Mikor gyanakodjunk premenstruális szindrómára?

A premenstruális szindrómának több mint 150 különböző tünetét írták le eddig, ezért sem könnyű felismerni. Ha azonban a menstruáció előtt rendszeresen komoly hangulatingadozásokat, testi fájdalmakat és a viselkedésünk megváltozását tapasztaljuk, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A premenstruációs vagy premenstruális szindrómát egyszerűen csak PMS-ként szokás emlegetni, így rövidítik az orvosok, a betegek, illetve a szakirodalom. A nők 80 százaléka tapasztal olyan tüneteket a havivérzés előtt, amelyek egyébként nem szoktak előfordulni. Az érintettek gyakran számolnak be hasfájásról, fejfájásról, ingerlékenységről. Ha ezek a panaszok annyira erősek, hogy rontják az életminőséget, esetleg munkaképtelenséget is okoznak, és rendszeresen fennállnak, akkor mindenképpen érdemes elmenni nőgyógyászhoz. De akkor se viseljük megadóan a tüneteket, ha azok enyhébb vagy közepesen súlyosabb formában jelentkeznek, hiszen egyszerűbb módszerek is léteznek enyhítésükre!

PMS
Gyakori tünetként jelentkezhet afejfájás(Fotó: 123rf)

A betegség okai egyelőre ismeretlenek, de valószínűleg nem egyetlen dologra visszavezethetők. Öröklött, hormonális vagy akár táplálkozásbeli tényezők is befolyásolhatják a kialakulását.

A legjellemzőbb tünetek

  • Hangulati zavarok, mentális problémák jelentkezhetnek. Nem ritka a szorongás, a harag, az ingerlékenység, sőt a gyors hangulatváltás sem. Csökkenhet a koncentrációs képesség, előfordulhat döntésképtelenség is.
  • Gyakori tünetként jelentkezhet fejfájás, ízületi és izomfájdalom, hányinger vagy hasmenés is. Sokan számolnak be arról is, hogy ebben az időszakban a mellük különösen érzékennyé válik.
  • Idegrendszeri problémák is felléphetnek. Szédülés, álmatlanság, aluszékonyság, étvágytalanság, levertség, túlzott fáradtság jelentkezhet. Változhat a nemi vágy is.
  • Vannak, akik erős szívdobogást, izzadást és puffadást észlelnek ilyenkor. Bőrünkön is megmutatkozhat a PMS: zsírosabbá válik, pattanások jelentkezhetnek.

Hogyan lehet felismerni a betegséget?

Az egyik legfontosabb ismérve a ciklikusság, ugyanis amenstruációelőtt felerősödnek a tünetek, a vérzés megjelenése után 1-2 nappal pedig teljesen eltűnnek. Ezért is érdemes több hónapon keresztül menstruációs naptárat vezetni, amelybe minden tünetet felírhatunk. Amennyiben a tünetek előfordulása több hónapon keresztül ismétlődik, orvoshoz kell fordulni.

Más betegségek kizárása miatt érdemes pajzsmirigyvizsgálatokat végeztetni. Ki kell zárni továbbá az endometriózist és a peteérési ciklus rendellenességeit is. A lelki tünetek eredetét pedig érdemes pszichiáterrel közösen tisztázni.

A PMS kezelése

Többféle módon lehet kezelni a szindrómát, de minden esetben ki kell kérni nőgyógyász véleményét. A gyógyszeres kezelések mellett egészen biztosan szükség lesz életmódbeli változtatásokra is, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)