A vashiány szokatlan tünetei

A vas nagyon fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. Segít oxigént juttatni a sejtjeinkhez, és ha nincs belőle elég, akkor viszonylag hamar jelentkeznek a tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek.

Extrém kimerültség és fáradtság

A vashiány egyik leggyakoribb tünete, ami jelzi, hogy sejtjeink nem jutnak elegendő oxigénhez. Ilyenkor gyengének, szédelgősnek, folyamatosan álmosnak érezhetjük magunkat, és nehezen tudunk koncentrálni. Ha a fáradtság pihenés hatására sem múlik, forduljunk orvoshoz.

Mentális fáradtság: mit tehetünk ellene? Napjainkban mindenkinek az élet több területén is helyt kell állnia: a munkahelyen (vagy éppen több munkahelyen), otthon, a párkapcsolatban és a háztartásban egyaránt számtalan tennivalónk van. Hogyan győzhetjük le a mentális fáradtságot? Kattintson!

Gyakori megbetegedések

Mivel a vasnak fontos szerepe van az immunrendszer működésében, ha nincs belőle elég, kevésbé leszünk ellenállók a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Ha úgy érezzük, hogy egyik betegségből a másikba esünk, akkor lehet, hogy fehérvérsejtjeinkből nem termelünk eleget, illetve nem elég erőseket, hogy leküzdjék a betegségeket - emögött pedig vashiány állhat.

Sápadt bőr

Vashiány hatására a vörösvérsejtek színe kevésbé lesz élénk, ez pedig hamar látszani kezd a bőrünkön, ami világosabb, sápadtabb lesz. Különösen azokon könnyű észrevenni, akik egyébként is világos bőrűek. Sötétebb bőrűeknél másik látványos tünetet lehet, hogy az alsó szemhéj világosabbá válik.

Az állandó fáradtság vashiány jele is lehet
Az állandó fáradtság vashiány jele is lehet. Fotó: Getty Images

Feldagadt nyelv

A nyelv megduzzadása, fájdalma, érzékennyé válása is vashiány jele lehet, akárcsak a száj sarkaiban lévő bőr fájdalmas berepedezése.

Nyugtalan láb szindróma

Ez is viszonylag gyakori vashiányos embereknél. A lábak állandó, önkéntelen rázását, mozgatását gyakran kíséri kellemetlen bizsergés, zsibbadás az alsó végtagokban, ami akár az alvást is megnehezítheti.

Hajhullás

Amikor a vashiány vérszegénységet vált ki, akkor hajhullást is okozhat. A hajhagymák ilyenkor nem jutnak elegendő oxigénhez, a hajszálak kihullanak, és nem is nőnek vissza, míg a vérszegénységet nem kezelik.

Forrás: everydayhealth.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)