A magyar egészségügy ezekben a legrosszabb

Az egészségügyi költségvetés 80 százalékát a betegségek kezelésére fordítjuk az Európai Unióban - míg megelőzésükre mindössze 3 százalékot. Magyarország különösen rosszul teljesít az egészségügyi mutatók terén.

A megelőzésre kell többet fordítani, szilárd alapellátási rendszerre és integrált betegellátásra van szükség - derül ki az Európai Unió elemzéséből, amely a tagállamok egészségügyi helyzetét vizsgálja. A kutatást bemutató Világgazdaság szerint a magyar egészségügynek kiemelten sok feladattal kell megbirkóznia. 

A magyar egészségügy megannyi bajára nincsen egyetlen gyógymód. De világos, hogy sok pénz hiányzik a rendszerből, így azok a változások, amelyek forrásokat visznek az egészségügybe, hasznosak. Megoldást jelenthetnek-e az egészségbiztosítások, illetve a magánszolgáltatók? Kattintson!

Gond van az EU-ban, de  Magyarországon még nagyobb

Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért felelős biztos az EU egészségügyi helyzetéről készített elemzést, amely összességében, illetve országokra lebontva is vizsgálta az EU-s nemzetek egészségpolitikai kihívásait. Megállapította, hogy míg az EU az egészségügyi költségvetés 80 százalékát fordítja a betegségek kezelésére, a megelőzésükre mindössze 3 százalékot különít el. Szerinte jobb hozzáférést kellene biztosítani az alapellátáshoz, hogy ne egyből a sürgősségi ellátáshoz forduljanak a betegek. Emellett a lakosság egészségi állapotának javítása és az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás csökkentése érdekében integrálni kell az egészségfejlesztést és a betegségmegelőzést - írta a jelentésben.

Magyarország az EU-s átlag felét költi az egészségügyre
Magyarország az EU-s átlag felét költi az egészségügyre

A számok alapján a magyar egészségügy is komoly átalakításra szorul. Ugyan 2000 és 2015 között az országban a várható élettartam csaknem négy évvel emelkedett, a 75,7 éves jelenlegi érték még mindig öt évvel alacsonyabb az uniós átlagnál. Ráadásul társadalmi csoportok között is komoly eltérés figyelhető meg: a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező magyar férfiak átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

Szintén az uniós átlag alattiak az egészségügyi kiadások is, ez a különbség főként az utóbbi évtizedben nőtt. 2015-ben Magyarország fejenként 1428 eurót költött az egészségügyre (a GDP 7,2 százalékát), amely körülbelül fele a 2797 eurós uniós átlagnak. Ráadásul az egészségügyi kiadások csupán kétharmada származik állami forrásokból, a többit a lakosok saját zsebből fizetik, ami továbbmélyíti a társadalmi osztályok között a szakadékot. Az uniós átlagot meghaladó ugyanakkor a kórházi ápolási idő és az elkerülhető kórházi kezelések aránya is. Az alapellátás megerősítése, valamint a megelőzés a legfőbb kihívás a népesség egészségi állapotának javításának érdekében - írja a kutatás.


Magyarországon a betegségek okozta összes teher 40 százaléka az egészségtelen életmódnak tulajdonítható.  A magyar felnőttek több mint negyede (26 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, ami ugyan csökkenést jelent a 2000-ben tapasztalt 30 százalékhoz képest, de még mindig a harmadik legmagasabb aránynak számít az uniós országok között. Az egy felnőttre jutó alkoholfogyasztás szintén csökkent az ezredforduló óta, de 2014-ben még mindig nagyjából 10 százalékkal magasabb az uniós átlagnál. A kétezres évek óta nő az elhízottak aránya is: a felnőttek 21 százaléka túlsúlyos, ezzel az unióban a harmadik legrosszabbak vagyunk Málta és Lettország után. 

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag