Nőgyógyász: mikor szükséges a vizsgálat?

A nőgyógyászati vizsgálatra a legtöbb hölgy úgy tekint, mint egy igen kellemetlen, ugyanakkor felesleges dologra. Pedig a rendszeres ellenőrző vizsgálatokra nemcsak akkor van szükség, amikor gyermeket várunk.

A szakmai ajánlások szerint minden nőnek (életkortól és szexuális aktivitástól függetlenül) rendszeresen, évente legalább egyszer el kellene mennie egy nőgyógyászati vizsgálatra. Az amerikai nőgyógyászok szakmai szövetsége, az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint ezeket a szűrővizsgálatokat 13-14 éves korban érdemes elkezdeni. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok segítségével számos súlyos, akár életveszélyes betegséget időben fel lehet fedezni. A legtöbb hölgy csak akkor kezd el rendszeresen nőgyógyászhoz járni, amikor gyermeket vár, pedig egyébként is érdemes nőgyógyásszal konzultálni – összeszedtük, hogy milyen problémáknál fontos mindenképpen felkeresni az orvosunkat.

Szabálytalan menstruációs ciklus, vérzési zavarok

Időnként minden nőnél előfordul, hogy várandósság nélkül is késik a menstruációja, esetleg teljesen ki is marad. Ennek számos oka lehet, a testsúlyváltozásoktól a stresszen keresztül a súlyos betegségekig. Azonban a rendszertelen menstruáció az egyik első figyelmeztető jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a hormonrendszerünkkel, illetve a nemi szerveinkkel. Ha tehát a menstruációnk nagyon rendszertelen vagy évente nincs legalább 8-10 menstruációnk, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal.

Néhány életmentő perc: a méhnyakrákszűrés

A megszokottól eltérő, pecsételő vagy szexuális együttlét után jelentkező vérzéssel is forduljunk orvoshoz, ez ugyanis méhpolip, fibróma, fertőzés vagy daganatos vérzés jele is lehet. A nagyon erős menstruációs vérzéssel (ha nagyjából két óránként kell cserélnünk a betétet vagy tampont) is forduljunk a nőgyógyászunkhoz, ugyanis ez is sok betegségre, hormonális zavarra, gyulladásokra, endometriózisra utalhat. A túlságosan erős menstruáció szövődménye vérszegénység, kimerültség, fáradékonyság is lehet.

Évente egyszer minden nőnek el kellene mennie nőgyógyászhoz

Vizelési problémák

A gyakori, fájdalmas, sürgető vizelési inger, az égető érzés vizelés közben, a medencetájéki fájdalom, a zavaros vagy szúrós szagú vizelet mind húgyúti fertőzésre utalnak. Ezt viszonylag könnyen lehet kezelni, de ha nem fordulunk időben orvoshoz, a fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek.

Abnormális hüvelyváladék

A hüvely váladékozása teljesen normális folyamat, a váladék ugyanis hozzájárul a hüvely és a méhnyak „tisztán tartásához”, emellett pedig fontos jelzője lehet például a termékenységi ciklusnak. A fogamzásgátló tabletták mellékhatásait, a menopauzát, a daganatos betegségeket is.

Előfordulhat, hogy a váladék mennyisége, állaga nem igazán változik, viszont egyéb tüneteket észlelhetünk magunkon: nagyon erős, kellemetlen szag, a hüvelytájék kivörösödése, viszketése, égő érzése, irritációja.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: