Így kerülhet fogamzásgátló a tüdőbe

Meglepő helyen bukkantak rá az orvosok egy portugál nő eltűnt fogamzásgátló eszközére: az apró rudat a beteg tüdejéből kellett kioperálni.

Mennyire biztonságosak a hormonális fogamzásgátlók? Részletek itt.

A 31 éves páciens szervezetébe először 2010-ben ültettek be fogamzásgátló implantátumot. Ezek a bőr alá ültethető eszközök állandó dózisban bocsátanak ki hormonokat a véráramba, meggátolva ezáltal a teherbeesést. Megbízható működésük akár öt éven keresztül is fenntartható, mielőtt cserére szorulnának. A portugál nő 2010 után 2013-ban és 2017-ben kapott új implantátumot. Sokáig nem is akadt semmilyen panasza, később, a harmadik eszköz beültetését követően azonban három hónapon keresztül abnormális hüvelyi vérzést tapasztalt.

Mellkasi röntgenvizsgálattal találták meg a nő karjából elvándorolt implantátumot
Mellkasi röntgenvizsgálattal találták meg a nő karjából elvándorolt implantátumot. Fotó: iStock

A probléma miatt az orvosok úgy döntöttek, eltávolítják a beteg szervezetéből a fogamzásgátló eszközt, csakhogy a kivizsgálás során nem találták azt az eredeti helyén. Végül röntgenvizsgálattal mutatták ki, hogy a 40 milliméter hosszú, henger alakú tárgy a bal alsó tüdőlebenybe vándorolt. Ezt követően műtéti úton távolították el az implantátumot. A BMJ Case Reportsban megjelent esetriport szerint a portugál nő négy nappal a beavatkozás után hazamehetett a kórházból, a későbbi kontrollvizsgálatok pedig nem mutattak ki nála szövődményeket.

Meglehetősen ritka, hogy egy ilyen eszköz elvándoroljon a testen belül, ezzel együtt akadt már rá példa a közelmúltban. Dél-koreai orvosok 2017-ben tettek közzé az Obstetrics & Gynecology Science című folyóiratban egy hasonló beszámolót. Ebben egy 37 éves nő esetét írták le, akinek szintén a tüdeje bal felében kötött ki az eredetileg a karjába ültetett implantátum. Általánosságban elmondható, hogy a jelenségért elsősorban a helytelenül kivitelezett beültetés tehető felelőssé. A koreai tanulmány szerzői szerint bajt okozhat például, ha túl mélyre helyezik be az apró rudat, amely így egy vénába jutva elsodródhat egészen a tüdőig. Emellett szintén fokozza a kockázatot, ha a beültetést követően megterhelő testedzés végez a páciens.

Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)