Endometriózis: két nő, két út

Fiatalok, lendületesek és boldogok, látszólag semmi közös nincs bennük. Látszólag. Évekkel ezelőtt ugyanis mindketten megjárták a poklot, az endometriózissal járó szenvedést, amiből aztán felálltak, és éppen ezek után vett új fordulatot vett az életük.

Két álomszerűen sikeres nővel beszélgettünk, akik nem adták fel: mióta jól vannak, testi-lelki segítséget nyújtanak a sorstársaknak.

A gyógyulás fejben kezdődik

(www.endoblog.hu)

- Eleged van az állandó orvoshoz járkálásból, a lelketlenségből, a műtétekből, a hormonokból, a mellékhatásokból, a fájdalomból, a félelemből, a kuruzslókból, a kilátástalanságból, a becsapottságból? - ezekkel a kérdésekkel szólítja meg a blogjára érkező internetezőket Árvai Nóra (27) pszichológus, aki három és fél évvel ezelőtt pontról pontra mindent átélt a felsorolásból. - Megszületett a kisfiam, ám a szülés során komplikáció lépett fel: bent felejtettek egy 16 cm-es szövetdarabot. Valószínűleg innen indult az én endometriózisos történetem - emlékszik vissza a fiatal anyuka, akit egy héttel a szülés után rohammentő vitt vissza a kórházba egy hirtelen fellépő, erős vérzés miatt, amit csak műtéttel tudtak elállítani.

Az eset után próbált belerázódni az anyai szerepbe, lecsengett a gyermekágyi vérzés is, de újra gyanús jelenségre lett figyelmes. - Nagyon hamar megjött az első menstruációm, ami ijesztően erős és görcsös volt, nem tudtam mire vélni. Elmentem orvoshoz, megnézték a vérképemet, és ott is fogtak éjszakára. Másnapra borzasztóan sokat romlott az állapotom, megint műteni kellett, hogy meg tudják állítani a folyamatot. És ez innentől megismétlődött majdnem minden hónapban, amikor megjött a menstruációm. Egyre erősebb fájdalmakat okozott, rémségesen ijesztő volt. Mindenki kétségbe volt esve, mert a vérvesztés miatt többször elájultam otthon, és már féltem egyedül maradni egy teljesen kiszolgáltatott kisgyerekkel - meséli Nóra, akit ekkorra már - a pontos diagnózis híján - több kórházban vizsgáltak és kezeltek számtalan gyógyszerrel méhgyulladásra, krónikus kismedencei gyulladásra, vérzékenységre gyanakodva.

A család kasszája kezdett kiürülni, hiszen orvosról orvosra járt, hogy tényleges diagnózist, majd megfelelő kezelést kapjon, és kétségbeesésében több természetgyógyászt, gyógytornászt is felkeresett, sőt pszichológust is. Hosszú idő után, teljesen kivérzett állapotban jutott el egy endometriózis specialistához, de akkor már nagyon gyenge és csontsovány volt. Ennek ellenére magabiztosan és felkészülten érkezett a rendelésére: fájdalomtérképpel és tünetlistával a kezében elmondta, hogy endometriózisra gyanakszik, és ott először végre komolyan vették, megvizsgálták, és igazolták az öndiagnózist.

Az endometriózis A méh nyálkahártyája nem csupán a méh belső falát borítja, hanem a szervezetben máshol is megjelenik (méh külső fala, petefészkek, méhtartó szalagok, húgyhólyag, belek, külső nemi szervek, ízületek, tüdő). Az eltévedt szövetek azonban máshol is ugyanúgy viselkednek, mint a méhben: minden ciklusban megvastagszanak, véreznek is. Mivel az említett helyekről a vér nem tud kiürülni, a jelenség heves fájdalommal, görcsökkel jár, és egyéb tünetek is jelzik a bajt: az alvadékos, darabos menstruáció, az alhasi és deréktáji fájdalmak, a puffadás, a menstruációhoz kötött székletürítési probléma, a megváltozott, esetleg véres széklet, illetve a ciklushoz kötött vizelési probléma, a fájdalmas házasélet és a meddőség is. A nők 10-20 százalékát érinti, és leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik. Nézze meg tünetkalkulátorunkat, ha Önnél is hason,ó tünetek jelentkeznek! A műtét után nem fogadta el a gnrh-hormonkezelést, amit csontozata, legyengült szervezete amúgy sem bírt volna, így azóta saját fejlesztésű diétájával és jógázással tartja szinten magát - eredményesen. Gyógyulása után sem fordított hátat a betegségnek: könyvet írt az endometriózisról (Amikor a méhem ellenem fordul címmel), blogot indított a témában, ám álmodni sem mert arról, hogy mindez a vártnál nagyobb érdeklődést vált ki. A hozzá özönlő e-mailekből hamar világossá vált, hogy hiánypótló, amit pszichológusként csinál, és az is, hogy nem lehet egész nap, főállásban e-mailekre válaszolgatni. Ebből jött az ötlet, hogy elsőként Magyarországon, erre a betegségre építve alakítsa ki pszichológusi praxisát, ahol endometriózisos nőket kezel speciális pszichoterápiás módszere segítségével. - Az érintett nők teljesen magukra vannak hagyva, rengeteg a kérdésük. Az orvosok receptet írnak, de terheltségük miatt nincs másra idejük, és a különféle alternatív terápiákon is csak repkednek a tízezresek... Párkapcsolatok, családi kapcsolatok mennek rá a betegségre, ráadásul míg nincs diagnózis, könnyen azt hihetik, hogy hisztis vagy, elfordulnak tőled- sorolja. - Én ezt átéltem, tisztában vagyok vele, mi ez, pszichológusként pedig tudom, mit is kell ezekkel az érzésekkel kezdeni, és hogyan segíthetem elő az ördögi körből való szabadulást, hogyan mozdíthatjuk be a gyógyulást - vázolja fel hitelességének titkát és egyben módszerét.

Mára 800-nál is több követőt gyűjtött maga köré a Facebookon, és naponta több ezren látogatják az Endoblogot. Azt mondja, csak az önjelölt gyógyítókkal és kuruzslókkal nincs jóban, akik hamis ígéretekkel kábítják a kétségbeesett nőket, de ezt fel kell vállalni egy ilyen közösség élén. Ezen kívül pedig köszöni, de boldog és elégedett, akárcsak azok a nők, akik hétről hétre számítanak lélekmentő, racionális gondolataira, receptjeire, a jövőben pedig jógaóráira is.

"Hálás vagyok a történtekért"

(www.biocsilli.hu)

Tavaly decemberben bájos bolt nyílt a fővárosban, ahol a vegán, a bio és a makrobiotikus táplálkozás hívei is kedvükre válogathatnak a különleges termékekből. Az üzlet egyik tulajdonosa, Forró Csilla (33) hosszú utat járt be addigra, mire - eredeti szakmáját elhagyva - tető alá hozta dédelgetett álmát: nála is 2009-ben diagnosztizálták ugyanis az endometriózist, ami teljesen felborította az életét. - 8-10 kilót fogytam, bélvérzésre lettem figyelmes, és olyan állapotban voltam fél év múlva, hogy legszívesebben leugrottam volna az erkélyről. Azt éreztem, hogy teljesen egyedül vagyok, pánikrohamaim voltak, és már nem csak akkor fájt, amikor menstruáltam. Emlékszem, ha nem hétvégére esett a vérzés, akkor nem tudtam bemenni dolgozni. Otthon szenvedtem, örültem, ha kiérek WC-re, mert minden átment rajtam. Csak feküdtem. Próbáltam a fájdalmat csillapítani gyógyszerrel, meleg sóval, simogatással, és azért imádkoztam, hogy legyen vége. Ősszel aztán eljött hozzám az unokatestvérem, hogy próbáljam meg a makrobiotikus táplálkozást, míg a diagnosztikai vizsgálatokra várok - idézi fel a történteket Csilla, aki akkor éjjel úgy döntött, belevág az elsőre macerásnak tűnő táplálkozási formába, hiszen semmi vesztenivalója nem volt.

Első körben mindent kidobtak, amit csak a konyhájában találtak, a hűtő tartalmát sem kímélték, és bevásároltak a szükséges alapanyagokból. - Előtte azt éreztem, hogy egészségesen étkezem, pedig egyáltalán nem voltam tudatos, nem néztem meg egy címkét sem, húst ettem krumplival, ezért sokkot kaptam, amikor a konyhámat kiürítettük. Szentül hittem, hogy éhen fogok halni ezután - idézi fel a kezdeteket a fiatal nő, akinél az étrendváltás hatékonyabb volt, mint hitte. Cisztája kisebb lett, sőt fél év múlva a ciklusa is visszaállt az eredeti kerékvágásba, tünetei nem voltak.

Mi az a makrobiotika? A szó Hippokratésztól és a görög "makro bios" szóból ered, mely hosszú életet jelent, magát a táplálkozási formát és szemléletet George Oshawa nevezte el így. Ősi szamuráj családból származott, önmagát 19 évesen a tradicionális kínai gyógyászat jin-jang elmélete alapján gyógyította ki tuberkulózisból, ekkor indult el ezen az úton. A makrobiotika lényege a kiegyensúlyozottság, a rostban, zöldségben, teljes gabonában, összetett szénhidrátokban gazdag táplálkozás, amelyben a helyi, friss zöldség-gyümölcs előnyt élvez, és minden olyan alapanyag, ami saját éghajlatunkban megterem. Az étrendet civilizációs betegségek megelőzésére, kiegészítő kezelésére javasolják (túlsúly, fejfájás, allergiák, rák, szív-érrendszeri és emésztőrendszeri problémák, cukorbetegség, a reproduktív szervek problémái). Közben elkezdte képezni magát elméletben is, mert kíváncsi volt arra, hogy mi van a háttérben, mitől érzi jobban magát. Először Amerikában végzett el egy makrobiotikával kapcsolatos képzést, majd itthon az újonnan tanult receptekkel, konyhatechnikai eljárásokkal felvértezve főzőtanfolyamokat kezdett szervezni a barátnőinek, osztatlan sikert aratva.

Betegsége, állapota közben új irányt vett: egy évvel a diagnózis után állapotos lett, ám a 12. héten orvosi javaslatra meg kellett szakítani a terhességet. - Ez sokkolta a szervezetemet: addigra bár elmúlt minden tünetem, a megszakítás miatt elölről kezdődött minden. 10 centis ciszta lett a bal petefészkemben, jöttek a bélvérzések, óriási fájdalommal. Az orvos azt mondta, három hetem van, hogy mérséklődjenek a panaszok a következő vérzésig, és műtétre kell számítanom. Ekkor elkezdtem egy gyógyító étrendet, és három hét alatt öt centire csökkent a ciszta, a tüneteim is mérséklődtek. Megúsztam a műtétet - mondja mosolyogva.

Addigra már azt is biztosan tudta, a korábbi életritmusa nem kedvez betegségének, így hosszas gondolkodás után felmondott a médiaügynökségnél, ahol évek óta dolgozott, majd 2011 októberétől a következő év áprilisig Hollandiában képezte magát tovább. Kint megismerkedett egy magyar lánnyal, akinek kísértetiesen hasonló volt az életútja az övéhez: a multiknál tapasztalt hajszából kiszakadva arról álmodott, valamilyen formában itthon is elkezdi népszerűsíteni a makrobiotikát. Álmaikat együtt valósították meg, hazatérve megnyitották boltjukat, ahol a külföldön tanultakat is igyekeznek átadni a vásárlóknak.

- A boltban azt tapasztalom, hogy az életmódváltást sokan csapásként élik meg. Én viszont nagyon hálás vagyok a betegségnek. Rávilágított arra, hogy mások helyett magammal kell foglalkoznom. Fontos, hogy mi nők erősek legyünk, mert akkor vinni tudunk mindent a hátunkon - mondja az interjú végén. Ez utóbbi kijelentése pedig egy új kezdeményezés során nyer értelmet: barátnőivel egyesületet hoztak létre (erről bővebben itt olvashat!), kifejezetten női betegségekkel küzdő érintetteknek, az összefogás jegyében. A bolt mellett sincs pihenés, hiszen nőgyógyásza ellátja munkával - szakadatlan küldi hozzá betegeit, hogy pozitív példája másoknak is inspiráló lehessen a gyógyuláshoz vezető úton. Ráadásul az interjú után nem sokkal megtörtént a csoda: természetes úton teherbe esett, férjével várják első babájukat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: