Átalakul a háziorvosi rendszer?

Meg kellene erősíteni az alapellátást, hogy a háziorvosok minél inkább tehermentesíteni tudják a szakrendelőket és a kórházakat – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

A kormány januárban ígért béremelést a háziorvosoknak, ennek mértékét pedig attól tették függővé, hogy milyen szorosan működnek együtt a praxisközösségekben – írta az InfoStart. A témáról Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ám fontos lenne, hogy a következő időszakban bővüljön az itt elérhető szolgáltatások száma, a prevenciós munkára pedig nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

háziorvos, orvos, orvosi ellátás, magyar egészségügy
Hamarosan átalakulhat a háziorvosi rendszer. Fotó: Getty Images

Most valószínűleg nem optimális a betegellátás

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást” – véli a szakember.

A cél egyébként az, hogy a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, így nem kellene szakrendelőbe továbbküldeni a pácienseket. Békássy szerinte erre a kormányzati akarat is megvan, hiszen hasonló a szándéka Pintér Sándornak is, aki az egészségügyért felelős tárca leendő vezetője.

A szakértő szerint azonban még fontos döntések váratnak magunkra az alapellátás megerősítésével kapcsolatban. „Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – magyarázta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)