Állami vagy magánegészségügy: melyik a jobb?

Felesleges pénzszórás vagy nagyon is ésszerű döntés a magánorvos? A magánorvoshoz általában az idő hiánya és a kulturált környezet miatt megyünk. De miért szeretjük az állami ellátást, illetve mikor megyünk inkább oda, mintsem magánrendelőbe? Megpróbáltuk összegyűjteni, miben is különbözik leginkább egymástól az állami és a magán egészségügy.

Hosszú várólisták, rosszabb kórházi körülmények és egyre nagyobb betegelégedetlenség - a többségnek leginkább ez jut az eszébe, ha az államilag finanszírozott egészségügyre gondol. Egy tavaly év végén készült felmérés eredményei csak megerősítik mindezt - a megkérdezettek többségének valóban lesújtó véleménye az állami ellátásról.
A GKI Gazdaságkutató által készített felmérés szerint a 18 és 60 év közöttieknek csupán a negyede elégedett az állami egészségüggyel. A megkérdezetteknek az orvosokkal, ápolókkal nincs bajuk, azt azonban nem érzik, hogy az állami rendelőkben a beteg lenne a legfontosabb. Elégedettek viszont a háziorvosokkal, míg a szak- és kórházi orvosokkal már nem.

Ezek után nem meglepő, hogy a megkérdezettek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért a társadalombiztosító által finanszírozott helyett. Közülük 27 százalék azért tenné ezt, mert jobbnak látja a magánellátás minőségét, 24 százalékuk úgy gondolja, hogy abban az esetben ő választhatja meg, mikor is menjen el orvoshoz vagy éppenséggel azért, mert így jutna elég idő a kivizsgálásra. Vannak, akik nem fordulnának - 56 százalék - magánorvoshoz, és azt is megindokolták, hogy miért nem. Leginkább azért nem, mert már így is fizeti a tb-t, a maradék 35 százalék pedig nem tudná kifizetni a magánorvoslást.

Van, amikor az állami a nyerő...

Érdekes tény, hogy vannak helyzetek, amikor szinte kizárólag csak az állami ellátás jöhet szóba. Az állami kórházakat részesítjük előnybe például közvetlen életveszélynél, családgondozásnál, a kötelező védőoltásoknál és szűrővizsgálatoknál - derül ki az egészségügyi pénztár nyilvántartásából. Nem szívesen fizetünk üzemi baleseteknél, foglalkozási megbetegedéseknél, rutinszerű ellátásoknál, járó- és fekvőbeteg, illetve az ügyeleti ellátásban, ahogy a rehabilitációért sem.

Az pedig szinte természetes, hogy a drága kezeléseknél - például kemoterápia vagy külföldi gyógyszerekkel történő kezelés - is a tb-re támaszkodunk.

Állami- vagy magánegészségügy: a legfőbb különbségek (Fotó: Europress)

Állami- vagy magánegészségügy: a legfőbb különbségek (Fotó: Europress)


...és van, amikor a magán!

Nem túlzás azt állítani, hogy néhány szakterületnél szinte megfigyelhető a már említett "berögződés", csak itt éppen fordítva: inkább mélyen a zsebünkbe nyúlunk, mintsem az "ingyenes ellátásra" hagyatkoznánk.

Az egyik legjobb példa talán a nőgyógyászati rendelés, itt kifejezetten elterjedt az, hogy szívesebben megyünk magánrendelésre. De hasonló a helyzet a pszichés/pszichiátriai betegségeknél is - míg az állami rendelésen öt perc után felírnak valami gyógyszert, a magánrendelőben van esély arra, hogy valami más terápiát ajánlanak a bajunkra. De például a kötelező céges vizsgálatokat is leginkább a magánklinikák végzik el.

Szakmai tudás és színvonal

A magánklinikákon dolgozó orvosok elsöprő többsége az állami intézmények egyikében is praktizál, a kétfajta rendelő között tehát a szakmai felkészültség szempontjából nincs sok különbség. Mégis gyakran és sokak által hangoztatott érv, hogy miközben az állami egészségügyi ellátás egyre kiszámíthatatlanabb, a magánorvosok színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak - és a magas árért cserében a körülmények is jobbak.

Kettős finanszírozás

Régóta van terítéken az egészségügy megreformálása - és mindeközben számos észrevétel hangzott már el szakértők részéről, hogy mi is a legnagyobb probléma a jelenlegi egészségüggyel. Talán az egyik legtöbbször emlegetett kifogás az, miszerint annak ellenére, hogy fizetjük a társadalombiztosítást, mégis rá vagyunk kényszerítve arra, hogy magánszolgáltatásokat vegyünk igénybe - tehát valójában kettős finanszírozás folyik az ágazatban. Jogosan érezheti azt a páciens, hogy hiába fizet, bizonyos ellátásokhoz - például a képalkotó diagnosztika - egyszerűen nem jut hozzá, vagy csak hosszú hónapok után.

Sokak számára az is fontos, hogy a magánorvosi rendelőben jó eséllyel elérhető a csúcstechnológia, míg a gyógyszerelést nem feltétlenül a gyógyszergyártói nyomás befolyásolja - annak ellenére gondolják ezt az emberek, hogy arra is számtalan példa van, hogy az orvos a magánpraxisában is ugyanazokat az eszközöket és gyógyszerek használja, mint a kórházban. Abban viszont lényeges különbség lehet, hogy mennyi ideje van az orvosnak a "munkahelyén", és mennyi a saját praxisában.

A színvonal és "garanciális munka" megítélését talán a fogászati kezeléseknél tudjuk leginkább "lemérni". A magánrendeléseken folyó kezelésekre az orvos garanciát vállal, amelynek érvényessége rendelőnként változik, de általában egy év.

A magánrendelőkben minden beavatkozásért az árlistában meghatározott térítést kell fizetnünk, míg az állami rendelőben sokszor azzal sem vagyunk tisztában, milyen beavatkozás támogatott, és miért kell fizetnünk.

Online időpontfoglalás: magánorvosi kereső, véleményekkel.
Ne várakozzon, foglaljon időpontot!
Foglaljorvost.huHirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag