltrációs érzéstelenítések jól alkalmazhatók.
A gerincközeli érzéstelenítést kiterjedten használják a legtöbb sebészeti jellegű beavatkozásnál, amelynél a műtét az alsó végtagokat, a csípőtájat és a hasi részt érinti.
A hasi sebészek, a nőgyógyászok, az urológusok és a baleseti, illetve az ortopéd sebészek mind élnek a helyi érzéstelenítés adta lehetőségekkel; utóbbiak az alsó végtagot, a csípőt és a medencét érintő beavatkozásoknál. És meglepőnek tűnhet, de a szív és a tüdő operációinál is alkalmazzák a gerinc közeli érzéstelenítést, igaz, ott általános érzéstelenítéssel kombinálva.
Különösen gyakori azonban a szülészeteken történő alkalmazása, ahol a természetes úton történő szülés esetében is hatékonyan csillapítja a fájdalmakat anélkül, hogy kiiktatná az érzést: a szülő nő érzi a tolást és a nyomást, azonban az éles fájdalmak kiiktathatók.
Forrás: Aneszteziológia és intenzív terápia (szerk: Pénzes István)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag