Részletesen a tamponról

A tampon kétség kívül rendkívül praktikus megoldás a menstruáló nők számára, de nem véletlenül idegenkednek tőle mégis sokan. Mások határozottan ellenzik a fertőzésveszélytől tartva.

Az mindenképpen megszívlelendő, hogy csak akkor biztonságos, ha használatakor az előírásoknak megfelelően járunk el.

Első próbálkozás

A tampont elvileg már az első menstruáció alkalmával is lehet használni, mivel a szűzhártya csak ritkán annyira vastag, zárt és ennél fogva sérülékeny, hogy egy tampon felhelyezésétől elszakad. Ugyanakkor az első vérzések idején még tampon nélkül érdemes megismernie magát a lánynak, hogy milyen intenzitású a menstruációja és meddig tart.

Hogy működik?

A tampon a test belsejében úgy szívja magába a folyadékot, mint egy kis szivacs, nem pedig csak egyszerűen eltömi az útját. Ezért van az, hogy amikor telítődik, és már nem tud további nedvességet fölvenni, akkor bizony "ereszt".

A tampon a hüvelyben akkor van jó helyen, ha nem nyom. Ekkor ugyanis kellően távol van a hüvelybemenettől, ahol az érzőidegek nem észlelik.

A tampon tiszta, préselt vattából készül. Alakja és külső sima felszíne egyaránt a könnyű felhelyezhetőséget szolgálják. A kivételhez erősen rögzített pamutszál lóg ki a belsejéből.

Felhelyezése

A tampon berakása előtt gondosan át kell tanulmányozni a használati útmutatót. Akármilyen egyszerűnek tűnik a leírás, nem mindig megy könnyen a felhelyezés, mert eleinte az ember izgul és még gyakorlatlan.

Az első tampon mindenképpen mini méretű legyen, és a legerősebb napok valamelyikén kell próbálkozni vele. Alapos kézmosás után laza, álló testhelyzetben, nyugodt körülmények között érdemes nekifogni.

Lépésről lépésre:

  1. Kézmosás után el kell távolítani a védőfóliát a tampon alsó részéről.
  2. Ki kell simítani a kihúzószálat.
  3. A mutatóujjat a tampon alsó mélyedésébe helyezzük, a hüvelyk- és középső ujjal megfogjuk, majd a tampon hegyéről le kell szedni a védőfólia felső felét.
  4. A szabad kézzel a szeméremajkakat széthajtjuk.
  5. A hüvelybemenet a legfelső húgycsőnyílás alatt található. A nyílásba helyezzük a tampon hegyét, majd rézsút hátra fölfelé bevezetjük a mutatóujjal fölfelé tolva.

Figyelni kell a kihúzószálra, hogy valóban kilógjon. Felfelé és hátra addig kell betolni, ameddig az ember ujja elér.

Így bár lehet, hogy kezdetben a hüvely bemeneténél lévő izmok miatt szűknek tűnik a nyílás, de utána akadálytalanul halad tovább a tampon, és végleges helyén már nem lehet érezni.

Aggodalmak

Ha egy kis feszítő érzésnél nagyobb akadályt érez a fiatal lány a hüvelybemeneténél, akkor lehet, hogy érdemes felkeresnie nőgyógyászt, aki meg tudja mondani, milyen a szűzhártyája. Persze első alkalommal a serdülőkorú lány az édesanyját is megkérdezheti, ha nem biztos a dolgában. A tampont azonban mindenkinek magának kell fölhelyeznie.

A tampon nem tud sem kicsúszni, sem a méhüregbe fölcsúszni, mert a hüvely izomzata a helyén tartja.

Alighanem a sikeres fölhelyezési akció első alkalommal még csak fél siker. Igazából akkor nyugszik meg az előszörre próbálkozó, amikor eltávolítani is sikerül az "idegen testet".

Eltávolítás

A vérzés erősségétől függően akkor célszerű belekezdeni a kivételbe, ha a tampon már telítődött. 4-5 óra elteltével már valószínűleg kellően nedves a tampon vattája.

A tampont a húzószálnál fogva határozott húzással kell kiszedni. A húzás iránya lehetőleg egyezzen a hüvely ferdeségével. Ezt mindenki maga érzi. Érintetlen szűzhártyánál olykor egy rövid időre érezhető a megduzzadt tampon. Ezt a kis kellemetlenséget leszámítva a művelet fájdalmatlan.

Érvek és ellenérvek, óvintézkedések

A túl gyakori tamponváltás nem célszerű, mert attól a hüvelyfal szárazabb lehet a kelleténél. 6-8 óránál semmiképpen nem szabad tovább bennmaradnia a tamponnak, mert az általa felszívott vér bomlásnak indul, és fertőzést indíthat el.

Az intimtisztasághoz hozzá tartozik a hüvely belső világa is. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a hüvely tisztasága, azaz kórokozó mikroorganizmusoktól való mentessége, az aktív szexuális életet nem élő és tamponhasználó lányoknál valamivel rosszabb, mint a csak betétet használóknál. Az eredményeket a hüvelykenet vizsgálatával kapták. A hüvely akkor számít tisztának, ha a hüvelyflóra túlnyomórészt tejsavbaktériumokból áll.

A tampon használatánál fokozott elővigyázatosságra van szükség, különösen azoknál, akik valami miatt hajlamosabbak a hüvelyi fertőzésekre.

Szerencsére ritkán, de olykor előfordulhat a toxikus sokk szindróma nevű súlyos állapot, ezért minden rosszullétet, lázas állapotot komolyan kell venni a tamponhasználat idején.

Bár nem tilos, de lehetőleg ne használjunk tampont éjszaka, és nappal is minél kevesebbet. Napi egy-két tampon mellett inkább használjunk betétet.

A tampon lerövidíti a menstruáció idejét. Amikor már nem ürül sok folyadék, inkább csak szivárog, elegendő a betét is.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: