A fogamzásgátlás modern módszerei

A fogamzásgátlás ma még jobbára a nők feladata: ha egy nő nem akar teherbe esni, általában önmaga választ a védekezési lehetőségek közül.

A választáshoz azonban tanácsos kikérni a nőgyógyász véleményét is. Mindazon eszközöket, amelyek célja a nem kívánt terhesség elkerülése, fogamzásgátlóknak nevezzük - mondta dr. Batár István szülész-nőgyógyász, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészet-Nőgyógyászati Klinika docense. - Évszázadokkal ezelőtt például halhólyagot használtak a mai kondom helyett. A naptármódszer is ősi, de még ma is alkalmazzák. Védekezés nélkül egy év alatt száz nő közül kb. nyolcvan esik teherbe, a hüvelyöblítő módszerrel csak negyven, és a naptármódszernél még kisebb a teherbeesési arány. A legbiztonságosabbak a hormonális módszerek, a méhen belüli fogamzásgátlók, a hormonális tabletták és a művi meddővé tétel. Ha ezek közül egyik sem alkalmazható vagy ellenjavallt, akkor valamelyik hagyományos módszerrel tanácsos védekezni.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Kiknél alkalmazható a méhen belüli fogamzásgátlás?

Azoknál az egészséges nőknél, akiknek a méh anatómiai viszonyai ezt lehetővé teszik. Tizenéveseknél nem ideális a méhen belüli eszköz használata, mert a terhességen még át nem esett méh kicsi, és nehezebben helyezkedik el benne a fogamzásgátló eszköz. A méhen belüli fogamzásgátlókat spirálnak vagy huroknak is nevezik, ám a modern eszközök már általában T-betűhöz hasonlóak, amelyre hatóanyagot visznek fel. Az aktív hatóanyag lehet réz, réz-ezüst és réz-arany ötvözete. Újdonság a hormontartalmú méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely helyileg erős hormonhatást fejt ki, így a méhnyak csatornájának nyákmennyisége csökken, viszkozitása nő, ezért az ondósejtek és a kórokozók nem tudnak feljutni a méhbe. Ha mégis megtermékenyülne a petesejt, akkor az eszköz a méhnyálkahártyába való beágyazódást akadályozza meg.

Mikor lehet felhelyezni a hormontartalmú eszközt?

A ciklus bármely időszakában felhelyezhető. Úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható, tehát ha védekezés nélküli közösülés történt, és ezután 5-6 napon belül felhelyezi az orvos, akkor a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. Az eszköz aktív hatóanyaga öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást. Ez a hormonhatás összehasonlíthatatlanul kisebb teher a szervezetre nézve, mint a hormonális fogamzásgátló tabletták, s alkalmazásának nem annyira szigorú a megkötése, mint a tablettákénak. Kisebb a gyulladásos szövődmények aránya is. Ha az eszközt eltávolítjuk, a teherbeesési képesség azonnal visszatér.

Mennyire biztonságos ez a fogamzásgátló módszer?

Az elmúlt 30 évben több mint harmincféle eszközt próbáltunk ki, s ez volt az egyedüli, amellyel a mi nőgyógyászati anyagunkban nem találtunk terhességet.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tabletták iránt a rendszeres szexuális életet élő nők körében nagy az igény - szögezte le dr. Papp Csaba, a SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászai Klinika egyetemi adjunktusa. - Ma már a tizenévesek közül is egyre többen tartanak igényt rendszeres fogamzásgátlásra. A korszerű, úgynevezett harmadik generációs kombinált készítmények alacsony hormontartalmúak, ezért esetleges szövődménye is sokkal kisebb. Ám a tabletta felírását minden esetben nőgyógyászati vizsgálatnak és rákszűrésnek kell megelőznie. Ha a nő családjában felfedezhető trombózisra való hajlam, akkor ma már speciális vizsgálat is végezhető: a modern vizsgálati eljárások lehetőséget adnak arra, hogy a trombózis leggyakoribb hajlamosító tényezőjét - egyfajta génelváltozást - a vérből kimutassuk. Akiről ez a vizsgálat azt állapítja meg, hogy hajlamos a trombózisra vagy aki rendszeresen dohányzik, alkoholt fogyaszt, annak ajánlatos másféle fogamzásgátlási módszert választania.

Pozitív mellékhatásai is lehetnek a tablettaszedésnek?

Hogyne, a hormonális fogamzásgátló tablettáknak több a pozitív mellékhatásuk, mint a negatív: amellett, hogy megelőzhető velük a nem kívánt terhesség, valamint a méhen kívüli terhesség, csökken a menstruációs vérveszteség és így a vérszegénység is, rendeződik a menstruációs ciklus. A petefészek és a méhbelhártya rosszindulatú daganatai is kisebb arányban fordulnak elő azoknál a nőknél, akik hosszú évekig szedtek hormonális fogamzásgátló tablettát.

A fogamzásgátlás ma még jobbára a nők feladata: ha egy nő nem akar teherbe esni, általában önmaga választ a védekezési lehetőségek közül.

Milyen mechanizmuson alapul a modern tabletták fogamzásgátló hatása?

A szedés során csökken a petefészek hormonális működése, s nem jön létre peteérés. A hormonális fogamzásgátló tabletták tüszőhormon- és sárgatesthormon-komponensből állnak. A gesztoden nevű sárgatesthormon például nagyon jól felszívódik, nincs hatással sem a cukor-, sem a zsíranyagcserére, tehát elhízás, szőrösödés és köztivérzés sem igen fordul elő a szedés ideje során. Egy- és háromfázisú tabletták ismeretesek, az egyfázisú azt jelenti, hogy a szedés összes napján ugyanolyan hormonösszetételű a tabletta. A háromfázisúak pedig háromféle kombinációban tartalmazzák a tüsző- és a sárgatesthormont, így "utánozzák" a normális női ciklus során bekövetkező hormonális változásokat.

Meddig lehet szedni a korszerű készítményeket?

Nem kell két év után szünetet tartani, hosszú évekig lehet folyamatosan szedni ezeket a tablettákat, ám évente egyszer el kell menni nőgyógyászati rákszűrésre, s egy-két évente ajánlatos a májfunkciót is ellenőrizni. Ha valaki a tablettaszedés során vagy közvetlenül a szedés befejezése után teherbe esik, az nem jelent genetikai kockázatot a születendő babára nézve.

Kondom és hüvelyi fogamzásgátlás

Egyes nők bizonyos okokból nem szedhetnek tablettát, nem használhatnak spirált vagy nem is akarnak, mert nem élnek rendszeresen szexuális életet, vagy gyermekágyasok, illetve a változás kora felé közelednek - mondta dr. Filep Aladár szülész-nőgyógyász adjunktus, az Újpesti Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. - Ilyenkor a kondomhasználat lehet a védekezés egyik módja, ami azért is hasznos, mert véd a szexuális úton átvihető betegségektől és a rettegett AIDS -től. Hazánkban is kapható olyan óvszercsalád, amelynek minden típusa spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ez az aktív spermiumszámot a fogamzáshoz szükséges szint alá csökkenti, így fokozott védelmet nyújt az óvszer használata közben esetlegesen előforduló hibák (pl. kilyukadás) esetére is.

A nők már évszázadok, sőt, évezredek óta kísérleteznek a hüvelyi fogamzásgátlással. Korszerűnek számít-e napjainkban ez a védekezési módszer?

A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló film huszonévvel ezelőtt magyar kolléga találmánya volt, ez az eszköz új, korszerű formában most Amerikából tért vissza. A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a "film" a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz, ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát vagy nem használhatnak méhenbelüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez a leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra