Nevessen egyet, és jobban fog emlékezni!

A stresszhormon negatív hatással van a memóriára - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a kortizolszintet csökkentő nevetésnél nem létezik jobb gyógyír az emlékezőtehetséggel kapcsolatos panaszokra.

Zsebkendőre kötött csomó, tenyérre írt emlékeztető - az emberek bizonyos kor után mindent bevetnek, hogy emlékeztessék magukat a fontos tennivalókra. Egy nemrégiben megjelent tanulmány alapján viszont a nevetés a memóriafejlesztés legjobb módja. Egyesült államokbeli kutatók úgy vélik, hogy a gyakran kacagók nagyobb eséllyel emlékeznek a dolgokra. A jelenség annak tudható be, hogy a hahotázás csökkenti a stressz-szintet, csillapítva annak káros hatását.

A kaliforniai Loma Linda Egyetem munkatársai arra kértek 20 egészséges felnőttet, hogy nézzenek meg egy húszperces szórakoztató videót. Eközben egy másik csoport nyugodtan üldögélt, filmnézés nélkül.

Nevetéssel a jó memóriáért (Fotó: Europress)

Ezt követően mindkét csoport elvégzett egy memóriatesztet, valamint nyálmintát vettek tőlük a kortizolszintjük méréséhez. Az eredmények alapján a vicces videót nézők rövidtávú memóriája jobb volt, mint azoké, akik nem nevettek. Fény derült arra is, hogy a nem kacagók nyálában mért kortizolszint sokkal magasabb volt.

"A tanulási képesség hanyatlása és a visszaemlékezési folyamat lassulása egyre nagyobb kihívást jelent az idő múlásával. A barátokkal való nevetés vagy egy vicces tévéműsor nézése akár már napi húsz perces időbefektetéssel is hozzájárul a napi stressztényezők hatásának mérsékeléséhez" - magyarázta a szerzőként közreműködő Gurinder Bains az ABC News-nak.

A szakértők úgy vélik, hogy a nevetés az agyhullámok megváltoztatásával javítja a memóriát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)