Nagy változás jöhet a meddőségi kezelésekben

A meddőségi kezelésekkel összefüggő jogszabályok módosítását tervezik Magyarországon. A várható változásokról a Belügyminisztérium (BM) társadalmi egyeztetést kezdeményezett.

Már 2023. július 1-jétől megváltozhat a meddőségi kezelések szabályozása. A tervek szerint több rendelet is módosulna – számolt be róla a 24.hu. A változások célja az indoklás szerint az, hogy javuljon a hazai demográfiai helyzet, valamint fejlődjön a meddőségi ellátás.

szomorú fiatal pár, terhességi teszt
Magyarországon feltehetőleg minden hetedik párt érint a meddőség. Fotó: getty Images

Megszűnne a három hónapos várakozás

A jelenlegi szabályozás szerint az asszisztált reprodukciós beavatkozások térítésmentesen, évente akár többször is igénybe vehetőek. Az egyes meddőségi kezelések között azonban eddig 3 hónapos szünetet kellett tartani – ezt a szabályt viszont most eltörölnék, az életkor előrehaladtával ugyanis egyre inkább csökken a teherbeesés valószínűsége.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánreprodukciós Igazgatósága már kidolgozta a meddőségi centrumokra vonatkozó, új finanszírozási szabályokat is. Így a szolgáltatók a jövőben az Egészségbiztosítási Alaptól a gyerekek számától függően kapnának egy fix díjat, amennyiben bizonyítható, hogy a nők a kezeléseknek köszönhetően esett teherbe.

Rengeteg magyar pár küzd meddőséggel

Magyarországon egyébként feltehetőleg minden hetedik párt érint a meddőség. Erről a problémáról akkor beszélhetünk, ha legalább egy éve – rendszeres és védekezés nélküli együttlétek mellett – nem sikerül a spontán fogantatás. A háttérben a helytelen életmódtól kezdve a különféle betegségeken ét a stresszig számos ok állhat.

A leleteid jók, mégsem jön a baba? Mutatjuk, mi lehet a baj.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra