Mesterséges megtermékenyítés: várni kell az újításra

A kormány felülvizsgálja a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos szabályozást. Az év második felében indíthatják azt a programot, amely jobb feltételeket teremt a reprodukciós problémák kezelésének.

Előreláthatólag az év második felében veheti kezdetét a nemzeti egészségügyi program a gyermekek megszületéséért, amellyel a reprodukciós zavarokban szenvedő párok hozzáférését szeretnék javítani a kivizsgáláshoz és terápiához - közölték a Magyar Időkkel az egészségügyi államtitkárságnál .

Az összesen 2,5 milliárd forint összértékű program meghirdetését hónapok óta ígérik, ám ehhez először módosítani kellene az alapjogszabályt, ami szintén régóta húzódik. Még 2015 februárjában az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor jelentette be, hogy duplájára emelik a lombikbébi-kezelésekre szánt évi nagyjából 2,5 milliárd forintos keretet. A késlekedés azért is érthetetlen, mert Magyarországon a párok 15-20 százalékának, tehát nagyjából minden ötödik utódra vágyó házaspárnak csak orvosi segítséggel lehet gyermeke.

lombikbébi
A gyermekek egyre nagyobb hányada születik mesterséges megtermékenyítéssel. Új program jön ősszel

A tárca is elismerte a lap kérdésére küldött válaszban, hogy mind nagyobb az igény a mesterséges megtermékenyítési eljárásokra. Ennek szakemberek szerint az egyik oka az, hogy egyre idősebb korban vállalják az első gyermeküket a nők (a reprodukciós képesség pedig az életkor előrehaladtával fokozatosan romlik), ugyanakkor az esetek 40 százalékában férfiproblémák állnak a háttérben.

A meddőségi kezelések támogatásnövelésével kapcsolatos döntést információink szerint részben az hátráltatja, hogy komoly vita van a többlettámogatás felhasználásának módjáról. Sajtóinformációk szerint a tervek között szerepel, hogy a magánklinikákat kizárnák a támogatásból, a központilag finanszírozott beavatkozásokat pedig csak három helyen lehetne igénybe venni: a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján, a Budai Meddőségi Centrumban, illetve a pécsi klinikán.

A hírre a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakembereket tömörítő Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke úgy rea­gált: ezeken a helyeken nincs összesen annyi kapacitás, amellyel a tervezett emelt számú meddőségi kezelést elvégezhetnék. Ez pedig azt jelentené, hogy a várólisták megmaradnának, sőt hosszabbodnának, így sokan kifutnának az időből vagy belefáradnának a reménytelen várakozásba - fogalmazott Török Attila.

Egy nemzetközi kutatás bizonyította, hogy a méhszövet előzetes stimulálásának módszerével végzett embrióbeültetések jelentősen megnövelték, esetenként megduplázták az embriók beágyazódásának valószínűségét. Részletek!

Az államtitkárság azt állítja, hogy nem célja a magánszolgáltatók és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ( NEAK ) által kötött érvényes finanszírozási szerződések megszüntetése. Jelenleg Magyarországon tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelésekre. Európa több országában is eléri már a 10 százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya, nálunk azonban egyelőre csupán 3-4 százalékuk születik meddőségi kezelés eredményeként.

Forrás: magyaridok.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

A frontális felhőzet szakadozik, a gyenge csapadéksáv feloszlik. Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra