Így csökkentették harmadára az abortuszok számát Finnországban

Az ezredforduló óta harmadára csökkent a tizenévesek körében végrehajtott terhességmegszakítások száma Finnországban. A drasztikus visszaesés a szakértők szerint a fogamzásgátló eszközök ingyenes hozzáférésének és az iskolai felvilágosító programnak köszönhető.

Az elmúlt évszázad utolsó évtizedében jelentősen megemelkedett a tinédzserkori abortuszok száma az észak-európai országban. Ennek hatására vezette be első lépésként az akkori finn kormányzat a 2000-es évek kezdetén, hogy a 15 év felettiek vény nélkül is vásárolhatnak esemény utáni tablettát a nemkívánatos terhességek megelőzése érdekében. Egyszersmind kötelező szexuális felvilágosító program is indult az iskolákba – írja a Reuters hírügynökség. A 2010-es évek második felétől aztán több régióban is ingyenessé tették a fogamzásgátlást a fiatalok számára, ami szintén hozzájárulhatott az abortuszok száma csökkenéséhez.

A finn közegészségügyi hivatal (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) hétfői közlése szerint 2000 és 2023 között 66 százalékkal csökkent a 20 éven aluli fiatalok körében végzett terhességmegszakítások száma. Mi több, kizárólag a 18 éven aluliakat számításba véve még jelentősebb, 78 százalékos visszaesésről számolt be a THL. Ugyanakkor a teljes női népességen belül ennél valamelyest csekélyebb csökkenés látható az elmúlt több mint két évtizedben, sőt, 2022-ről 2023-ra 2,9 százalékos növekedés következett be.

Magyarországon hosszadalmas eljárás után és kizárólag műtéti úton végeznek művi terhességmegszakítást. Mutatjuk, mit kell tudni az abortusz hazai helyzetéről.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy Finnországban egy 2022-ben elfogadott törvénymódosítás nagyban javította az abortuszhoz való hozzáférhetőséget. A módosítás nyomán 2023 szeptembere óta a finn nők nem kötelesek megindokolni, miért kérik terhességük megszakítását, amelyre annak első 12 hetéig bármikor lehetőségük van. Ezzel együtt a THL szerint korai lenne még megítélni, hogy a jogszabályi környezet változása milyen hatással lesz az abortuszok számának alakulására hosszabb távon.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, de a Dunántúlon már vastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati, délnyugati felén az éjféli óráktól egyre több helyen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg, zivatarok környezetében azonban erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul, de főként az északkeleti szélvédett helyeken 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra