Télen ezért lehet rosszabb a menstruáció

Nem véletlen, hogy a hideg hónapokban sokakat a szokásosnál jobban megviselnek azok a bizonyos piros betűs napok: a tél ugyanis valóban negatív hatással lehet a menstruációra. De mi ennek az oka?

Télen a nappalok rövidebbek és szürkébbek, amitől a legtöbbünknek rossz hangulata lesz - ha pedig ehhez a fásultsághoz, szomorúsághoz hozzáadjuk azokat a hormonális változásokat, amelyek a menstruációs ciklus alatt történnek, nem csoda, hogy minden sötétebbnek tűnik egy kicsit. A tél ugyanakkor nemcsak a hangulatunkra van hatással. Tudományosan igazolt, hogy magát a ciklust is (negatív irányba) befolyásolhatja. De mi áll ennek a hátterében, és milyen változások esetén érdemes orvoshoz fordulni? A Standard dr. Preethi Daniel belgyógyászt kérdezte a témában.

A tél "mellékhatásai"

10+1 intim tanács a piros betűs napokra.

Az egyik ok, amiért télen sokkal jobban próbára tesz minket a menzesz, a napfény hiánya. A hideg hónapokban kevesebbet süt a nap, aminek számtalan negatív hatása lehet, csökken például a D-vitamin, illetve a dopamin szintje is. Pedig ezek a hormonok (a D-vitamin ugyanis nem vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag) javítják a hangulatot, a koncentrációt, sőt, segítségükkel motiváltabbak is lehetünk. Nem meglepő tehát, hogy télen nemcsak fokozódnak a menstruációhoz köthető hangulatingadozások, de nehezebben is tarthatóak kordában - magyarázta dr. Preethi.

A tél valóban negatív hatással van a menstruációra.
A tél valóban negatív hatással van a menstruációra. Fotó: Getty Images

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy télen több időt töltünk a négy fal között, kevesebbet mozgunk és többet eszünk. Ez összességében ronthat a premenstruációs tüneteken: szakemberek szerint az aktívabb életet élő nőknek sokkal szabályosabb és kezelhetőbb a ciklusuk, mint azoknak, akik alig mozognak.

A tél a ciklus hosszára is hatással lehet. Egy 2011-ben publikált tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált alanyoknál nyáron - a téli időszakhoz képest - megnövekedett a hormonelválasztás, gyakoribbá vált az ovuláció és a ciklusok 0,9 nappal rövidültek. Mindezt egyébként azoknál a nőknél is kimutatták, akik melegebb éghajlaton éltek, szemben a hidegebb éghajlaton élőkkel.

Mi adhat okot aggodalomra?

Összességében elmondható tehát, hogy teljesen normális, ha a téli időszakban némiképp megváltozik a ciklusunk. Amennyiben viszont annyira rossz a hangulatunk, hogy még a számunkra kedves tevékenységekhez sincs semmi kedvünk, érdemes lehet felkeresni egy szakembert. Elképzelhető ugyanis, hogy szezonális affektív zavarról vagy depresszióról van szó, amely betegségeket kezelni kell - figyelmeztetett dr. Preethi. Az is bajt jelezhet, ha télen egyáltalán nem menstruálunk, vagy ha túlságosan felerősödik a vérzésünk: aki ilyet tapasztal, mindenképpen jelentkezzen be az orvosához.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: