Így kerülhet fogamzásgátló a tüdőbe

Meglepő helyen bukkantak rá az orvosok egy portugál nő eltűnt fogamzásgátló eszközére: az apró rudat a beteg tüdejéből kellett kioperálni.

Mennyire biztonságosak a hormonális fogamzásgátlók? Részletek itt.

A 31 éves páciens szervezetébe először 2010-ben ültettek befogamzásgátlóimplantátumot. Ezek a bőr alá ültethető eszközök állandó dózisban bocsátanak ki hormonokat a véráramba, meggátolva ezáltal a teherbeesést. Megbízható működésük akár öt éven keresztül is fenntartható, mielőtt cserére szorulnának. A portugál nő 2010 után 2013-ban és 2017-ben kapott új implantátumot. Sokáig nem is akadt semmilyen panasza, később, a harmadik eszköz beültetését követően azonban három hónapon keresztül abnormális hüvelyi vérzést tapasztalt.

Mellkasi röntgenvizsgálattal találták meg a nő karjából elvándorolt implantátumot
Mellkasi röntgenvizsgálattal találták meg a nő karjából elvándorolt implantátumot. Fotó: iStock

A probléma miatt az orvosok úgy döntöttek, eltávolítják a beteg szervezetéből a fogamzásgátló eszközt, csakhogy a kivizsgálás során nem találták azt az eredeti helyén. Végül röntgenvizsgálattal mutatták ki, hogy a 40 milliméter hosszú, henger alakú tárgy a bal alsó tüdőlebenybe vándorolt. Ezt követően műtéti úton távolították el az implantátumot. A BMJ Case Reportsban megjelent esetriport szerint a portugál nő négy nappal a beavatkozás után hazamehetett a kórházból, a későbbi kontrollvizsgálatok pedig nem mutattak ki nála szövődményeket.

Meglehetősen ritka, hogy egy ilyen eszköz elvándoroljon a testen belül, ezzel együtt akadt már rá példa a közelmúltban. Dél-koreai orvosok 2017-ben tettek közzé az Obstetrics & Gynecology Science című folyóiratban egy hasonló beszámolót. Ebben egy 37 éves nő esetét írták le, akinek szintén a tüdeje bal felében kötött ki az eredetileg a karjába ültetett implantátum. Általánosságban elmondható, hogy a jelenségért elsősorban a helytelenül kivitelezett beültetés tehető felelőssé. A koreai tanulmány szerzői szerint bajt okozhat például, ha túl mélyre helyezik be az apró rudat, amely így egy vénába jutva elsodródhat egészen a tüdőig. Emellett szintén fokozza a kockázatot, ha a beültetést követően megterhelő testedzés végez a páciens.

Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)