Felfedezése roppantotta össze Semmelweis Ignácot

Az orvostörténelem tíz legnagyobb orvosa között tartják számon Semmelweis Ignácot, akit a legtöbben az anyák megmentőjeként ismerhetnek. Július elsején, a Semmelweis-napon őt ünnepeljük, emiatt zárva tartanak a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők.

Július elsején ünnepeljük az anyák megmentőjeként ismert magyar orvos, Semmelweis Ignác születésnapját, amely egyben a magyar egészségügy napja is. 2011-ben a kormány július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánította az egészségügyben dolgozók számára. Semmelweis Ignácnak világszerte hatalmas kultusza van, könyveket, darabokat írtak róla, emellett az orvostörténelem tíz legnagyobb orvosa között tartják számon.
Szél Ágoston, Semmelweis Egyetem (SE) rektora kifejtette: Semmelweis Ignác megfigyelte, hogy azokon az osztályokon, ahol bábaképzős növendékek helyett boncolásokon is részt vevő orvostanhallgatók segédkeznek a szüléskor, magasabb a gyermekágyi láz miatti halálozás. Ő már a baktériumok felfedezése előtt rájött arra, hogy ez a magas halálozási arány az orvosok klóros vizes kézmosásával megelőzhető.
Július elsején ünnepeljük az anyák megmentőjét, Semmelweis Ignácot

Július elsején ünnepeljük az anyák megmentőjét, Semmelweis Ignácot


Felfedezését azonban az akkori tudományos közösség nem fogadta el, harcoltak ellene. Semmelweis a kutatásáról először a nagy európai kórházak szülészetein dolgozó orvosoknak írt levelekben, majd Pesten az Orvosi Hetilap hasábjain, végül 1861-ben egy német nyelvű tanulmánykötetben osztotta meg orvostársaival, de azonnali áttörést nem ért el vele, a szülés utáni gyermekágyi halálozás csak lassan csökkent.

Összeroppantotta a felismerés

Az orvostudomány történetének talán legismertebb magyar alakja különösen tragikus sorsot élt meg: sok csalódás érte, közöny, értetlenség vette körül, és fiatalon rettenetes halált halt. Semmelweis Ignác életéről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Érzékeny lelkiismeretét megviselte a tény, hogy tudtán kívül ő is oka lehetett ilyen haláleseteknek, és a felfedezését fogadó közöny, értetlenség, a megaláztatások, a tehetetlenség nyomasztó érzése lassan felőrölte erejét. Szülész kollégáit egyre indulatosabb levelekkel szólította fel a szükséges elővigyázatossági intézkedésekre, több ízben gyilkosoknak is nevezte azokat, akik nem voltak hajlandók a radikális kézfertőtlenítésre. 1865 nyarán összeomlott, súlyos elmezavart állapítottak meg nála, és a döblingi idegszanatóriumba szállították. Itt, nem teljesen tisztázott körülmények között, több forrás szerint a durva bánásmód miatt kapott sérüléseinek elfertőzése következtében hunyt el 1865. augusztus 13-án. A döblingi boncorvos vérmérgezést állapított meg a boncolási jegyzőkönyvben a halál okaként. Döbbenetes sorsszerűség, hogy az a kór okozta halálát, amelyhez legnagyobb felfedezése, egyben legsúlyosabb kudarca kötődött. Mindössze 47 éves volt.
Történetének a mai tudósok számára fontos tanulsága, hogy egy felfedezést körültekintően érdemes közzétenni: ha Semmelweis nem erőszakosan, szinte megszállottként akarta volna elfogadtatni a tanait, és idejekorán ír egy jó tudományos közleményt, akkor valószínűleg korábban elfogadták volna - mondta az SE rektora, hozzátéve: ez a szélmalomharc is hozzájárulhatott az orvos korai halálához.
Szél Ágoston arról is beszélt, hogy mindig a július elsejei Semmelweis-nap előtti napon tartják az egyetemen az ünnepséget, ekkor adják át a rektori, dékáni dicséreteket, habilitációs kinevezéseket. Az egyetem csaknem 50 éve viseli az egykori sebész-szülészorvos nevét, nagy büszkeséggel, mivel tíz évig maga Semmelweis is tanított itt, tanszékvezető egyetemi tanár volt - hangsúlyozta. Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyben dolgozóknak. Ekkor zárva vannak a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag