Az ösztrogéndominancia jelei

Egyszerűbb tünetektől a bonyolult kórképekig terjedhet annak a következménye, ha egy nő szervezetében felborul az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya. Olykor igen meglepő lehet, milyen panaszok hátterében áll ez a probléma.

Mik az ösztrogéndominancia jelei?

" Mindként mellem fáj és néha égő érzést is érzek. A fájdalmat most már folyamatosan érzem, főleg nyomás hatására. Nincs csomó sem a mellben, sem a hónaljban. Egy évvel ezelőtt az orvos rákszűrésnél tapintással megvizsgálta, de ő sem talált semmit. Három havonta járok nőgyógyászhoz, mert petefészekcisztám van, amit folyamatosan figyel. A méhemet 5 évvel ezelőtt eltávolították. Mit tegyek?" - tette fel a kérdést Orvos Válaszol rovatunkban egy 43 éves olvasónk.

Orvos Válaszol rovatunkban több területen praktizáló szakemberek állnak olvasóink rendelkezésére. Tegye fel kérdését ön is!

Diszharmónia a hormonháztartásban

"A méhe mellől a petefészkeit bizonyára nem távolították el. Azok azóta is folyamatosan termelnek ösztrogéneket , viszont ovuláció hiányában progeszteront nem" - hívja fel a figyelmet válaszában dr. Elek Csaba nőgyógyász.

Az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron a női szervezet két kiemelt jelentőségű hormonja. Előbbinek a másodlagos női nemi jellegek fejlődésében van szerepe, így a mellek növekedésében, a méhnyálkahártya vastagodásában és a menstruációs ciklus szabályozásában. Utóbbi a megtermékenyítésben és a méhlepény létrehozásában, a terhesség létrejöttében jelentkezik fontos tényezőként.

Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben akár mellfájdalommal is jelentkezhet, ösztrogén ösztrogéndominancia progeszteron női hormonok mellek endometriózis emlőpanaszok
Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben akár mellfájdalommal is jelentkezhet

A progeszteront az ovuláció során a tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik. Ha azonban nincs tüszőrepedés a tüszőérést követően, akkor anovulációról beszélünk . Egy-egy ilyen eset még nem okoz gondot a hormonháztartásban, ha viszont rendszeressé válik az ovuláció elmaradása, az ösztrogén termelődése túlsúlyba kerül, ami számos kellemetlen panasszal járhat. Elterelheti ugyanakkor az érintettek gyanúját, hogy a menstruációs vérzést utánzó anovulációs vérzés továbbra is ciklikusan jelentkezik.

A szimptómák széles tárháza

Az ösztrogéndominancia tünetei között - a teljesség igénye nélkül - említhető a meddőség és egyes menstruációs zavarok, de problémák jelentkezhetnek akár a hangulat, az anyagcsere, a testsúly, a vérnyomás vagy éppen a pajzsmirigy működésének terén. Alvás- és memóriazavar, krónikus fejfájás szintén jelentkezhet, sőt, súlyos esetben kialakulhat endometriózis , mióma vagy mellrák is.

"Az emlőmirigyekre pont ez az ellensúlyozatlan ösztrogéntúlsúly van kellemetlen hatással. Bármilyen furcsa is, az ovuláció beindításával vagy elnyomásával lehet segíteni az emlőpanaszokon. Ugyanez a hormonális egyensúlyzavar okozza a myomát, amely miatt a méhét eltávolították - legalábbis ezt az összefüggést sejtem" - válaszolta olvasónknak a szakember. Dr. Elek Csaba szerint a kezelés lényegét a peteérés helyreállítása jelentheti ebben az esetben.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: