Miért és mennyit menstruálnak a nők?

A menstruációról évszázadokon keresztül rengeteg mendemonda keringett, s valamifajta tisztátalan dolognak tartották, amelyet sokan Ádám és Éva eredendő bűnéhez kapcsoltak. Szerencsére mára felvilágosultabban állnak az emberek a havi vérzéshez, de a tudatlanság a folyamat lényegéről még mindig elég nagy.

Az 1920-as években egy magyar származású gyerekorvos, Schick Béla azzal az elmélettel rukkolt elő, hogy a menstruáció funkciója a mérgek eltávolítása a szervezetből. Azt állította, a vérzés ideje alatt a nők "menotoxinokat" bocsátanak ki, amelyek mérgező vegyületek, és a környezetre is hathatnak. Schick furcsa kísérleteket végzett ennek kimutatására, például egy csoport menstruáló és egy csoport nem menstruáló nőnek kellett növényeket gondoznia. A kutató arra jutott, hogy a virágok hajlamosabbak elhervadni, ha menstruáló nők kezelik őket, sőt, a menstruáló nők "menotoxinjai" az élesztőgomba sarjadását is akadályozzák, így nem tanácsos őket kelő tészta vagy erjedő sör közelébe engedni.

Schick – a korszellembe passzoló – elméletei azonban hamarosan megdőltek, valószínűleg az a tudattalan koncepció húzódott meg az ehhez hasonló eredmények mögött, hogy a nők valamiképpen tisztátalanok, undorítóak. A tévképzetek az 1970-es évekig tartották magukat tudományos berkekben is, aztán a szexuális forradalommal egy időben a nagyközönség is jobban megismerte a női test működését.

A menstruációs ciklus megismerése egy nőnek elengedhetetlen. Nemcsak akkor, ha babát akar, hiszen ciklus hossza és erőssége sok mindent elárul az aktuális testi-lelki egészségről. Részletek! A Index.hu részletes összefoglalót készített a havibajról, amelyről persze tudjuk, hogy egyáltalán nem baj, sőt egy adott életszakaszban az egészséges női test termékenységi ciklusának alapvető mozzanata.

A menstruáció gyakran jár görcsökkel, rossz kedélyállapottal

A közhiedelemmel ellentétben – írja az Index.hu – a valóságban a felhasználatlan petesejt távozásának alig van köze a menstruációhoz, kár volna ilyen sok vért elpazarolni egy aprócska sejt kivetéséhez. Ezzel szemben a nők szervezete minden reproduktív ciklusban felkészül a ösztrogén, és főleg progeszteron) segítségével vastag, többrétegű, sűrűn erezett nyálkahártyát növeszt a méhen belül, amibe az esetlegesen érkező megtermékenyített petesejt be tud ágyazódni. Ha nem érkezik a petesejt az adott ciklusban – vagyis a nő nem esik teherbe –, akkor a progeszteronszint esni kezd, a feleslegessé vált nyálkahártya pedig leválik, majd 30-90 milliliter vér kíséretében a vaginán keresztül távozik a szervezetből.

Az Index.hu hosszú beszámolója azzal zárul, hogy a fogamzásgátlás elterjedése előtt a nemi érésen átesett nők szaporodóképes koruk nagy részét vagy terhesen, vagy kisgyerekeket nevelve töltötték, és csak a két utód kihordása közötti időszakokban menstruáltak. Ma is vannak még népek, amelyekben a nők ehhez hasonlóan élnek. A Maliban élő dogon törzset vizsgálva antropológusok arra jutottak, hogy náluk egy átlagos nő élete során összesen nagyjából százszor menstruál, szemben a modern nők 300-500 menstruációjával. Vagyis a civilizált nők lecserélték a gyerekekkel járó áldozatokat a gyakori menstruációval járó kellemetlenségekre.

Forrás: Index.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: