Miért jobbkezes a legtöbb ember?

A logika azt diktálja, hogy nagyjából ugyanannyi ember legyen bal-, mint amennyi jobbkezes. Azonban a felmérések szerint az emberek 85 százaléka jobbkezes, és a szakemberek szerint soha, sehol nem volt olyan közösség, melyben a balkezesek lettek volna túlsúlyban.

A kézpreferencia gyökere az agyban keresendő: a jobb agyfélteke a bal oldalt irányítja, a bal pedig a jobb oldalt. Az agyféltekék egyéb folyamatokért és tevékenységekért is felelősek. A tudósok szerint a neurológiai feladatok ilyen megosztása évmilliókkal ezelőtt alakulhatott ki, mert ez hatékonyabb működést tesz lehetővé. A bal agyfélteke például irányíthatott olyan rutinszerű feladatokat, mint a gyűjtögetés, míg a jobb agyfélteke szabadon figyelhette a környezet hirtelen változásait (például ha egy ragadozó közelített) és reagálhatott is erre.

Balkezes eszközök

Balkezes eszközök
Az emberek két lábra egyenesedésével a kezek felszabadultak, így lehetőség nyílt arra, hogy különböző feladatokat végezzünk el velük - akár egy időben is. Stephanie Braccini antropológus és csapata csimpánzoknál tanulmányozták a végtagpreferenciákat. Úgy találták, hogy a négy végtagon álló állatoknál nincs ilyen preferencia, míg ha két lábra álltak, akkor az emberekhez hasonlóan előnyben részesítették a jobb vagy a bal mellső végtagjukat. A kísérletben részt vevő állatok azonban nagyjából azonos mértékig voltak jobb- és balkezesek.

Az őseink által készített eszközök vizsgálata során kiderült, hogy kétmillió évvel ezelőtt még nem alakult ki a kézpreferencia, vagyis az ebből az időszakból származó eszközöket nagyjából ugyanannyi jobb-, mint balkezes készítette. Ha másfél millió évre tekintünk vissza, már érzékelhető némi eltolódás a jobb kéz irányába, míg a 600 ezer évvel ezelőtti emberi maradványokat és eszközöket vizsgálva egyértelmű a jobbkezesség dominanciája (például a fogazat kopása alapján megállapították, hogy az ételt jobb kézzel emelték a szájukhoz az ősemberek).

Az tehát egyértelmű, hogy bekövetkezett egy váltás, azt azonban még nem tudják a szakemberek, hogy miért. A legelterjedtebb elmélet szerint a válasz a beszéd és a nyelv fejlődésében keresendő. Mivel a legtöbb ember agya a beszédfeldolgozást a bal agyféltekében végzi, és a bal félteke irányítja a jobb oldalunkat, a jobbkezesség egyszerű "mellékterméke" lehet annak, hogy az életünkben egyre nagyobb szerepet kapott a nyelv.

A felmérések szerint az emberek 85 százaléka jobbkezes, és a szakemberek szerint, nem volt olyan közösség, melyben a balkezesek lettek volna túlsúlyban

A felmérések szerint az emberek 85 százaléka jobbkezes, és a szakemberek szerint, nem volt olyan közösség, melyben a balkezesek lettek volna túlsúlyban


A balkezesség tehát ritka, ám közel sem jelent hátrányt, annak ellenére, hogy sokszor ezt sugallják (évszázadokkal ezelőtt a balkezeseket ügyetlenebbnek, akár szellemileg visszamaradottnak is tarthatták), sőt kutatások szerint a balkezesek gyorsabban épülnek fel az agysérülésekből és bizonyos sportágakban is jobban teljesíthetnek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok megszűnését követően változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek