Bajt jelez a túlzott szőrnövekedés

A tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni.

Pubertáskor környékén természetes mind a lány, mind pedig a fiúgyermekek szőrösödése. Komoly önértékelési gondokat - különösen a lányoknál - abban az esetben okozhat, ha a szőrnövekedés fokozott, és olyan helyeken is megjelenik, ahol nem megszokott. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő- és gyermekgyógyász ennek okait foglalta össze.

Nem erősödik a szőr a borotválástól Régóta tartja magát a hiedelem, hogy a borotválástól dúsabb, erősebb lesz a szőrzet. De vajon mi igaz ebből? Az embereket már egy évszázaddal ezelőtt is foglalkoztatta a kérdés. Kattintson !

Mikor kell aggódni?

Amennyiben egy lány esetében 8 éves kora előtt azt tapasztaljuk, hogy erősebb és sötétebb szálak jelennek meg a testén - főként olyan helyeken, ahol nem jellemző (a nemi szerv tájékán, a hónaljon figyelhető meg leginkább, ritkábban a hason, arcon), akkor érdemes hormonális zavarra gondolni. Ilyen tüneteket okozhat a mellékvesekéreg enzimzavara és bizony a policisztás ovárium szindróma ( PCOS ), valamint az inzulinrezisztencia (IR) is. A fokozott szőrnövekedést sem a rendszeres borotválkozás, sem a gyantázás vagy epilálás nem szünteti meg!

Hogy kiderüljön, pontosan mi okozza a fokozott szőrnövekedést, elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálat (például hasi-kismedencei ultrahang) is szóba kerülhet. Erről a szakorvossal kell majd egyeztetni - mondja dr. Tar Attila.

A fokozott szőrnövekedést a rendszeres borotválás, vagy gyantázás sem szünteti meg
A fokozott szőrnövekedést a rendszeres borotválás vagy gyantázás sem szünteti meg

Komolyan kell venni ezeket a néhol igen észrevehető problémákat, mert ha kezeletlen marad például az IR, akkor könnyen akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az inzulinrezisztencia esetén a férfihormonok kerülnek túlsúlyba a nőivel szemben - ennek hatására aztán nem következik be tüszőrepedés, hanem az érett petesejt cisztává alakul. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a petefészek betegsége, de több szervet is érinthet, szerteágazó tünetei pedig nem feltétlenül mindenkinél és nem egyszerre jelentkeznek.

Mi okozhat még problémát?

  • zsíros, pattanásos bőr
  • fáradékonyság
  • túlsúly, alma típusú elhízás
  • később menstruációs zavarok

A PCOS-terápia gyógyszeres kezelésből, valamint életmódváltásból áll, petefészekciszta esetén azonban műtéti beavatkozás szükséges - összegzi a Budai Endokrinközpont gyermek-endokrinológus főorvosa.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)