Petefészekciszta: így zajlik a műtét

A petefészekciszta meglehetősen gyakori betegség a nőknél, bár tulajdonképpen inkább csak tünetnek tekinthető. A kóros elváltozásnak többnyire van valamilyen kiváltó oka.

Maga a ciszta szó annyit jelent, hogy tokkal körülvett, folyadékot tartalmazó üreg. A nők peteérése során ilyen üregek keletkezhetnek a petefészkekben, de csak akkor tekintjük őket cisztának, ha méretük eléri a 4 centimétert. A petefészekciszta okozhat alhasi kínokat, enyhe vagy heves hasi fájdalmat, elhúzódó, illetve fájdalmas menstruációt és különböző vérzési rendellenességeket.

A kiváltó ok lehet többek között a stressz is, ezért olyan gyakori a betegség napjainkban. Nagyon gyakran daganatos eredetűek - lehetnek jó, avagy rosszindulatúak. A betegség diagnózisára az orvosok ultrahangvizsgálatot - elsősorban hüvelyi ultrahangot - írnak elő. A ciszta kezelése sok esetben mindössze abból áll, hogy folyamatosan megfigyelés mellett megvárják, míg magától felszívódik. Mindazonáltal, a daganatos megbetegedés esetén szükség lehet invazívabb eljárásra, erre általában kétféle megoldást használnak.

Előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani a petefészekcisztát

Az első, egyszerűbb módszer az úgynevezett punkció, amely során egy tű segítségével csapolják le a cisztában lévő folyadékot, méghozzá a hüvelyen keresztül. A beavatkozást nem altatásban, csak helyi érzéstelenítés mellett végzik és a beteget a csapolást követően haza is engedik.

A másik komplikáltabb beavatkozás a hasi műtét, ami egyrészt történhet hasmetszéssel (laparotómia), másrészt hastükrözéssel (laparoszkópia). A hasmetszés viszonylag egyértelmű beavatkozás, míg a laparoszkópia során nem egy, hanem több kisebb metszéssel érik el a kismedencét. Erre azért van szükség, mert így a legbiztosabb, hogy a cisztát a petefészek lehető legkisebb károsodása mellett tudják eltávolítani.


Ráadásul ez utóbbi műtét után a gyógyulás is gyorsabban megy, és sokkal kisebb hegek maradnak a hason. Azonban ha a laparoszkópiára nincs mód - mert a ciszta túl nagy például - akkor a hasmetszés következik, ami után akár 15 centiméteres heg is maradhat a bőrön, ráadásul a lábadozási idő is hosszabb.

Mindkét műtétet altatásban végzik és a varratszedésre néhány napon belül sort kerítenek. A beavatkozás után általában szövettani vizsgálatot végeznek, aminek eredménye két hét alatt készül el. A betegek többsége a műtét után hat héttel - feltéve, hogy minden rendben zajlott - már teljesen gyógyultnak tekinthető.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek