A menstruáció története egy nő életében

A női test az élet során időszakos, periodikus és végleges változásokon megy keresztül.

A kislány embrió belső nemi szervei fejlődnek ki legelőször, azután a külsők, aminek következményeként a hüvely - akárcsak valamennyi nemi szerv- a három hónapos magzatban már lényegében kifejlődött. A lányoknál a kamaszkorig nem túl sok figyelmet szoktak szentelni a hüvelynek, ami normális fejlődés esetén rendjén is van, csupán a baba popsi helyes ápolását és tisztántartását kell elsajátítani. Kamaszkorban következik be az első tartós változás, azután időszakos változásokat hozhat a gyermekvárás és -szülés, illetve az azt követő időszak. Mintegy 36 évig a menstruációs ciklusokkal periodikusan változik a női test állapota, majd megint csak végleges változások következnek be a klimaktérium idején.

Pöttöm lányból érett nő

A nemileg még éretlen kislány mirigyhámmal bélelt hüvelye kicsi, sima falú, ha csak fertőzés nem éri, nemigen ad jelt magáról, csupán a hüvelybemenet tájéka lehet érzékeny és csíphet, ha szappan vagy vizelet kerül oda. Ilyenkor sem kell vele nagyon mit tenni, hiszen a hüvely tudja a dolgát: váladéktermelése gondoskodik róla, hogy tisztán tartsa magát. Elég kívülről vízzel lemosni. Az éretlen hüvelyben még az ösztrogénhiányra jellemző csekély váladékmennyiség képződik, és semleges környezet uralkodik.

A pubertás idején azután a hormonális változások hatására nemcsak a hüvely jelentősége, mérete is megnövekszik, sima fala a hüvely hosszára merőlegesen redős felszínt kap, ami már előkészület az örömszerzésre.

Mielőtt azonban ez bekövetkezne, más újdonság is történik: a hüvely csatornáján keresztül távozik a menstruációs vér. A modern kislányok egy része pont a tamponhasználat miatt hamarabb ismerkedik meg a hüvelyével, mint elődeik. Ilyenkor nagyon fontos a higiénia, most mégsem erre térünk ki, csupán arra, hogy ha a tampon nem csúszik könnyedén a helyére, az kellemetlen érzéssel járhat, és azzal a félelemmel, hogy később a kíváncsian várt szerelmi aktus is fájdalmas lesz. (A tampon kipróbálását érdemes a legkisebb méretű tamponnal a menstruáció második napján megejteni, mert ilyenkor a vérzés bővebb, a tampon is könnyebben csúszik. Kezdetben a tampon hegyére rakott kevés intim síkosító gél is segíthet.) A kedves kezdő menstruálók tehát jobb, ha tudják, hogy nincs miért aggódniuk. A kezdeti kellemetlenségeknek nemcsak a még tán nem teljesen érett hüvely az oka. A tampon felhelyezése nem hasonlíható össze a szexuális érintkezés természetes aktusával, amikor a hüvely nedvesedik.

Kisebb-nagyobb események

A teljesen érett nőknek is szárazabb a hüvelye menstruáció idején, és kémhatása is kevésbé savas, a hormonok és a távozó vér együttes hatására. Egyes kulturákban nem alaptalan tiltás tehát, hogy a havi vérzés idején és utána néhány napig nem szabad a nőkkel érintkezni. Vajon ezek az emberek tudták, hogy ezzel az időszakosan kevésbé ellenállóképes hüvelyt a fertőzésektől is védik?

A hüvely nyálkahártyája hamar túlteszi magát e pár napon, de mit csinál terhesség alatt? Ilyenkor idővel megint kicsit több védelmet igényel. Ha ilyenkor fertőződne, akkor a méhszájnál lévő nyákdugónak hála, a méh felé tökéletes a védelem. Régebben azonban a születő gyerek a szülő csatornán keresztülbújva bizony nem volt védtelen. Ma már sem a gonorrhoea miatti szemgyulladás és vakság, sem más fertőzések nem jelentenek komoly veszélyt, hála az újszülött-ellátás vívmányainak.

A szülés után közvetlenül a rendkívül jól kitágult hüvely összehúzódik, és esetleges sérülései is nagyon hamar gyógyulnak. A terhesség és szoptatás időszaka hormonálisan és érzelmileg egyaránt befolyásolja a hüvely állapotát. A csinosan nőies formák elvesztésétől való félelem, a szeretőszerep megtartása és az anyaszerep megtalálása miatti szorongás az érzelmeken keresztül is okozhat hüvelyi szárazságot.

Az ilyenkor tapasztalt átmeneti hüvelyszárazság érthető, de hosszú távra nem célszerű beletörődni, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy csak a problémák elkendőzését tartósítjuk, legyen az egyéni érzelmi, párkapcsolati vagy egészségi jellegű.

Miért lenne kapuzárás?

Bár így is szokták emlegetni a menopauza bekövetkeztét, nem kell annak lennie. Az azonban kétségtelen, hogy a klimaktérium több a rendszeres havi vérzés elmaradásánál.

A klimaktérium után megint csak az ösztrogén hormonok szintjének csökkenése miatt a hüvely pH-ja visszatér a pubertás körüli értékekre. Fala elvékonyodik, hámja sérülékenyebb és szárazabb lesz. Ettől függetlenül a szerelmi élet során feladatát jól el tudja látni, ha csak lelki vagy egészségi traumák miatt nem szenvedi meg ezt az időszakot jobban, mint kellene. Mik is ezek a traumák?

A legelső talán, amivel mindenkinek szembe kell néznie, hogy a gyermekszülés lehetősége elvész. Ezt az érzelmi terhelést fokozza, ha nőgyógyászati műtét miatt sérülnek a nőiség legfontosabb szervei, a méh vagy a mell. Ezekre azért kell különös gondot fordítani, mert két úton is befolyásolhatják a hüvely állapotát. Egyrészt közvetlenül a hormontermelés befolyásolásával, különösen olyan műtéteknél, ahol nemcsak a méh, hanem a petefészek is áldozatul esik, másrészt közvetetten, a rossz hangulat, a depresszió kihatásai miatt.

A jó nőgyógyász épp ezért ma már arra törekszik, hogy tényleg csak azt távolítsa el, ami valóban indokolt. Ha a nő kezelőorvosánál azt érzi, hogy nem elég körültekintő, nem annyira betege biztonsága, hanem a beavatkozás egyszerűsége motiválja, és egyfajta "ilyenkor már úgyis mindegy, legyünk túl mindenen"-nemtörődömség jellemzi, érdemes egy lelkiismeretesebb doktort felkeresni. Olyat, aki megérti páciense változókori félelmeit, és tisztában van a beavatkozás hosszú távú hormonális kihatásaival is.

A tartalmas és mély házastársi kapcsolat mindezeken átsegíti a nőt és férfit egyaránt. Ha ilyenkor szükség van egy kis technikai segítségre, ami megoldja az időszakos vagy állandósulni látszó hüvelyérzékenységet és -szárazságot, akkor a hüvely síkosításával erre is van lehetőség. Érdemes is megtenni, hiszen a nemi vágy nem alszik ki a menstruáció elmaradásával, legfeljebb közvetve, időlegesen, a változókori panaszok miatt csökken.

A nők viszonya a szexhez életük során sokszor és sokat változik. Már viszonylag fiatalon is az érettség jele, ha nem az idővel dacolni próbálva egy korábbi szerepkörbe akarjuk magunkat visszapréselni, hanem mindig az adott kornak megfelelően, annak lehetőségeivel és szépségét meglátva, örömmel tudjuk elfogadni, amit életünk, testünk és szeretett társunk nyújtani tud. Természetesen legalább annyira fontos, hogy felismerjük, mit adhatunk és tehetünk mi magunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra