Tünetek, amiket minden nőnek ismernie kell

A peteérés jellegzetes szimptómáit nem csupán babaprojekt esetén érdemes figyelemmel kísérni (bár tény, hogy ekkor van a legnagyobb jelentőségük).

Testünk működésének minél alaposabb megismeréséhez és a problémák észleléséhez elengedhetetlen, hogy nőként tisztában legyünk ennek apeteérésa velejáróival. Mutatjuk, mi zajlik le ilyenkor a szervezetben.

Mi az a peteérés?

A peteérés vagy ovuláció a menstruációs ciklusunk része. Általában a 14. nap körül következik be, akkor, amikor a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből. A kiszabadult petesejt a petevezetékbe érve vagy találkozik a hímivarsejttel, és megtermékenyülés után beágyazódik a méhbe, vagy, ha nem történik megtermékenyülés, 2-3 nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből. Ez utóbbi a menstruáció.

Bár a legtöbb nőnek egy ciklus alatt egyszer van ovulációja, kutatások kiderítették, bizonyos esetekben a folyamat többször, akár kétszer vagy háromszor is végbemehet. Azt, hogy megtörtént-e az ovuláció, különféle tünetek jelzik - a folytatásban a legfontosabbakat szedtük listába.

11 termékenységi mítosz A teherbe esésért gyakran sok mindent meg kell tenni. Ahhoz, hogy tisztán lássuk a dolgokat, eloszlatunk néhány tévhitet.

Hasi görcsök

Dr. Jennifer Conti szülész-nőgyógyász szerint ez az egyik legjellegzetesebb panasz, afájdalomáltalában az alhasi régióban, a medence egyik oldalán jelentkezik. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: nem minden nő szenved ovuláció idején hasi görcsöktől.

Érzékeny mellek

A mellek, mellbimbók érzékenysége arra utal, hogy a szervezet elkezdi felkészíteni magát a terhességre - mondta Dr. Conti. Az ovuláció alatt fokozott mértékben termelődő progeszteron - amely hormonnak a többi között a várandósság létrejöttében van nagy szerepe - hatására az emlők folyadékot tartanak vissza, ez pedig kellemetlen, feszítő érzéssel járhat együtt. Ez az egy tünet azonban önmagában még nem jelez peteérést, emelte ki a szülész-nőgyógyász, hiszen akár terhességre, PMS-re is utalhat.

Puffadás

Az ovulációval együtt járó fokozott progeszterontermelődés puffadást is előidézhet - ilyenkor ugyanis nemcsak a mellek, hanem az egész test vizet tart vissza - mutatott rá Dr. Fahimeh Sasan szülész-nőgyógyász.

csinos nő mosolyog
csinos nő mosolyog

Testhőmérséklet-változás

Sok nő számol be arról, hogy a ciklusa felénél változást érzékel a testhőmérsékletében, ami közvetlenül az ovuláció előtt megemelkedik, a folyamat lezárultával pedig árnyalatnyit visszaesik. Azt, hogy az említett szimptóma nálunk is fennáll-e, könnyen ellenőrizhetjük. Minden reggel, ébredés után, de még azelőtt, hogy kiszálltunk volna az ágyból, mérjük meg a testhőmérsékletünket, és írjuk fel az eredményt. A szakemberek azt javasolják, legalább 2-3 ciklust kövessünk így végig. Az adott hónap számait érdemes egy egyszerű görbe segítségével ábrázolni, ezen módszerrel átláthatóbb a testhőmérséklet változása.

Megnövekedett libidó

Ne csodálkozzunk, ha a ciklusunk közepe táján fokozódik szexuális étvágyunk. A megnövekedett libidó, amely az ösztrogén- és progeszteronszint emelkedésének tudható be, szintén az ovuláció egyik jellegzetes szimptómája lehet. A Human Reproduction című folyóiratban publikált egyik tanulmányból például kiderült, hogy a legtermékenyebb napok előtt a nők libidója akár 24 százalékkal is emelkedhet.

Pecsételő vérzés

Peteérés idején sok nő tapasztal pecsételő vérzést vagy "barnázást", amely mögött több ok is állhat. Az egyik, hogy a progeszterontermelődés nem elég magas ahhoz, hogy a méhnyálkahártya sértetlen maradjon, és így kis rész ledobódik, illetve, hogy a petesejt kitör a tüszőből, amit egy kis vérzés kísér.

A hüvelyváladék állagának megváltozása

Dr. Sasan szerint szintén jellemző panasz a hüvelyváladék állagának megváltozása, amely peteérés alatt nyúlóssá, átlátszóvá válik, olyan lesz, akár a nyers tojásfehérje. A hüvelyi nedvességérzet is fokozódik ilyenkor. A változások a spermiumot segítik, ami ezen körülmények között egyszerűbben eljuthat a megtermékenyítendő petesejthez.

A méhnyak helyének megváltozása

A méhnyak a hüvelyt, illetve a méhet köti össze, és csak kevesen tudják, hogy attól függően, hol tart a ciklusunk, változtatja a helyét, nyitottságát, keménységét - magyarázta Dr. Conti. Kezdetben kemény, zárt, és lejjebb helyezkedik el, az ovuláció idején azonban feljebb tolódik, puhább lesz, a méhszáj pedig kinyílik, így segíti a spermiumok könnyebb mozgását. A méhnyak állapotának változását otthon, saját magunk is nyomon követhetjük: helyezkedjünk guggoló helyzetbe, majd két ujjunkkal nyúljunk fel a hüvelybe addig, amíg tudunk. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget nőgyógyászunktól.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció