Mi a Bartholin-ciszta?

A Bartholin-mirigy a hüvelybemenetnél található, feladata annak nedvesítése. Ha kivezetőnyílása valami miatt elzáródik, akkor ciszta alakul ki belőle, ha pedig felül is fertőződik, akkor tályog. Előbbi csak kellemetlen, utóbbi viszont már komoly fájdalmat is okoz.

Elég gyakori problémáról van szó, a nők 1-2 százaléka élete során biztosan találkozik vele, egy átlagos kórházi osztályon pedig hetente legalább egy-egy érintettet biztosan ellátnak. A kockázatot növeli, ha valamilyen hajlamosító tényező is fennáll: ilyen lehet például a cukorbetegség vagy az immungyengeség.

A Bartholin-ciszta okai

Bartholin-ciszta akkor alakul ki, amikor a Bartholin-mirigy kivezetőcsöve valami miatt eltömődik, a mirigy által termelt váladék pedig nem tud szabadon ürülni a hüvelybemenet felé. Ha a felgyülemlő váladék felülfertőződik, vagy egyszerűen csak hüvelyi fertőzés húzódik rá, akkor az egész képlet begyulladhat, és néhány nap alatt tályog alakulhat ki.

A Bartholin-ciszta egy idő után komoly fájdalmakat okoz
Bartholin-ciszta akkor alakul ki, amikor a Bartholin-mirigy kivezetőcsöve valami miatt eltömődik

A Bartholin-ciszta tünetei

A Bartholin-ciszta egy jól körülírt, feszes, bogyószerű képletként jelenik meg a hüvelybemenetnél, olyan, mintha egy kis lufi lenne. Különösebb panaszt nem okoz, egyedül tapintással érezhető.

Ha mindez eltályogosodik, akkor már iszonyatosa fájdalom is társul hozzá, a páciens járni, leülni is alig tud tőle. A genny egy idő után magától is felszínre törne, de ezt az állapotot az érintettek általában nem várják meg, a komoly fájdalmak miatt biztos, hogy időben orvoshoz fordulnak.

A Bartholin-ciszta diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről, gyógyulási esélyeiről tudjon meg mindent Betegségek A-Z-ig rovatunk idevágó szócikkéből .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: