Ezért lenne hasznos a gyógyszertári vakcináció

Jelentős terhet venne le az egészségügyről a vakcinák gyógyszertárban történő beadása - egyebek mellett erről is beszélt Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója egy friss interjúban.

Zlinszky János szerint azzal a döntéssel, hogy január 1-től nem szállíthatnak házhoz gyógyszert, csak ha gyógyszerész adja át, rengeteg beruházást égetett el a kormány. Ma nem megoldható, hogy a gyógyszerészek maguk vigyék házhoz a megrendelt patikaszert, mert az officinákban van rájuk a legnagyobb szükség, emelte ki a vg.hu-nak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy a megrendelések egy része kényelmi szolgáltatás volt, de jelentős számban képviseltették magukat olyan települések is a rendeléseknél, ahol csak csomagküldéssel tudtak hozzájutni a vény nélküli gyógyszerekhez a vásárlók.

Nem megoldható, hogy a gyógyszerészek maguk vigyék házhoz a megrendelt patikaszert.
Nem megoldható, hogy a gyógyszerészek maguk vigyék házhoz a megrendelt patikaszert. Fotó: Getty Images

A járvány hatása

Ami a gyógyszerek forgalmát illeti, Zlinszky elmondta: az országos gyógyszertári forgalom 62-63 százaléka vényköteles termék, 20-22 százaléka OTC-gyógyszer, vagyis recept nélkül kapható készítmény, a fennmaradó rész pedig egyéb termékekből áll. Elárulta azt is, hogy a koronavírus-járványnak nagyon nagy hatása volt a forgalom összetételére. "A vényköteles termékek közül több mint hétmillió dobozzal kevesebbet váltottak ki a betegek, ez 3,8 százalékos csökkenés" - így a vezérigazgató.

Hibás e-recept: mit tehet ilyenkor a beteg?

Átlagosan 8 ezer forintos költés

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató kitért rá, hogy a patikai vásárlók száma körülbelül 10 százalékkal csökkent 2019 és 2021 között, ami több mint tízmillióval kevesebb gyógyszertári vásárlást jelent. Zlinszky János szerint ennek az egyik fő oka az volt, hogy sokan mások helyett is bevásároltak. Egy-egy vásárlás során a vevők átlagosan nyolcezer forintot költenek, amiből átlagosan 45 százalék tb-támogatás, részletezte.

A gyógyszertári vakcináció előnye

Az oltások patikai beadásának lehetőségéről azt gondolja, hogy ha egy gyógyszertár megfelel a jogszabályi feltételeknek, akkor legyen lehetősége plusz szolgáltatást nyújtani a vakcinák beadásával. "Más európai országokból sok jó példát lehetne hozni, hogy a gyógyszertárak milyen plusz szolgáltatásokkal tudják hatékonyabban támogatni az egészségügyi alapellátást. Fontos lenne megteremteni a megfelelő jogi szabályozást ezen a területen" - magyarázta. Hozzátette: évente 1,5 millió oltást adnak be az orvosok - pl. HIV, influenza ellen -, a COVID-19 elleni oltások esetében pedig már jócskán 12 millió felett járunk. A gyógyszertári vakcináció ennek a tehernek egy részét át tudná venni az egészségügyi ellátórendszertől.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)