Felmondási hullám jöhet az egészségügyben

Az egészségügyi szakdolgozók negyede erősen gondolkodik a pályaelhagyáson, amint június elsejétől feloldódik a felmondási tilalom – derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet egy friss felméréséből.

Mint azt korábban megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma április végén közölte, hogy május 31-én lejár az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, amely rövid megszakítással 2020 novemberétől volt érvényben. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ezzel komoly felmondási hullám indulhat meg szakdolgozói részről az egészségügyben. Az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, ennek egyik oka, hogy az egészségügyi alkalmazottak átlagéletkora meglehetősen magas. A járvány időszakában sokan nem tudtak nyugdíjba vonulni, mert a munkáltató nem mondott fel nekik, ők maguk pedig nem mondhattak fel a tilalom miatt.

áoolónő, egészségügyi dolgozó, kórház
Sok egészségügyi szakdolgozó fontolgatja a felmondást május 31. után. Fotó: illusztráció, Getty Images

Emellett az elmúlt időszakban átélt hatalmas munkaterhelés is sokakat arra sarkallhat, hogy elhagyják a munkahelyüket. „Más munkahelyeken kell dolgozni, sokan megbetegedtek a járványban, tehát nagyon-nagyon megviseltek, elfáradtak a kollégák, a szakdolgozói kör különösen” – jelezte Soós az interjúban. Kitért rá továbbá, hogy a dolgozók bérezése sem tükrözi azt a rengeteg felelősséget, lelki és fizikai terhelést, illetve azt a szaktudást, amely a munkájuk végzéséhez szükséges. A szakszervezeti elnök úgy véli, a diplomás egészségügyi szakdolgozók bérét 75-85, míg a középfokú végzettséggel rendelkezőkét 50 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a szakmát ismét vonzóvá lehessen tenni.

Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke szintén megerősítette, a kamara tart attól, hogy a szakdolgozók és ápolók nagy számban hagyják majd ott az egészségügyet május 31. után. Hozzátette, több évtizedes probléma a humánerőforrás-hiány a rendszerben. „Ez 20 éves tény, és nem mondhatunk senkinek sem újdonságot azzal, hogy kevés nővér van a rendszerben” - fogalmazott Csilek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)