A hüvelyszárazság veszélyei

A hüvelyszárazság igen sok nőt érint akár időszakosan, akár krónikusan. Bár a problémával nem szívesen fordulnak orvoshoz, ha már jó ideje fennáll a panasz, érdemes nőgyógyász véleményét kikérni: a legtöbbször ugyanis van rá megoldás.

Hogy mi minden okozhat hüvelyszárazságot, és hogy miket lehet ellene tenni, arról Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt. A probléma mindenesetre nemcsak a szexuális életre van kihatással: más betegségeket is okozhat.

Megnövekedett fertőzésveszély

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis a közösülés ekkor diszkomfortérzéssel, esetleg fájdalommal jár együtt, így ha sokáig fennáll a probléma, akkor a libidó visszaeséséhez vezethet - és kialakul egy ördögi kör. Ráadásul ekkor apró mikrosérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán - így az együttléteket vérzés is kísérheti -, melynek hatására megnő a fertőzésveszély is. Amennyiben jelentkezik a probléma, úgy sokan azt gondolják, hogy a vágy hiánya váltja ki a panaszt, ám érdemes tudni, hogy a libidó csökkenését és a hüvelyszárazságot különböző betegségek és állapotok is okozhatják.

40 feletti nő? Így kezelje a hüvelyszárazságot! A nők 45 százaléka találkozik 40 éves kor felett a rengeteg kényelmetlenséget, fájdalmat, szexuális nehézségeket okozó vulvovaginális atrófiával (VVA), azt azonban a legtöbbjük nem tudja, hogy ez kezelhető, sőt kezelendő állapot. Kattintson a részletekért!

A hüvelyszárazság főbb okai

Menopauza: a (korai) klimax során a progeszteron szintjének csökkenése után az ösztrogén mennyisége is megfogyatkozik, aminek egyik hatása a hüvelyszárazság. Ráadásul ekkor a hüvely hámja is elkezd vékonyodni, így kevesebb váladék termelésére képes. Érdemes tudni, hogy a menopauza akár 10-15 évig is elhúzódhat, így már jóval a beállta előtt jelentkezhet a panasz. Ekkor a hüvelyszárazságon hosszú távon az ösztrogénpótlás segíthet.

Szoptatás: szoptatás során a prolaktin nevű hormon szintje megemelkedik, ugyanis ennek köszönhetően indul be a tejtermelés. Ennek azonban van egy hátulütője is, méghozzá, hogy hüvelyszárazságot eredményez. Ez az oka - többek között - annak, hogy szülést követően az együttlétek fájdalmasak lehetnek. Szerencsére azonban ahogy az idő folyamán ritkul a szoptatás gyakorisága, a kellemetlen tünet is megszűnik.

hüvelyszáűrazság
Szoptatáskor megemelkedik a prolaktin szint (Fotó: 213rf)

Fogamzásgátló tabletta: a fogamzásgátló tabletták több nem kívánt mellékhatást eredményezhetnek, melyek az esetek többségében kis idő múlva elmúlnak. Ilyen többek között a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság - amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez okozza a tüneteket, úgy egy másik készítményre való áttérés nyújthat megoldást.

Endometriózis: A betegség során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, gyulladásokat okoz, ráadásul érzékenyen reagál a hormonális változásokra, vagyis ugyanúgy megvastagszik és leválik, ahogy a méhen belül. Az endometriózis fájdalmas menstruációt, meddőséget, fájdalmas közösülést és hüvelyszárazságot is eredményezhet. A diagnózishoz laparoszkópiás vizsgálatra van szükség, és a terápiája is a legtöbb esetben műtéti.

További okok, amelyek hüvelyszárazsággal járhatnak:

  • párkapcsolati problémák
  • pszichés zavarok, stressz
  • gyógyszerek (például antibiotikumok, antihisztaminok)
  • petefészek eltávolító műtét
  • irritáló anyagok gyakori használata (például nem megfelelő szappan)
  • kemoterápia, sugárkezelés

Lehet újra jó a szex

Jó hír, hogy a hüvelyszárazságot lehet kezelni - többek között síkosítók, kúpok használatával. Ám ezek csupán tüneti megoldást nyújtanak, így amennyiben huzamosabb ideig fennáll a probléma, érdemes utánajárni, hogy mi is okozza.

"A gyógyszertárakban lehet kapni vény nélküli és vényköteles készítményeket is, melyek lehetnek hormonmentesek és hormontartalmúak - így érdemes vásárlás előtt konzultálni nőgyógyásszal, aki a megfelelő szert tanácsolja. Súlyosabb esetben orális készítményre is szükség lehet, amikor nagyobb mennyiségű ösztrogén kerül pótlásra" - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)