Menstruáció: nővé válni

Nagylány lesz a lányból... mit érdemes tudni erről a folyamatról?

"13 éves vagyok és még nem menstruálok. Baj ez?"

A nemi érés bonyolult folyamat, mely során az addig "alvó" hormonális rendszer aktivizálódik, és ennek fokozatos, a serdülő leánynak és környezetének egyre nyilvánvalóbb jelei észlelhetővé válnak. Közismert tény, hogy századunkban ezen érési folyamat ideje fokozatosan az egyre fiatalabb korosztály felé tolódott el, ezt nevezzük biológiai akcelerációnak, azaz felgyorsulásnak. Hogy ennek mi a pontos magyarázata, azt nem tudjuk: egyes feltételezések szerint az idegrendszert érő ingerek, stimulusok számának növekedése okozza a korábbi hormonális aktivizálódást. Ezt a véleményt látszik alátámasztani az a tény, hogy az ingerszegény környezet hatására a ciklusos nemi működés átmenetileg szünetelhet.

Korai nemi érés, késői változókor Az elmúlt száz év társadalmi és gazdasági fejlődése meglepő biológiai változásokat hozott magával: míg a kislányok nemi érése rendkívül korán, addig a női változókor egyre később következik be. A jelenség pontos okairól dr. Tar Attila endokrinológussal és dr. Hetényi Gábor nőgyógyásszal beszélgettünk. Korábbi cikkünkért kattintson !

A nemi érés folyamatában fordulópontként általában az első menstruáció jelentkezését tartjuk, ennek ideje átlagosan a 12. életév. Mindenképpen kórosnak tekintendő, ha a vérzés 18 éves korig nem jelentkezik, valamint ha feltűnően korán (8 éves kor alatt) jelentkezik. A nemi érés folyamatának egyéb lényeges kísérő tünetei a szőrzet (fanszőrzet és hónaljszőrzet) növekedése, valamint az emlő fejlődése. Ezek általában megelőzik az első menstruáció jelentkezését.

A nemi érés folyamatában fordulópontként az első menstruáció jelentkezését tartjuk
A nemi érés folyamatában fordulópontként az első menstruáció jelentkezését tartjuk

Lényeges hangsúlyozni, hogy az úgynevezett másodlagos nemi jellegek (szőrzet, alkat, emlők, nőies vonások) végleges kialakulása általában csak jóval később, a teljes növekedés befejeztével várható.

Fontos tény, hogy az akceleráció következtében korábban aktivizálódó nemi működés hatására a nőiesség tudata, a nemi érdeklődés kialakulása is várható. Ugyanakkor, ebben a korcsoportban még sem az egyéb testi, sem az intellektuális képességek nem fejlődnek ezzel párhuzamos sebességgel, így a nemi érés viszonylagos előnye veszélyessé válhat. Sajnálatos, hogy a nem kívánt terhességek gyakorisága az igen fiatal korcsoportban emelkedő tendenciát mutat. Fontos a szexuális felvilágosítás. Egyre fiatalabb korosztály részére kell útmutatót nyújtanunk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +13 °C

A felhőzet csökken, a záporok lecsengenek. A Dunántúl nyugati, délnyugati részén, valamint a középső országrészben lévő konvergenciában maradnak vastagabb felhők az égen, és ezeken a helyeken fordulhat elő még kevés helyen csapadék. Az északi, északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, hajnalban csak a Bakonyban és a Balatonnál fordulhatnak elő erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a hidegre hajlamos északi, északkeleti helyeken kevéssel 10 fok alatt alakul. Az előrejelzések szerint napközben enyhe hidegfronti hatás jelentkezik a térségben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra