Tippek, hogyan előzzük meg a migrént

Aki tudja, milyen kellemetlen az akár napokon át húzódó, hasogató fejfájás, minden erejével azon van, hogy megelőzze a panaszokat. Hogy ne a fejfájás győzzön, az étkezéstől a lelki életünkig számos apróságra érdemes figyelnünk.

Étkezés

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása hozzájárulhat a migrén kialakulásához, azaz az arra érzékenyeknek nem árt megfigyelniük, mit ettek és ittak, mielőtt a hasogató fejfájás kezdődött. Az alábbi élelmiszerekre lehet gyanakodni, illetve a megfigyelések után kerülni fogyasztásukat: csokoládé, mogyorófélék, sós rágnivalók, tejtermékek (különösen a sajtok), füstölt vagy tartósítószerrel készített húsételek, konzervek, egyes zöldségek (káposzta, babfélék, hagyma) és gyümölcsök (citrusfélék, banán, málna, ringló, füge, datolya, avokádó, mazsola és más szárított, szulfittal tartósított gyümölcsök).

A felsorolt élelmiszerek bomlása, érlelése során olyan anyagok szabadulnak fel, melyek az idegrendszerben fontos szerepet betöltő átvivő anyagok előanyagai, ezért bírnak rohamot kiváltó hatással. A friss kelt tészták is okozhatnak fejfájást (fánk, bagett, pizza stb.), akárcsak a light üdítőkben és a mesterséges édesítőszerben megtalálható aszpartám. A fentiek mellett ajánlott továbbá kerülni a túlzott mértékű kávé-, tea-, vörösbor-, sör- és energiaital-fogyasztást is.

Életmód

A túlhajszolt életvitel velejárójaként talán a stressz az egyik legnagyobb migrént előidéző tényező, melyet nagyon nehéz kiiktatni. Ennek ellenére a jól időzített és rendszeres pihenés, a relaxáció és a testmozgás rendkívül jó hatással lehet az idegrendszerre, csakúgy, mint az étkezésekben kialakított rendszeresség.

Az étkezés mellett az emésztés ritmusának "beállítása" is kulcstényező lehet egy migrénes esetén: a nem kielégítő étkezéssel járó bélpanaszok, így pl. a felborult bélflóra által termelt különböző káros anyagok is kiválthatnak rohamot, ahogy a koplalás is. Ez utóbbi magyarázata, hogy az agy egyes területei különböző mértékben jutnak ilyenkor energiához a glükózhiány miatt.

A szem- és a látási problémák is járhatnak fejfájással, azaz a migrént elkerülendő javasolt évente felkeresni szemészünket, aki ellenőrzi, hogy megfelelő dioptriájú szemüveget viselünk-e, vagy hogy főfájós panaszaink mögött nem a szemüveg hiánya sejthető-e.

A kiegyensúlyozottsághoz elengedhetetlen a napi 3-4 órányi lazítás munka után, az ebéd utáni félórás pihenés, éjszaka pedig 7-8 óra alvás.

A migrén megelőzése a riasztó számadatok miatt is rendkívül fontos lenne, hogy az érintettek életminősége javulhasson: felmérések szerint a migrénben szenvedők 92 százaléka érzi úgy, hogy a migrén befolyásolja a munkaképességét, 37 százalékuk pedig évente több mint 5 napot hiányzik a munkahelyéről (iskolából) miatta. 50 százalékuk nem éjszakázhat, 40 százalék nem ihat alkoholt, 30 százalékuk nem sportolhat a migrén miatt, 58 százalékuknak pedig a szexuális élete is érintett.Azok, akik számítógépes vagy más ülőmunkát végeznek, a legtöbbet azzal teszik a kielégítő agyi vérkeringésért, ha a munkavégzés során nyak- és gerinctornát végeznek és figyelnek a helyes testtartásra is.

Ne feledjük, egyes gyógyszerekkel (vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, hormonális készítmények, savlekötők, értágítók, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók) kapcsolatban is megfigyelték, hogy kedvezőtlen hatással vannak a migrénre.

Külvilág, környezet

Aki csak hírből szeretné ismerni a migrént, annak arra sem árt figyelnie, hol él, dolgozik, vagy hova utazik. A migrénre hajlamos egyének tartózkodjanak minél kevesebbszer olyan helyen, ahol intenzív fény-, szag- vagy illathatásnak lehetnek kitéve, illetve ahol a szélsőséges időjárási viszonyok, vagy az extra tengerszint feletti magasság, esetleg a váltakozó légnyomás válthat ki fejfájást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső