Nevessen egyet, és jobban fog emlékezni!

A stresszhormon negatív hatással van a memóriára - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kortizolszintet csökkentő nevetésnél nem létezik jobb gyógyír az emlékezőtehetséggel kapcsolatos panaszokra.

Zsebkendőre kötött csomó, tenyérre írt emlékeztető - az emberek bizonyos kor után mindent bevetnek, hogy emlékeztessék magukat a fontos tennivalókra. Egy nemrégiben megjelent tanulmány alapján viszont a nevetés a memóriafejlesztés legjobb módja. Egyesült államokbeli kutatók úgy vélik, hogy a gyakran kacagók nagyobb eséllyel emlékeznek a dolgokra. A jelenség annak tudható be, hogy a hahotázás csökkenti a stressz-szintet , csillapítva annak káros hatását.

A kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársai arra kértek 20 egészséges felnőttet, hogy nézzenek meg egy húszperces szórakoztató videót. Eközben egy másik csoport nyugodtan üldögélt, filmnézés nélkül.

Nevetéssel a jó memóriáért (Fotó: Europress)

Ezt követően mindkét csoport elvégzett egy memóriatesztet , valamint nyálmintát vettek tőlük a kortizolszintjük méréséhez. Az eredmények alapján a vicces videót nézők rövidtávú memóriája jobb volt, mint azoké, akik nem nevettek. Fény derült arra is, hogy a nem kacagók nyálában mért kortizolszint sokkal magasabb volt.

"A tanulási képesség hanyatlása és a visszaemlékezési folyamat lassulása egyre nagyobb kihívást jelent az idő múlásával. A barátokkal való nevetés vagy egy vicces tévéműsor nézése akár már napi húsz perces időbefektetéssel is hozzájárul a napi stressztényezők hatásának mérsékeléséhez" - magyarázta a szerzőként közreműködő Gurinder Bains az ABC News-nak.

A szakértők úgy vélik, hogy a nevetés az agyhullámok megváltoztatásával javítja a memóriát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: