Minden negyedik pár gyermektelen?

Magyarországon a fogamzóképes korban lévő párok 20-25 százalékának nem lehet természetes úton gyermeke, ami mintegy 150-200 ezer párt érint országosan. Az egyre fejlődő orvostudománynak köszönhetően ez a probléma az esetek többségében már kezelhető.

Évente közel 2000 gyermek születik mesterséges megtermékenyítés útján

Magyarországon - az európai átlaghoz hasonlóan - a fogamzóképes korban lévő párok közel egynegyede küzd azért, hogy természetes úton gyermeke szülessen. Nekik kizárólag mesterséges megtermékenyítés útján van lehetőségük gyermekvállalásra.

Meddőségről beszélünk, ha a szervezetben olyan szervi vagy lelki kóros állapot áll fenn, mely a fogamzás létrejöttét, illetve a magzat kihordását lehetetlenné teszi.

Speciális orvosi beavatkozás segítségével a fogamzást és a beágyazódást ma már az orvostudomány mesterségesen elő tudja idézni. Ezeket a beavatkozásokat összefoglaló néven asszisztált reprodukciónak nevezik.

Az elmúlt években mintegy 45 százalékkal emelkedett a reprodukciós beavatkozások száma Magyarországon: évente mintegy 2000 gyermek születik mesterséges megtermékenyítés útján, ami az összes születések számának 2 százalékát teszi ki. Ez a szám még mindig elmarad a nyugat-európai 3-4 százalékos átlagtól, miközben arányaiban ugyanannyi pár küzd gyermekvállalási problémával, mint a tőlünk fejlettebb országokban.

Egy tucat intézet segít a rászorulókon

Magyarországon 12 intézetben végeznek reprodukciós beavatkozást, ezek közül 7 a fővárosban, 5 vidéken működik. Egy reprodukciós intézetre átlagosan 226 ezer fogamzóképes korban lévő nő jut.

A mesterséges megtermékenyítések számaránya Budapesten a legmagasabb, itt 10 ezer nőre átlagosan 38 beavatkozás jut, ami 13 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

A fejlődő technikának köszönhetően ma már a beültetések 30 százaléka végződik sikerrel, vagyis gyermekszületéssel, ami nemzetközi összehasonlításban is jó aránynak mondható. Pár évvel ezelőtt a beültetéseknek csak mintegy 20 százaléka végződött sikerrel, vagyis csak minden ötödik próbálkozásból született gyermek.

A sikeres beavatkozások nyomán a demográfiai mutatók is javulhatnak

A reprodukciós ellátások fejlesztése az ország demográfiai mutatóinak alakulására is pozitív hatással lehet. A születések és halálozások közti demográfiai olló szűkítésének egyik legfőbb eszköze ugyanis a meddőség megelőzése és kezelése, valamint a reprodukciós eljárások széles körű alkalmazása a gyermektelen párok körében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: