Kávéfogyasztás a terhesség alatt: nagy a kockázat

Egy átfogó kutatás szerint azok, akik terhességük során kávét fogyasztanak, jelentősen növelik születendő gyereküknél a leukémia kialakulásának rizikóját.

A Daily Mail szerint brit akadémikusok egyenesen a kormány képviselőinél szeretnék elérni, hogy közérdekű felhívások segítségével érjék el, hogy minél több várandós nő értesüljön erről és hasonló módon korlátozza kávébevitelét , ahogy teszi azt az alkohollal és a cigarettával.

Az American Journal of Obstetrics and Gynaeacology című szakfolyóiratban megjelent kutatási anyag szerzői több mint 20 már meglévő vizsgálat eredményeit összesítették. Az eredmények szerint, ha valaki a terhessége során napi egy csésze kávét iszik, 20 százalékkal nő a kockázata, hogy a születendő gyereknél leukémia alakul ki élete során.

Kávéfogyasztás a terhesség alatt: nem éri meg Fotó: Europress

Annál, aki napi két kávét fogyasztott, ez az arány már 60 százalékra emelkedik. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a koffein változásokat idéz elő a magzat DNS-ében, amelytől a gyerek fogékonyabbá válik a daganatok kialakulására. Napi négy kávé esetén a leukémia 72 százalékkal gyakrabban alakul ki, mint azoknál, akik nem fogyasztottak koffeintartalmú italt a terhesség során.

A koffein egy alkaloid, ami több mint 60 növény (például kávé, mate tea, kakaó) magjában, leveleiben és termésében előfordul. A központi idegrendszert serkentő vegyület javítja az éberséget és a koncentrációt. A kávék koffeintartalma tág határok között változik, függ többek között a fajtától, a keveréktől és a pörköléstől: a robusta kávé több mint kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica. Szerencsére ma már korai észlelés esetében a leukémia hatékonyan kezelhető kemoterápia segítségével. A túlélési arány 80 százalék körül van.

Bár korábban végeztek vizsgálatokat erre nézve, nem sikerült igazolni azokat a felvetéseket, hogy leukémiát okoz, ha valaki nagyfeszültségű távvezetékek vagy atomerőművek környezetében él. A mostani tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy további vizsgálatokra van szükség a még közvetlenebb bizonyítékok felfedezése érdekében.

Denis Henshaw, a Bristol egyetem radiológus kutatója - aki nem vett részt a kutatásban - felhívta a figyelmet, hogy egyelőre kevéssé ismert a leukémia pontos működése, illetve, hogy számos környezeti tényezőt - sugárzás, légszennyezés stb. - kell figyelembe venni az egyes esetek vizsgálatakor.

A brit tisztiorvosi szolgálat, az NHS egyébként napi 200 milligramm koffeint jelölt meg a kismamák számára fogyasztható ajánlott napi mennyiségként. Ez mintegy másfél csésze kávénak felel meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra