Túlélte a rákot: "Már nem kellene itt lennem"

A fiatal újságírónőnél, Szentesi Évánál 2013-ban diagnosztizáltak méhnyakrákot, ekkor orvosai mindössze 20% esélyt adtak a gyógyulásra.

Tucatnyi vizsgálat, embert próbáló kezelések és megannyi önmarcangolás után sikerült megküzdenie a daganattal. Rákellenes kampányt indított és szokatlan őszinteséggel papírra vetette történetét – erről és a tünetmentességig vezető rögös útról is beszélt Szentesi Éva a hvg.hu-nak adott interjúban.

Kemó és 26 adag sugár

28 esztendősen diagnosztizálták nála az áttétes méhnyakrákot, majd sugárterápia következett. Egy radikális eljárás, a Wertheim-műtét során közel 2cm-t távolítottak el a hüvelyéből, kivették a méhét és a kismedencei nyirokcsomóit. Fél év múlva ismételten kiújult nála a betegség egy operálhatatlan helyen, a bal csípőjén, az idegek és az erek között. Kemoterápiát és ismét sugárterápiát kapott, egészen pontosan 26-ot.

Mikor kiújult a daganat az orvosok lemondtak róla, közölték családjával, hogy már csak egy hónapja van hátra. „Orvosi értelemben nekem már valóban nem kellene itt lennem” – nyugtázza Szentesi Éva, ám az ismételt kemó és sugárterápia után, 2015 májusában mégis megkapta az első negatív MRI-eredményét és ma gyógyult, teljesen egészséges.

A kemoterápia rendkívül megviseli a szervezetet (Képünk illusztráció)

Nézzünk szembe önmagunkkal!

A betegség legnehezebb részének mégsem a műtétet, a kemoterápiát a sugárkezelést tartja, hanem hogy az embernek szembe kell néznie önmagával. A méhnyakrák túlélő szerint az orvos ugyanis csak a tüneteket gyógyítja, a teljes felépülés a kezelés milyensége mellett főként a „miértek?” megválaszolásán, elfogadásán és az ezekre adott reakciókon múlik. A „miért alakult ki?” és a „miért pont nálam?” kérdésekre adott válaszokban rejlik a megoldás.

Szentesi Éva nagymamája is méhnyakrákos volt, tehát a genetikai hajlam megnövelte a kockázatát, hogy nála is kialakul majd a betegség. Úgy véli, hogy nem a rák elleni harcra kell koncentrálni, hanem a gyógyulásra. Az életmódváltás, a betegség elfogadása és a nyílt kommunikáció hozta meg számára a felépülést.

Ha nem beszélünk róla, akkor nincs is?

Amikor először diagnosztizálták, rögtön megpróbált internetes újságokban, fórumokban utána nézni a méhnyakráknak. Mindenhol azt találta, hogy tízből kilenc nőnél hasonlóan fedezték fel a betegséget, mint nála. Nem vette észre az orvos, más problémára gyanakodott vagy félrekezelték. Északnyugat-Európában korántsem olyan elterjedt ez a betegség, még Magyarországon naponta egy nő hal bele a méhnyakrákba. Véleménye szerint hazánkban azért olyan magas ez a szám, mert sem a betegek, sem pedig az orvosok nem veszik komolyan a szűrést.

Számára az írás volt az egyik legjobb terápia, mert kiírhatta magából a vele történteket. Nem csak testi, de lelki problémáiról is kendőzetlenül beszélt betegsége alatt. Nem volt benne szégyenérzet a méhnyakrák miatt. A vele megtörténtek közvetlen, tabuk nélküli kommunikációjával sorstársainak próbált erőt adni és informálni akarta a női társadalmat a prevenció fontosságáról.

Tudjon meg többet a méhnyakrák tüneteiről, diagnózisáról, kezeléséről és megelőzéséről! Tudástárunkban összegyűjtöttük az összes lényeges információt a betegségről.

Forrás: hvg.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.