Átalakul a háziorvosi rendszer?

Meg kellene erősíteni az alapellátást, hogy a háziorvosok minél inkább tehermentesíteni tudják a szakrendelőket és a kórházakat – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

A kormány januárban ígért béremelést a háziorvosoknak, ennek mértékét pedig attól tették függővé, hogy milyen szorosan működnek együtt a praxisközösségekben – írta az InfoStart. A témáról Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ám fontos lenne, hogy a következő időszakban bővüljön az itt elérhető szolgáltatások száma, a prevenciós munkára pedig nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

háziorvos, orvos, orvosi ellátás, magyar egészségügy
Hamarosan átalakulhat a háziorvosi rendszer. Fotó: Getty Images

Most valószínűleg nem optimális a betegellátás

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást” – véli a szakember.

A cél egyébként az, hogy a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, így nem kellene szakrendelőbe továbbküldeni a pácienseket. Békássy szerinte erre a kormányzati akarat is megvan, hiszen hasonló a szándéka Pintér Sándornak is, aki az egészségügyért felelős tárca leendő vezetője.

A szakértő szerint azonban még fontos döntések váratnak magunkra az alapellátás megerősítésével kapcsolatban. „Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – magyarázta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)