Tényleg egészségtelen melltartót hordani?

Bár sokan állítják az ellenkezőjét, valójában egyetlen olyan hivatalos kutatás sem létezik, amely bebizonyította volna melltartóhordás előnyös hatásait - és olyan sem, amely a melltartó nélküli lét előnyös hatásait igazolná. Gyakorlatilag a személyes preferenciák döntik el, hogy valaki hord-e, vagy sem.

A Healthline cikke több olyan állítást is összegyűjtött a melltartóval, illetve annak hordásával kapcsolatban, amely nem feltétlenül állja meg a helyét. Többször hallott tévhit például az, hogy a merevítős melltartók hordása mellrákot okozhat. Az elmélet az állítás mögött az, hogy a merevítő gátolhatja a nyirokkeringést, aminek hatására tumor alakulhat ki a mellben. Csakhogy ezt semmiféle tanulmány vagy kutatás nem igazolta - a kettő között nem találtak kapcsolatot. Ha tehát valaki csak emiatt hanyagolná a melltartóhordást, akkor viselje csak tovább nyugodtan.

Hogyan lehet megállítani a mell megereszkedését? Ha a mell megereszkedik, már keveset lehet tenni, hogy visszanyerje eredeti formáját, állagát. Ezért jobb karban tartani, és megelőzni a nem kívánt elváltozást. De mit kell tenni, vagy elkerülni ennek érdekében? Kattintson a részletekért!

Nem ereszkedik meg miatta a mell

Néhány éve egy sokak által felkapott internetes cikk azt állítitta, hogy a francia kutató, Jean-Denis Rouillon egy 15 éves kutatás ereményeiből azt szűrte le, hogy azoknak a nőknek, akik melltartót hordanak, nagyobb az esélyük arra, hogy megereszkedjen a mellük. Csakhogy valójában Roullion még nem publikálta az eredményeket akkor, mikor az információ elterjedt - a média csupán kiragadott egy részletet egy rádióinterjúból, ahol a kutatásról beszélt, tehát más szakértők nem erősítették meg az eredményeit - ez pedig már eleve csökkenti az információ hitelességét.

Egyetlen komolyabb tanulmány sem igazolta, hogy a melltartó viselése veszélyt jelenthet. Fotó: Getty Images
Egyetlen komolyabb tanulmány sem igazolta, hogy a melltartó viselése veszélyt jelenthet. Fotó: Getty Images

Ráadásul a tanulmányban részt vevő nők mind 35 év alattiak voltak, így a nagy részük még el sem kezdte tapasztalni azt a természetes kollagén- és bőrfeszesség-vesztést, amely az öregedésel jár. A vizsgálódásból pedig az is kimaradt, hogy néhány év után megkérdezzék ezeket a nőket, hogy hogyan változott a melleik állapota ahhoz képest, amikor először kikérdezték őket.

Olyan tévhit is létezik, mely szerint ha valaki nem hord melltartót, az segíthet abban, hogy a mellei nagyobbra nőjenek. A rossz hír ezzel kapcsolatban,hogy sajnos erre sincsen tudományos bizonyíték. A mellek méretének alakulására a testsúly változásai, a hormonális hatások, a táplálkozás és a testedzés lehetnek hatással. Éppen ezért mellnövesztési céllal sem érdemes elhanyagolni a melltartó viselését. Arra viszont mindig érdemes figyelni, hogy a megfelelő kosár- és körméretet válasszuk,mivel a rossz méretű melltartó valóban árthat a melleink szépségének és egészségének is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)