Amikor a hormonoktól már aludni sem tudunk

Karikás szemekkel, kedvetlenül kezdi a napot, kimerültebben kel fel, mint ahogy felébred? Az alvásproblémáknak számos oka lehet, a 45-55 éves, változó korban lévő nőknél pedig szinte élettani jelenség. Nézzük, mit tehet ellene!

"Úgy alszom, mint a nyúl"

Az ötvenéves Erika reggelenként rosszkedvűen néz a tükörbe: a sápadt arc, duzzadt szemhéj, karikás szemek akár egy vidám, átbulizott éjszaka nyomai is lehetnének, de már régen nem azok. Hónapok óta szinte fél az éjszakáktól, mert már régen nem aludt át egyetlen egyet sem, sőt, ritka öröm az is, ha négy órát sikerül egyhuzamban aludnia. A menetrend általában a következő: este 11 körül holtfáradtnak érzi magát és elnyomja az álom, de két-három óra múlva átizzadva, rossz közérzettel felébred, és sokáig képtelen újra elaludni. Amikor mégis elszunnyad, felületesen, éberen alszik, "mint a nyúl", a legkisebb zajra felriad, mintha folyton veszélyben érezné magát. Mindehhez gyakran vannak életszerűen pergő, nyomasztó álmai, így nemegyszer kimerültebben kel fel, mint ahogyan lefeküdt.

Hőhullám, feszültség, álmatlanság

Erika esetében sok változó korba lépő nő a sajátjára ismerhet, mivel a menstruáció teljes elmaradását megelőző időszak jellegzetes velejárói az alvászavarok. A hormonháztartás addigi egyensúlyának felborulása az alvásra is hatással van: felületesebbé vélik, a mélyalvás időtartama csökken, gyakoribbak a felriadások, ébredések. A hőhullámok nemcsak nappal jelentkeznek, hanem – intenzív verejtékezéssel, heves szívdobogással kísérve – az éjszakai pihenést is megzavarják. A hormonváltozások összetett hatására vezethetők vissza a hangulati ingadozások, a feszültebb kedélyállapot, az ingerlékenység is.

Az alvászavar betegség jele is lehet

Jó tudni, hogy nemcsak a változó kor élettani állapota okozhat súlyos alvászavarokat, hanem több betegség is. A nyugtalan éjszakák a magas vérnyomás, a depresszió, a fájdalommal járó ízületi betegségek, a krónikus légúti betegségek, a szív-érrendszeri elváltozások, az emésztőrendszeri gondok következményei is lehetnek. Ezért visszatérő panaszok esetén mindenképpen tanácsos egy általános kivizsgálást kérni, hogy ezek kiszűrhetők legyenek.

Fáradt, kedvetlen nappalok

Az alvászavarokba belenyugodni anélkül, hogy megpróbálnánk tenni ellenük már csak azért sem szabad, mert egyszerű kellemetlenségnél súlyosabb következményekkel is járhatnak. A nyugtalan, nem elegendő pihenést nyújtó éjszakák miatti alváshiány felhalmozódik, és a nappalainkat is befolyásolja. Állandósult fáradtságérzetet, rosszabb stressztűrő képességet, ingerlékenységet, fokozott érzékenységet okozhat, depresszióhoz vezethet. Hosszabb távon a szellemi képességeket is rontja, így az alvászavarokkal küzdő nehezebben tud koncentrálni, memóriája is romlik. Az enerváltság, idült rosszkedv apasztja az érintettek életkedvét, energiát, csökken a szexuális késztetésük, képtelenek lesznek jól megélni mindazt, amit az életüknek ez a szakasza adhat a számukra.

Álomhozó praktikák

A jó alváshoz elengedhetetlen a test és a lélek ellazítása. Ahhoz, hogy fizikailag képesek legyünk az oldottságra, kerülni kell a lefekvés előtti órákban mindent, ami élénkít, vérnyomást emel, vizet hajt, bármi módon „felspannolja”, felpörgeti a szervezet működését. Így nem tanácsos kávé, tea, kóla vagy energiaital, alkohol, nehéz, zsíros-fűszeres ételek fogyasztása, az esti intenzív testedzés. Szerencsés, ha sikerül kialakítani egy tartható napirendet: lehetőleg minden nap ugyanabban az órában menni aludni, és azonos időpontban kelni. Az sem mindegy, milyen környezetben tér nyugovóra: a hálószoba legyen megnyugtató, kényelmes, biztonságot sugárzó, ha csak lehet, ne legyenek a fekvőhely mellett a nappali munkavégzésre utaló dolgok, számítógép, felhalmozott iratok, stb.

Sokféle lazító, relaxáló gyakorlat segítheti az elengedettséget: válasszon magának egy „testre szabottat” a jóga, az agykontroll, a meditáció és a többi, hatékony módszer közül. Ne erőltesse az alvást: ha lefekvés után nem sikerül, akkor keljen fel, kezdjen valami egyszerű, megnyugtató tevékenységbe, olvasson, válasszon egy kellemes zenét. A tévénézés nem alkalmas arra, hogy segítse a pihentető mélyalvás kialakulását!

Többféle jól bevált gyógytea és házi praktika is segíthet: citromfű, macskagyökértea, mézes, meleg tej, kellemes, meleg fürdő is hozzájárulhat a nyugodtabb alváshoz. Ha pedig nem változik a helyzet, ne restelljen orvoshoz fordulni, segítséget kérni: a kivizsgálás semmiképpen nem árt, és lehet, hogy gyógyszerrel jól kezelhető oka van kellemetlenségeinek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: