Bajt jelez a túlzott szőrnövekedés

A tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni.

Pubertáskor környékén természetes mind a lány, mind pedig a fiúgyermekek szőrösödése. Komoly önértékelési gondokat - különösen a lányoknál - abban az esetben okozhat, ha a szőrnövekedés fokozott, és olyan helyeken is megjelenik, ahol nem megszokott. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő- és gyermekgyógyász ennek okait foglalta össze.

Nem erősödik a szőr a borotválástól Régóta tartja magát a hiedelem, hogy a borotválástól dúsabb, erősebb lesz a szőrzet. De vajon mi igaz ebből? Az embereket már egy évszázaddal ezelőtt is foglalkoztatta a kérdés. Kattintson!

Mikor kell aggódni?

Amennyiben egy lány esetében 8 éves kora előtt azt tapasztaljuk, hogy erősebb és sötétebb szálak jelennek meg a testén - főként olyan helyeken, ahol nem jellemző (a nemi szerv tájékán, a hónaljon figyelhető meg leginkább, ritkábban a hason, arcon), akkor érdemes hormonális zavarra gondolni. Ilyen tüneteket okozhat a mellékvesekéreg enzimzavara és bizony a policisztás ovárium szindróma (PCOS), valamint azinzulinrezisztencia(IR) is. A fokozott szőrnövekedést sem a rendszeres borotválkozás, sem a gyantázás vagy epilálás nem szünteti meg!

Hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálat (például hasi-kismedencei ultrahang) is szóba kerülhet. Erről a szakorvossal kell majd egyeztetni - mondja dr. Tar Attila.

A fokozott szőrnövekedést a rendszeres borotválás, vagy gyantázás sem szünteti meg
A fokozott szőrnövekedést a rendszeres borotválás vagy gyantázás sem szünteti meg

Komolyan kell venni ezeket a néhol igen észrevehető problémákat, mert ha kezeletlen marad például az IR, akkor könnyen akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az inzulinrezisztencia esetén a férfihormonok kerülnek túlsúlyba a nőivel szemben - ennek hatására aztán nem következik be tüszőrepedés, hanem az érett petesejt cisztává alakul. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a petefészek betegsége, de több szervet is érinthet, szerteágazó tünetei pedig nem feltétlenül mindenkinél és nem egyszerre jelentkeznek.

Mi okozhat még problémát?

  • zsíros, pattanásos bőr
  • fáradékonyság
  • túlsúly, alma típusú elhízás
  • később menstruációs zavarok

A PCOS-terápia gyógyszeres kezelésből, valamint életmódváltásból áll, petefészekciszta esetén azonban műtéti beavatkozás szükséges - összegzi a Budai Endokrinközpont gyermek-endokrinológus főorvosa.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)