Fontos tudnivalók a gombás hüvelyi fertőzésekről

Itt olvashatja a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek a hüvelyfertőzésekkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülnek.

1. Hogyan alakul ki hüvelyi fertőzés?

Egyes baktérium- és gombafajok az egészséges hüvelyben is jelen vannak. Egy egyensúlyi állapotban ezek alkotják a normál hüvelyflórát. Ennek az egyensúlynak a megbomlása a hüvelyflóra valamely tagjának túlsúlyba kerüléséhez és ezáltal hüvelygyulladáshoz vezet. Hüvelygyulladást okozhat külső fertőzés is.

Hüvelygyulladás Okok, tünetek, kezelések - olvasson el mindent a kórról Betegséglexikonunkban! 2. Mi okozza a hüvelyben lévő egyensúly megbomlását?

Nagyon sok körülmény közrejátszhat a hüvelyfertőzés kialakulásában. A leggyakoribb okok közt említjük a hormonális egyensúly ingadozásait (pl. terhességben, szoptatáskor vagy változókorban), a szexuális szokásokat, a túl gyakori hüvelyöblítést, az antibiotikumok szedését és a dohányzást is.

3. Hogyan ismerhető fel a hüvelyfertőzés?

A hüvelyfertőzés legjellegzetesebb tünete a hüvelyváladék mennyiségének és/vagy minőségének a megváltozása.

4. Mikor tanácsos szakemberhez fordulni?

Keresse fel nőgyógyászát, ha hüvelyváladékának mennyisége, állaga, színe megváltozik vagy kellemetlen szagú lesz. Abban az esetben is forduljon szakorvoshoz, ha égő, viszkető érzése van vagy fájdalmat érez vizeletürítéskor illetve nemi együttlét során.

5. Mit tesz az orvos a diagnózis felállítása érdekében?

A nőgyógyásza hüvelyét feltárja, megtekinti és kenetet vesz a hüvelyváladékból. A kenetet mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatnak veti alá.

6. Hogyan gyógyítható a hüvelyfertőzés?

A fertőzések kezelése helyileg (hüvelykrémek, kúpok és hüvelytabletták) és/vagy szájon át szedhető gyógyszerek formájában történik. Fontos az orvos által javasolt készítmények előírt módon és előírt ideig történő alkalmazása, még akkor is, ha a tünetek már megszűntek, ugyanis a tünetmentesség nem jelenti a kórokozók teljes eltűnését.

7. Hogyan lehet megelőzni a hüvelyfertőzések kialakulásának fokozott kockázatát?

A szexuális partner körültekintő kiválasztásával, monogám életvitellel és óvszer alkalmazásával. Tamponhasználat esetén fontos annak sűrű cseréje és célszerű a gyakori hüvelyöblítés mellőzése is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: