Tünetek, amiket minden nőnek ismernie kell

A peteérés jellegzetes szimptómáit nem csupán babaprojekt esetén érdemes figyelemmel kísérni (bár tény, hogy ekkor van a legnagyobb jelentőségük).

Testünk működésének minél alaposabb megismeréséhez és a problémák észleléséhez elengedhetetlen, hogy nőként tisztában legyünk ennek a peteérés a velejáróival. Mutatjuk, mi zajlik le ilyenkor a szervezetben.

Mi az a peteérés?

A peteérés vagy ovuláció a menstruációs ciklusunk része. Általában a 14. nap körül következik be, akkor, amikor a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből. A kiszabadult petesejt a petevezetékbe érve vagy találkozik a hímivarsejttel, és megtermékenyülés után beágyazódik a méhbe, vagy, ha nem történik megtermékenyülés, 2-3 nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből. Ez utóbbi a menstruáció.

Bár a legtöbb nőnek egy ciklus alatt egyszer van ovulációja, kutatások kiderítették, bizonyos esetekben a folyamat többször, akár kétszer vagy háromszor is végbemehet. Azt, hogy megtörtént-e az ovuláció, különféle tünetek jelzik - a folytatásban a legfontosabbakat szedtük listába.

11 termékenységi mítosz A teherbe esésért gyakran sok mindent meg kell tenni. Ahhoz, hogy tisztán lássuk a dolgokat, eloszlatunk néhány tévhitet .

Hasi görcsök

Dr. Jennifer Conti szülész-nőgyógyász szerint ez az egyik legjellegzetesebb panasz, a fájdalom általában az alhasi régióban, a medence egyik oldalán jelentkezik. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: nem minden nő szenved ovuláció idején hasi görcsöktől.

Érzékeny mellek

A mellek, mellbimbók érzékenysége arra utal, hogy a szervezet elkezdi felkészíteni magát a terhességre - mondta Dr. Conti. Az ovuláció alatt fokozott mértékben termelődő progeszteron - amely hormonnak a többi között a várandósság létrejöttében van nagy szerepe - hatására az emlők folyadékot tartanak vissza, ez pedig kellemetlen, feszítő érzéssel járhat együtt. Ez az egy tünet azonban önmagában még nem jelez peteérést, emelte ki a szülész-nőgyógyász, hiszen akár terhességre, PMS-re is utalhat.

Puffadás

Az ovulációval együtt járó fokozott progeszterontermelődés puffadást is előidézhet - ilyenkor ugyanis nemcsak a mellek, hanem az egész test vizet tart vissza - mutatott rá Dr. Fahimeh Sasan szülész-nőgyógyász.

csinos nő mosolyog
A peteérés jellegzetes szimptómáit nem csupán babaprojekt esetén érdemes figyelemmel kísérni.Fotó: Getty Images

Testhőmérséklet-változás

Sok nő számol be arról, hogy a ciklusa felénél változást érzékel a testhőmérsékletében, ami közvetlenül az ovuláció előtt megemelkedik, a folyamat lezárultával pedig árnyalatnyit visszaesik. Azt, hogy az említett szimptóma nálunk is fennáll-e, könnyen ellenőrizhetjük. Minden reggel, ébredés után, de még azelőtt, hogy kiszálltunk volna az ágyból, mérjük meg a testhőmérsékletünket, és írjuk fel az eredményt. A szakemberek azt javasolják, legalább 2-3 ciklust kövessünk így végig. Az adott hónap számait érdemes egy egyszerű görbe segítségével ábrázolni, ezen módszerrel átláthatóbb a testhőmérséklet változása.

Megnövekedett libidó

Ne csodálkozzunk, ha a ciklusunk közepe táján fokozódik szexuális étvágyunk. A megnövekedett libidó , amely az ösztrogén- és progeszteronszint emelkedésének tudható be, szintén az ovuláció egyik jellegzetes szimptómája lehet. A Human Reproduction című folyóiratban publikált egyik tanulmányból például kiderült, hogy a legtermékenyebb napok előtt a nők libidója akár 24 százalékkal is emelkedhet.

Pecsételő vérzés

Peteérés idején sok nő tapasztal pecsételő vérzést vagy "barnázást", amely mögött több ok is állhat. Az egyik, hogy a progeszterontermelődés nem elég magas ahhoz, hogy a méhnyálkahártya sértetlen maradjon, és így kis rész ledobódik, illetve, hogy a petesejt kitör a tüszőből, amit egy kis vérzés kísér.

A hüvelyváladék állagának megváltozása

Dr. Sasan szerint szintén jellemző panasz a hüvelyváladék állagának megváltozása, amely peteérés alatt nyúlóssá, átlátszóvá válik, olyan lesz, akár a nyers tojásfehérje. A hüvelyi nedvességérzet is fokozódik ilyenkor. A változások a spermiumot segítik, ami ezen körülmények között egyszerűbben eljuthat a megtermékenyítendő petesejthez.

A méhnyak helyének megváltozása

A méhnyak a hüvelyt, illetve a méhet köti össze, és csak kevesen tudják, hogy attól függően, hol tart a ciklusunk, változtatja a helyét, nyitottságát, keménységét - magyarázta Dr. Conti. Kezdetben kemény, zárt, és lejjebb helyezkedik el, az ovuláció idején azonban feljebb tolódik, puhább lesz, a méhszáj pedig kinyílik, így segíti a spermiumok könnyebb mozgását. A méhnyak állapotának változását otthon, saját magunk is nyomon követhetjük: helyezkedjünk guggoló helyzetbe, majd két ujjunkkal nyúljunk fel a hüvelybe addig, amíg tudunk. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget nőgyógyászunktól.

Forrás: thehealthy.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)