Átalakul a háziorvosi rendszer?

Meg kellene erősíteni az alapellátást, hogy a háziorvosok minél inkább tehermentesíteni tudják a szakrendelőket és a kórházakat – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

A kormány januárban ígért béremelést a háziorvosoknak, ennek mértékét pedig attól tették függővé, hogy milyen szorosan működnek együtt a praxisközösségekben – írta az InfoStart . A témáról Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ám fontos lenne, hogy a következő időszakban bővüljön az itt elérhető szolgáltatások száma, a prevenciós munkára pedig nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

háziorvos, orvos, orvosi ellátás, magyar egészségügy
Hamarosan átalakulhat a háziorvosi rendszer. Fotó: Getty Images

Most valószínűleg nem optimális a betegellátás

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást” – véli a szakember.

A cél egyébként az, hogy a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, így nem kellene szakrendelőbe továbbküldeni a pácienseket. Békássy szerinte erre a kormányzati akarat is megvan, hiszen hasonló a szándéka Pintér Sándornak is, aki az egészségügyért felelős tárca leendő vezetője.

A szakértő szerint azonban még fontos döntések váratnak magunkra az alapellátás megerősítésével kapcsolatban. „Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – magyarázta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra