Ez változik jövő évtől az egészségügyben

Tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisa. Ezzel a lépéssel elérik az országos lefedettséget, a csatlakozott egészségügyi ellátást nyújtók száma pedig 25 ezerre nő.

Az EESZT 2017. november 1-jei indulásakor több mint tízezer egészségügyi szolgáltató - köztük több közfinanszírozott kórház, járóbetegellátó, háziorvos és házi gyermekorvos - csatlakozott. Azóta 26 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár lépett be a rendszerbe, amelyben 200 ezer adatot rögzítenek naponta és 800 ezer e-receptet kezelnek.

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, EESZT, magyar egészsgégügy, magánegészségügy, betegek adatai, e-recept
A bővítés célja az azonnali információcsere megvalósulása. Fotó: iStock

Az informatikai felhőalkalmazáshoz 2018 novemberében csatlakozott azon magánellátók köre is, amelyeknek a különböző implantátumregiszterekbe jelentési kötelezettségük van. 2020. január 1-jéig pedig már minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak is csatlakoznia kell, és június 1-jétől már adatot is kell rögzíteniük - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ezért fontos a fejlesztés

EESZT: ki férhet hozzá az adataimhoz? A választ korábbi cikkünkben találja!

A bővítés célja, hogy a magán és az állami szolgáltatók között azonnali információcsere valósuljon meg, valamint láthatóak legyenek a különböző ellátóknál keletkezett betegadatok, amelyek később a diagnosztikához és a terápiához is elengedhetetlenek - magyarázta Kásler. Mint mondta, a kardiológia és az onkológia területén is nagyon fontos az egészségügyi informatikai háttér, amely egy sor adatbázist - például tumorbankot, valamint a genomikai és klinikai adatbázist - létrehozva lehetővé teszi a kísérleti eredmények nyomon követést, valamint az adatok feldolgozását és rendszerezését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: