Menstruáció: nővé válni

Nagylány lesz a lányból... mit érdemes tudni erről a folyamatról?

"13 éves vagyok és még nem menstruálok. Baj ez?"

A nemi érés bonyolult folyamat, mely során az addig "alvó" hormonális rendszer aktivizálódik, és ennek fokozatos, a serdülő leánynak és környezetének egyre nyilvánvalóbb jelei észlelhetővé válnak. Közismert tény, hogy századunkban ezen érési folyamat ideje fokozatosan az egyre fiatalabb korosztály felé tolódott el, ezt nevezzük biológiai akcelerációnak, azaz felgyorsulásnak. Hogy ennek mi a pontos magyarázata, azt nem tudjuk: egyes feltételezések szerint az idegrendszert érő ingerek, stimulusok számának növekedése okozza a korábbi hormonális aktivizálódást. Ezt a véleményt látszik alátámasztani az a tény, hogy az ingerszegény környezet hatására a ciklusos nemi működés átmenetileg szünetelhet.

Korai nemi érés, késői változókor Az elmúlt száz év társadalmi és gazdasági fejlődése meglepő biológiai változásokat hozott magával: míg a kislányok nemi érése rendkívül korán, addig a női változókor egyre később következik be. A jelenség pontos okairól dr. Tar Attila endokrinológussal és dr. Hetényi Gábor nőgyógyásszal beszélgettünk. Korábbi cikkünkért kattintson!

A nemi érés folyamatában fordulópontként általában az első menstruáció jelentkezését tartjuk, ennek ideje átlagosan a 12. életév. Mindenképpen kórosnak tekintendő, ha a vérzés 18 éves korig nem jelentkezik, valamint ha feltűnően korán (8 éves kor alatt) jelentkezik. A nemi érés folyamatának egyéb lényeges kísérő tünetei a szőrzet (fanszőrzet és hónaljszőrzet) növekedése, valamint az emlő fejlődése. Ezek általában megelőzik az elsőmenstruációjelentkezését.

A nemi érés folyamatában fordulópontként az első menstruáció jelentkezését tartjuk
A nemi érés folyamatában fordulópontként az első menstruáció jelentkezését tartjuk

Lényeges hangsúlyozni, hogy az úgynevezett másodlagos nemi jellegek (szőrzet, alkat, emlők, nőies vonások) végleges kialakulása általában csak jóval később, a teljes növekedés befejeztével várható.

Fontos tény, hogy az akceleráció következtében korábban aktivizálódó nemi működés hatására a nőiesség tudata, a nemi érdeklődés kialakulása is várható. Ugyanakkor, ebben a korcsoportban még sem az egyéb testi, sem az intellektuális képességek nem fejlődnek ezzel párhuzamos sebességgel, így a nemi érés viszonylagos előnye veszélyessé válhat. Sajnálatos, hogy a nem kívánt terhességek gyakorisága az igen fiatal korcsoportban emelkedő tendenciát mutat. Fontos a szexuális felvilágosítás. Egyre fiatalabb korosztály részére kell útmutatót nyújtanunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció