Alternatív módszerek az endometriózis kezelésében

Az endometriózis kialakulásáról nincsenek biztos információink: csak úgy "van". Sok nő életét nehezíti meg, nemcsak a vérzés lesz igen fájdalmas, de a gyermekáldás esélyét is csökkenti. Milyen módszerek vannak a gyógyszeres kezelés és a műtét mellett?

Az endometriózis hagyományos kezelési protokolljába a gyógyszeres terápia, a hormonpótlás, a laparoszkópiás műtét, végső esetben a méheltávolítás tartozik. Sokan gondolják azonban úgy, hogy a természetes, alternatív módszereknek is szerepe lehet abban, hogy a betegség kellemetlen, fájdalmas tüneteit csökkentsék, esetleg teljesen meg is szüntessék. A holisztikus szemlélet pedig akár abban is segíthet, hogy az egyébként reménytelen esetnek tartott hölgy könnyebben teherbe essen.

Méregtelenítés és diéta

Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy a táplálékunkban található méreganyagok, kemikáliák, mesterséges hormonmaradványok hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához, illetve a tünetek súlyosságához. A szakemberek szerint éppen ezért érdemes minél kevesebb előre elkészített ételt fogyasztani. Mivel a méreganyagok gyakran a zsírszövetekben raktározódnak el, csökkenteni kell az állati zsiradékok fogyasztását. Egy más elmélet szerint az állati termékekről általánosságban érdemes lemondani: egy olasz kutatás bizonyította, hogy a vörös húsokat rendszeresen étrendjükbe illesztő nők körében gyakoribb volt az endometriózis és a tünetek is súlyosabbak voltak, mint azoknál, akik inkább friss zöldségeket és gyümölcsöket ettek.

Többen esküsznek a makrobiotikus étrendre: ez speciális diéta a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék fogyasztásán alapul, tiltja a cukrot és a finomított szénhidrátokat, az alkoholt, a koffeint, az állati eredetű fehérjéket (halat időnként lehet fogyasztani) és a tejtermékeket. Követői szerint gyors és látványos javulást lehet elérni a segítségével.

"2010-ben találkoztam a makrobiotikával és hihetetlen gyors, látványos és érezhető hatása nagy megkönnyebbülést hozott. A meglévő ciszták felszívódtak és a közti vérzés megszűnt. A szervezetemnek szüksége van a folyamatos tisztulásra, teljes értékű energiával való feltöltésre és az érzelmi harmonizálásra, hogy az alapvető biológiai-kémiai folyamatokat ellássa és ez az, amit a makrobitika biztosít számomra. Segítségével a lelki egyensúlyom beállt, és ez által a testi tünetek is megszűntek. A főzési folyamtok megnyugtatnak és a sokszínű ételek, a természetes ízek, gyógyító ételek kiegyensúlyozottá tesznek a mindennapokban" - írja Nyeső Zsuzsanna a Makrobio.hu oldalon.

Az endometriózisos nők állapota az étrenden keresztül javítható - állítják a szakemberek, akik szerint léteznek olyan ételek, amelyek csökkentik a belső gyulladásokat, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy a hormonháztartás helyreálljon. Az oxidatív stressz, illetve a szabad gyökök is szerepet játszanak az endometriózis romlásában, így az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök ilyen irányból is támogathatják a gyógyulást.

A vitaminok, mikrotápanyagok és étrend-kiegészítők közül kiemelkedően fontosak a vas, az omega-3 zsírsavak és az élelmi rostok. Az endometriózis gyakran erős vérzéssel jár együtt, így vasszegény táplálkozás során könnyen vérszegénység léphet fel. Ez fáradékonysággal, sápadtsággal, étvágytalansággal jár együtt. Az omega-3 étrend-kiegészítők gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek és fájdalomcsillapító hatásuk is van, az élelmi rostok (elegendő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva ezeket) helyreállíthatják az emésztést.

Stresszcsökkentés és relaxáció

"Az én életmódom nagyon egészséges, ezért is tudom, hogy nekem is lelki okok miatt alakult ki ez a betegség. Szintén 'sikeres' párkapcsolat. És az a baj, hogy eleinte az ember a stresszt 'kiadja' magából, sírás, csapkodás, sport, kiabálás, bármi, de aztán már ezek helyett vagy mellett testi tünetek is vannak" - írja wittee a HáziPatika.com fórumán.

A stressz betegségeket okozó, vagy azokat súlyosbító hatását már sokan leírták, az endometriózisban szenvedőknél, azonban egy újabb aspektussal is meg kell ismerkedni. A stressz ugyanis fokozza a kortizol nevű hormon termelődését, és minél több a kortizol (vagyis a stressz), annál alacsonyabb más, a termékenységhez szükséges hormonok szintje a szervezetben. Az érzékeny egyensúly tehát felborul - ráadásul a betegséggel járó kellemetlen tünetek, a fájdalom és a félelem tovább fokozzák a stresszt. Ebből az ördögi körből pedig nagyon nehéz kikerülni!

Az egészséges táplálkozás itt is segíthet: a vitaminokban és ásványi anyagokban (elsősorban cinkben és magnéziumban) gazdag ételek csökkentik a stresszre adott válaszreakciók súlyosságát. Emellett természetesen érdemes valamilyen stresszkezelési technikát is elsajátítani, legyen az meditáció, relaxáció, autogén tréning. A napi feszültségeket pedig egyszerűen, egy napló vagy egy baráti beszélgetés segítségével is levezethetjük!

Akupunktúra és cérnabeültetés

Az akupunktúra több ezer éves gyógyító hagyományát sok tanulmány elemezte már, több bizonyította is hatékonyságát, többek között a fájdalom csillapításában. A személyes tapasztalatok pedig szintén pozitívak: többen számoltak be arról, hogy akupunktúrás orvos segítette őket a gyermekáldáshoz.

"Én jártam akupunktúrára, mivel a mensesem a gyógyszer abbahagyása után elmaradt. 8 hónapig vártam, utána ajánlották az akupunktúrát. 2 hónap múlva (heti háromszor jártam), jelentkezett pecsételő vérzés. Pár hónap múlva sem jelentkezett normális vérzés csak pecsételő, addig védekeztem. Megelégeltem helyzetet, minek védekezzek, ha nincs normális vérzés. Abban a hónapban, miután nem védekeztem, azonnal terhes lettem, így hogy nem volt vérzésem, de ezek szerint peteérés meg volt. Én csak ajánlani tudom, csak nagyon időigényes és kitartást igényel" - írja ébredő néven egy felhasználó a Hoxa.hu fórumán.

A hagyományos akupunktúrás kezelés továbbfejlesztett, a modern kor igényeinek jobban megfelelő módszere az úgynevezett cérnabeültetés. A bőr alá, meghatározott akupunktúrás pontokra néhány milliméteres, önemésztő orvosi cérnát ültetnek be, mely ugyanúgy hat, mint a tű, csak éppen folyamatosan "izgatja", élénkíti a megfelelő pontokat. Így a kezelés tovább kitart, tovább növelve a pozitív hatásokat.

Mozgás

Szinte bármilyen mozgásforma hatékony lehet a hangulati ingadozások ellen, de az igazán ajánlott edzések közé azok tartoznak, amelyek fokozzák az altesti bőséget. Például bizonyos jógapozícióknak a menstruációs fájdalmakra való hatásáról nemrég készült tanulmány szerint az ősi indiai gyógyító jóga nemcsak a fájdalom időtartamát, hanem erősségét is csökkenti. A helyesen felvett és ellenőrzött jógapozíciók elősegítik a görcsök oldását, kifejezetten gyengéd és egészséges megoldást kínálnak a kínzó, rendszeresen jelentkező panaszok leküzdésében. A speciálisan kifejlesztett gyakorlatsorokból álló női tornák is nagyon hatékonyak lehetnek, nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a hormonrendszer egyensúlyának helyreállításában is szerepet játszanak.

Az egyik legnépszerűbb mozgásforma az Arwen-torna, mely egy lassabb és lágyabb típusú, magyar fejlesztésű torna, megalkotója Németh Tünde gyógytornász. Magában foglalja és ötvözi pszichoszomatikus vezetéssel a teljes légzést, a jóga bizonyos alapgyakorlatait és egyéb technikákat. Ez a torna fizikailag és szellemileg felkészíti a nőket a terhességre, valamint segíti a fogyókúrát és a diétát.

"Nekem a torna segített (több más dolog mellett) abban, hogy a kisbabám egy év infertilitás után itt van a pocakomban! A gyógyszerek, beavatkozások nélkül spontán jött a baba! A Tünde (a torna anyukája) meg sem lepődött, mert ez teljesen természetes számára, hogy spontán fogannak a tornájával" - írja egy yasmine felhasználónevű fórumozó a Hoxa.hu-n.

Azonban mindenkinél más módszer lehet a döntő, melynek köszönhetően karban tartható ez a betegség. Érdemes kísérletezni (természetesen szakember felügyelete, tanácsai mellett), többféle módszert is kipróbálni. Nem szabad feladni a reményt! Ahogy egy felhasználó, keyomarti írta a HáziPatika.com fórumán: "Engem mindig elkeserített kicsit, hogy bármit próbáltam - valamilyen szinten lett csak jobb! Már nem is emlékszem, hogy mennyi mindent próbáltam ki; és próbál meg az ember, időt, pénzt nem kímélve!"

Töltse ki endometriózis rizikótesztünket! Ha tünetei alapján úgy gondolja, érintett, keresse fel a legközelebbi endometriózis centrumot! Nézzen szét címtárunkban!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: