Nem csak a fájdalom jelzi az endometriózist

Bár az endometriózis egyik fő tünete a fájdalom, más is felhívhatja a betegségre a figyelmet. Mutatjuk, a szakemberek szerint mi adhat még okot a gyanúra.

Bizonytalan abban, hogy endometriózisa van-e? Töltse ki Endometriózis rizikótesztünket ide kattintva !

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei (a méh nyálkahártyáját hívjuk endometriumnak) nem a méhben, hanem a méh üregén kívül jelennek meg - olvasható Betegségek A-Z rovatunk vonatkozó cikkében . Ez azért jelent problémát, mert az "elvándorolt" nyálkahártyasejtek egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat és más zavaró tüneteket is előidézhetnek. A nyálkahártyasejtek általában a petefészkekben és a kismedencét bélelő szövetekben, ritkábban a méhfalban ágyazódnak be, de a kismedencét is elhagyhatják.

Az  endometriózis  a reproduktív korú nők 5-15 százalékát érinti, de mivel sokakat nem diagnosztizálnak, és így nem tudják, hogy betegek, ez a szám valószínűleg jóval magasabb lehet. Nőgyógyászati szűrővizsgálaton jó esetben már azelőtt észreveszik, hogy panaszokat okozna, de gyakori az is, hogy a diagnózist csak műtéttel lehet felállítani. Mivel a betegség pontos kiváltó oka, és emiatt a megelőzésének a módja sem ismert, kezelése pedig - amely általában gyógyszeres vagy műtéti úton történik - kizárólag tüneti, teljes gyógyulásról nem lehet beszélni az endometriózissal kapcsolatban.

Kínzó fájdalom, mely hosszú ideig tart

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom. Mint azt dr. Gretchen Glaser, a Mayo Clinic orvosa elmondta, a kínok - amelyek általában kifejezetten erősek - néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, és csak a vérzést követő napokban múlnak el. "Enyhe  fájdalom  még akár normális is lehet a menstruáció alatt, ám ha elviselhetetlenné válik és sokáig tart, az már az endometriózis tünete lehet. Ha valaki a menstruációja alatt képtelen bemenni dolgozni, annyira szenved, és úgy érzi, semmilyen fájdalomcsillapító nem segít, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát" - figyelmeztet a szakember.

Az endometriózis egyik fő tünete a fájdalom.
Az endometriózis egyik fő tünete a fájdalom. Fotó: Getty Images

Ha valaki endometriózisban szenved, annak a kismedencei fájdalma idővel krónikussá is válhat, vagyis nemcsak a  menstruáció  alatt, hanem állandóan kínlódhat miatta. Sokan szex közben is fájdalmat éreznek. "A medence nehézzé válik, tompa, görcsös fájdalmat érezhetnek a nők" - magyarázza dr. Glaser, aki szerint ez különösen akkor jellemző, ha az endometriózis a petefészek szöveteit érinti, és petefészekciszta alakul ki.

Szövődménye lehet a meddőség

Endometriózis esetén jellemzően nehezebben esnek teherbe a nők, így ha régóta próbálkozunk a babaprojekttel, mégsem jártunk eddig sikerrel, gyanús, hogy mi is érintettek vagyunk. "Ahhoz, hogy a magzat megfoganjon, a petesejtnek ki kell jutnia a petefészekből, hogy végig tudjon haladni a petevezetéken, és megtermékenyíthesse egy sperma. Ezután be kell ágyazódnia a méh nyálkahártyájába, ahol elkezdhet fejlődni. Ha azonban a petevezetéket is érintik az endometrikus elváltozások, összenövések, a petevezeték elzáródik, a petesejt mozgása pedig gátlódik" - mondja dr. Monica Christmas, a Chicagói Egyetem adjunktusa. Súlyos esetben az endometriózis meddővé is teheti a nőket.

Ne vegyük félvállról a fáradtságot sem

A gyakori pisilés sok betegség tünete lehet, köztük az endometriózisé, ugyanis az állapot érintheti a húgyhólyagot. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy a normálisnál többször megyünk vécére, különösen a menstruáció ideje alatt, és emellett más, az endometriózisra jellemző szimptómák is fennállnak, mindenképpen konzultáljunk nőgyógyászunkkal. Ugyancsak figyelmeztető jelnek tekinthető, ha a  menzesz  alatt kellemetlen bélrendszeri tünetek lépnek fel, hiszen az endometriózisos elváltozás bizonyos esetekben a belekben jelenik meg. "A páciensek puffadást, székrekedést vagy éppen hasmenést, fájdalmas székletürítést tapasztalnak" - szögezi le dr. Laura Douglass, a Chicagói Egyetem adjunktusa.

Dr. Douglass arról is beszélt: sok endometriózisos nő küzd extrém fáradtsággal, így ezen tünet fölött szintén nem szabad elsiklani. "Ilyen esetben kicsit más típusú fáradtságról lehet beszélni, amely az állandó kényelmetlenségérzésből és a krónikus fájdalom megéléséből fakad" - világít rá a doktornő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)