Anorexia miatt szünetel a menstruáció

Anorexia nervosa: a 14-18 éves lányok egyik "legdivatosabb" krónikus betegsége, mely a testsúly kb. 25 %-nak elvesztésével jár. Lelki zavarok okozzák, és nagyon gyakran ez a drasztikus testsúlycsökkenés idézi elő a vérzéskimaradást.

"Már rendszeresen menstruált a 15 éves leányom, és most több hónapja kimaradt. "- panaszolta egy anyuka, gyermeknőgyógyászati rendelésünkön. A vizsgálatkor szorongó, szégyenlős, sovány kislánnyal nehezen indult a beszélgetés.

"Vannak-e barátnőid? Van már udvarlód? Mit csinálsz, ha nem tanulsz? Meg vagy elégedve a súlyoddal? Csinosnak érzed magad? " Lassan felenged, és előbb akadozva, majd folyamatosan ömlik belőle a panasz, hogy: " Dagadt, csúnya vagyok, görbe a hátam, nincs mellem, nem tudok egy divatos ruhát felvenni, strandra meg pláne nem mehetek!" Kiderül, hogy "kövérsége" miatt önkéntes, drasztikus fogyókúrát folytat, eddig 15 kg-ot fogyott, jelenleg 39 kg. Székrekedése van, alacsonya a vérnyomása, lilák és hidegek a végtagjai, kedvetlen, hullik a haja és több hónapja nem menstruál. Ő végre kezd elégedett lenni a testsúlyával, nem érti miért aggódnak a szülei.

Az anorexia nervosa, a 14-18 éves leányok egy "legdivatosabb" krónikus betegsége, mely a testsúly kb. 25 %-nak elvesztésével jár, és lelki zavarok okozzák. A lányok ilyenkor csont-bőrre lefogyva látják csak szépnek magukat. A folyamatot a barátok vagy a szülők részéről elejtett ártatlan megjegyzés indíthatja el, mely a lány alakjára vonatkozik. A saját testről alkotott téves elképzelés és a súlygyarapodástól való félelem segíti elő. Ártatlan fogyókúrának indul, naponkénti súlyméréssel, kalóriaszámolással és csökkentéssel. A viselkedés és gondolkodás is megváltozik, mégpedig negatív irányban. A szülő ezt betudhatja " dackorszaknak " vagy serdülőkori " kezelhetetlenségnek ", és csak 1-1 tünet miatt fordul a megfelelőnek tartott szakorvoshoz. Így aztán történik belgyógyászati, endokrinológiai, nőgyógyászati vizsgálat, csak éppen a legfontosabb pszichológiai vizsgálatba egyeznek bele a legnehezebben. Pedig, ha a kórosan sovány nagylánynál minden krónikus betegséget kizártak, ennek a pszichoszomatikus betegségnek a kezelésében a pszichoterápiának van a legnagyobb jelentősége.

A vérzéskimaradást a testsúlycsökkenés okozza. Az ideális testsúly elérése után még hónapok telnek el, hogy létrejöjjön ismét a központi idegrendszer és a petefészek közti megszakadt kapcsolat. Fontos lenne időben orvoshoz fordulni, ha a serdülő lány sokat fogyott, mielőtt még a menstruációja elmarad, vagy a magatartása megváltozik. A vérzéskimaradás ugyanis csak egy testi tünete annak a lelki eredetű betegségnek, amely kizárólag szakember segítségével, sokszor családterápiával gyógyítható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció